Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Jeep Grand Cherokee SRT – Meer macht

We lieten u al kennis maken met de update van de Jeep Grand Cherokee. Ook de SRT kreeg een facelift die een agressiever gezicht brengt.

Wie de Jeep Grand Cherokee al een buitenbeentje vindt tussen onze Audi Q7, BMW X5 en de Range Rover Sport, moet zich de vraag stellen of hij eigenlijk wel klaar is voor de SRT?

Zonder trucjes, alleen cc

Geen trucjes à la supercharger of een batterij turbo’s, de Grand Cherokee SRT rekent uitsluitend op longinhoud om vermogen op te wekken. En wat een longinhoud, 6.417 cc in twee cilinderbanken van vier geven zijn V8 468 pk bij 6.250 opm en 624 Nm bij 4100 opm. Onvoldoende om de Supercharged Range Rover Sport of de 4.4-turbo BMW X5 bij te benen, maar zeg nu zelf: met een 0 naar 100 km/u in 5 seconden zal hij zich niet snel laten afdrogen bij het droge licht. Terwijl zijn topsnelheid met 257 km/u net boven de klassieke Duitse begrenzing van 250 km/u is gebracht. Plaagbeest.

De Hemi buldert graag de omgeving wakker, maar door zijn ruimbemeten uitlaten valt te horen en te zien dat de 13,5 l/100 km slechts een illusoir cijfer zijn. Reken maar op een veelvoud, dit is ook de versie waar je het snelst van zal schrikken dat de 93 liter-tank alweer leeg is.

De update voor 2017 schenkt hem dezelfde nieuwe led-dagrijverlichting die om de lichtblokken is gewenteld als in de Grand Cherokee met de 3.0 diesel. Het radiotorrooster kreeg een zwarte lakkleur die meer agressie geeft. Standaard staat hij nu al op 20-duimswielen, groter kan niet volgens de Jeep-catalogus, maar andere velgdesigns zijn wel beschikbaar.

Koopje?

Met zijn prijs van 89.800 euro bekleedt hij eigenlijk een unieke plaats tussen de performance-jeeps. Hij komt niet boven 500 pk uit, maar evenmin gaat zijn prijs boven 100.000 euro. Wat wel het geval is voor zijn concurrenten. Bovendien is hij standaard al voorzien van alle toeters en bellen.

We hadden u graag wat meer verteld over zijn wegligging, maar door omstandigheden bleef onze kennismaking beperkt tot een kort stukje op besneeuwde wegen. Plezierig, dat wel. De SRT beschikt over vierwielaandrijving, maar stuurt graag vooral de achterwielen aan. Wat tot lichte glijpartijen leidt waarbij het ESP zachtjes waakt over een progressie die u aan de goede kant van de gracht moet houden. Hij klinkt verslavend en de achttrapsautomaat is veelbelovend, maar we zullen op een uitgebreidere kennismaking moeten wachten tot de omstandigheden wat beter meezitten.

Karakter

Hij richt zich maar tot een erg beperkt publiek, dat graag onder de indruk komt van de Amerikaanse manier van power produceren: hoe meer cc, hoe liever. Alleen is dat in de praktijk weinig compatibel met onze brandstofprijzen. Een Jeep Grand Cherokee SRT is vast een uitstervende soort, maar het is zeker niet zijn gebrek aan karakter dat hem uiteindelijk de das zal omdoen.

Jeep Grand Cherokee SRT
Motor: V8 benzine, 6.417 cc
468 pk bij 6.250 opm
624 Nm bij 4.200 opm
0-100 km/u: 5 sec
Topsnelheid: 257 km/u
Verbruik: 13,5 l/100 km
CO2: 315 g/km
Prijs: 89.800 euro

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Jeep Gladiator review

Jeep Gladiator: Veroveraar van de toekomst? (2021)

Autotests · Jeep
AS24 Jeep Wrangler 4xe 2021 banner

Jeep Wrangler 4xe: 4x4 met groene ambities?

Autotests · Jeep
AS24 Jeep banner

Jeep Compass: naar Europa en verder

Autotests · Jeep
Ontdek meer