Jeep Wagoneer te koop: tweedehands en nieuw

Jeep Wagoneer

Jeep Wagoneer

Een uitstekende tweedehands auto is de Jeep van Wagoneer. Dat is een iconisch SUV (Sport Utility Vehicle) avant la lettre. Zijn invloed op de moderne SUV is nauwelijks te overschatten. De jeep is een creatie van de hand van designer Brook Stevens en werd gebouwd door autoriteiten zoals Willys-Overland Motors, Kaiser Jeep, American Motors en Chrysler. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Tweedehands Jeep Wagoneer: een legende

Zijn productieperiode liep van 1962 tot 1993. Vandaag de dag worden er drie belangrijke modellen Wagoneer onderscheiden, die ook min of meer kunnen beschouwd worden als 'generaties'. Dit zijn de SJ (1963-1991), de XJ (1984-1991) en de ZJ (1992-1998).

Jeep Wagoneer SJ

De SJ toont de Wagoneer in al zijn glorie. De Grand Wagoneer, zoals hij ook vaak genoemd wordt, was de eerste luxe SUV met vierwielaandrijving ooit. Het is de opvolger van de Willys Jeep Station Wagon, die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. Door de jaren heen werd de Wagoneer onder verschillende merknamen aan de man gebracht tussen 1963 en 1991. De jeep onderscheidde zich daarbij vooral door een uniek luxegevoel dat zijn concurrenten niet wisten te evenaren. De Wagoneer Jeep werd zo een SUV avant la lettre. Hij bezat immers alles wat wij vandaag onder die term verstaan, terwijl er van de term zelf nog geen sprake was toen hij op de markt verscheen. Lang voor de Landrover was de Wagoneer dus dé pionier onder de SUV's.

Wagoneer Jeep XJ

Compacter dan de SJ is de XJ, beter bekend als de Jeep Cherokee. Deze wagen werd gecreëerd door de Jeep-afdeling van American Motors. Na 1987 is het Chrysler die de productie en marketing ervan doorzet. De compact SUV blinkt uit door het lichte unibody design. Hiermee zette de Wagoneer een duidelijke nieuwe stap in de richting van wat uiteindelijk een SUV zou worden. Door zijn innovatieve verschijning en grote populariteit genoot de XJ veel navolging en werd hij soms zelfs schaamteloos geïmiteerd, bijvoorbeeld door de Ford Explorer.

Wagoneer Jeep ZJ

De ZJ modellen van de Wagoneer, tot slot, werden gefabriceerd tussen 1992 en 1998. De exportmodellen van deze reeks werden geproduceerd in Graz (Oostenrijk) en kregen zo de wagenbenaming ZG mee. In deze productieserie verschenen drie verschillende modellen, afhankelijk van het trimniveau: Base, Laredo en Limited. Het Base model wist zich echter te weinig te onderscheiden en verdween zo al snel van de markt. Opmerkelijk in deze uitgaven waren bijvoorbeeld de standaard airbag voor de bestuurder en het vierwielig ABS-systeem (Anti-lock Braking System). Naast features als cruisecontrol en automatische vergrendeling is ook de exclusieve motoroptie bijzonder. De 4.0 L Power Tech I6, met een capaciteit van 190 pk, zou dan ook bepalend blijken voor het standaardvolume van de Wagoneer zoals hij vandaag bekend is. Hij leverde enkel nog 5 pk in omwille van nieuwe EPA reguleringen op dit gebied. Qua versnellingsbak kan de motor gekoppeld worden aan een automatische bak met vier versnellingen of een AX15 manuele transmissie. Tevens kan gekozen worden tussen achterwielaandrijving of vierwielaandrijving.

Beoordelingen voor Jeep Wagoneer

0 Beoordelingen

4,0