Hyundai Grandeur te koop: tweedehands en nieuw

Hyundai Grandeur

Hyundai Grandeur

De Hyundai Grandeur wordt in 1986 het vlaggenschip van het merk Hyundai

De Zuid-Koreaanse autoconstructeur Hyundai deed eind jaren '70 al ervaringen op met de bouw van sedans uit de hogere middenklasse. Toen was het bedrijf namelijk licentieproducent van de Amerikaanse autofabrikant Ford. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

De Hyundai Grandeur wordt in 1986 het vlaggenschip van het merk Hyundai


De Zuid-Koreaanse autoconstructeur Hyundai deed eind jaren ’70 al ervaringen op met de bouw van sedans uit de hogere middenklasse. Toen was het bedrijf namelijk licentieproducent van de Amerikaanse autofabrikant Ford. Een voorbeeld hiervan was het model dat op basis van de tweede generatie van de Ford Granada in Zuid-Korea van de band rolde. Maar ook de Japanse partner Mitsubishi bracht de Koreanen kennis bij over de bouw van ruime sedans met krachtige V6-motoren. Dit moest vooral de uitbreiding op Noord-Amerikaanse markten makkelijker maken, waar Hyundai sinds 1982 met de compacte Pony vertegenwoordigd was. De Hyundai Grandeur moest de deuren openen tot de afzetrijke markt voor sedans. Hij verscheen voor het eerst in 1986 en was voor de introductie van de Hyundai Dynasty en Hyundai Equus het vlaggenschip van het merk.


De eerste generatie van de Hyundai Grandeur tot 1998


De eerste generatie van de Hyundai Grandeur werd tussen 1986 en 1992 in Zuid-Korea gebouwd en maakte gebruik van technische componenten die ontwikkeld waren voor een soortgelijke sedanserie van Mitsubishi. Ook qua uiterlijk leek de Hyundai Grandeur op het Japanse voorbeeld met de hoekige belijning. De motoruitrusting van de Grandeur was prestigieus en afgestemd op het beginnende exportoffensief van Hyundai. Naast de instapmodellen met vier cilinders werd de topversie van de 4,87 meter lange sedan namelijk met een 3,0 liter V6-motor uitgerust. Deze eveneens van Mitsubishi stammende motor had een prestatievermogen van 145 kW (197 pk). De V6-motor was tijdens de tweede generatie van de Hyundai Grandeur, die van 1992 tot 1998 geproduceerd werd, de enige motor waarmee het model verkrijgbaar was. Zijn cilinderinhoud en prestatievermogen werden daarbij echter wel vergroot.


In 2007 verschijnt er een dieselmotor voor de Hyundai Grandeur


De sportieve V6-motoren werden ook in de volgende generaties het handelsmerk van de Hyundai Grandeur, die voortaan op enkele markten als Hyundai XG verkocht werd. In de derde generatie die van 1998 tot 2005 gebouwd werd, behield de Grandeur qua uiterlijk nog enkele karakteristieke kenmerken van de voorganger. Daartoe hoorden onder meer de vormgeving van het radiatorrooster. Pas tijdens de vierde generatie die van 2005 tot 2011 geproduceerd werd kreeg de Hyundai Grandeur een gewijzigd gezicht en een dynamisch-elegant ogende belijning. Eveneens nieuw was dat de Hyundai Grandeur vanaf 2007 ook met een dieselmotor verkrijgbaar was. Deze 2,2 liter motor had een prestatievermogen van 114 kW (155 pk). Hiermee kon de Hyundai Grandeur meer dan 200 kilometer per uur halen. De in 2011 geïntroduceerde opvolger was naast met de V6-topmotor ook weer met een kleinere viercilindermotor verkrijgbaar.

Beoordelingen voor Hyundai Grandeur

1 Beoordelingen

5,0