Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Compass & Renegade.jpg

Jeep

1 / 12
Compass & Renegade.jpg
Grand Cherokee plug-in.jpeg
Jeep Compass Melfi - stellantis.jpeg
JeepAvenger1stEdition (1).jpeg
JeepAvenger1stEdition.jpeg
JeepAvenger1stEdition.png
JeepCJ-2A - eerste burgermodel.jpeg
JeepGladiatorOverland.jpeg
JeepWranglerSahara4xe.jpeg
NewJeepWrangler4xeRubicon (1).jpeg
NewJeepWrangler4xeRubicon.jpeg
Oldtimer SUV Cherokee.jpeg

Jeep

Vind het model dat bij je past.

Jeep

Als een merknaam het synoniem wordt voor een product, dan weet je hoe populair het is. Net als een Bic eender welke pen is, is eender welke 4x4 of SUV voor veel mensen nog steeds een ‘Jeep’. Het Amerikaanse merk bouwt ze dan ook al sinds de tweede wereldoorlog en een aantal designdetails verwijzen nog steeds naar de allereerste modellen die samen met de geallieerde bevrijders de oversteek maakten van de andere kant van de Atlantische Oceaan. Robuuste offroad-machines vind je vandaag nog steeds in het gamma van Jeep, maar het merk dat tegenwoordig deel uitmaakt van het Stellantis-concern legt ook steeds vaker de nadruk op SUV-comfort. Het pakte de laatste jaren zelfs uit met compacte modellen en zelfs een 100% elektrisch model! Lees verder

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Specialiteiten van Jeep:

  • Jeep werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Willys Overland één van de producenten was van de terreinvoertuigen die het Amerikaanse leger gebruikte.

  • Vandaag bouwt het merk nog altijd een model dat een rechtstreekse afstammeling is van dat eerste model, de Wrangler.

  • Jeep staat nog steeds bekend om zijn stoere 4x4-modellen, die in bepaalde uitvoeringen in staat zijn om straffe terreinprestaties te leveren.

  • Jeep was één van de eerste merken die SUV’s bouwde, nog voor het concept in Europa zo populair werd. En daar ligt vandaag de focus in het gamma.

  • De laatste jaren investeerde Jeep in plug-in hybride aandrijflijnen om de gemiddelde CO2-uitstoot van zijn gamma te doen dalen.

  • Vandaag maakt het merk deel uit van Stellantis, wat betekent dat het ook gebruikmaakt van de platformen van groep, met als resultaat zijn eerste 100% elektrische model, de Avenger.

  • De specifiek voor Europa ontwikkelde Avenger, de meest compacte Jeep ooit, werd in 2023 verkozen tot European Car of the Year.

Korte geschiedenis van Jeep

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog schreef het Amerikaanse leger een aanbesteding uit voor nieuwe terreinvoertuigen. Die moesten voldoen aan een lange lijst van specificaties, waaronder een laadvermogen van 272 kg, een maximumhoogte van 36 inch (91,4 cm) en een soepele motor die kon zorgen voor een snelheid tussen de 5 en 80 km/u. Drie autobouwers mochten uiteindelijk voertuigen leveren: Ford, American Bantam Car Manufacturing Company en Willys-Overland. De voertuigen deden over heel de wereld dienst tijdens de tweede wereldoorlog, en werd het type bekend als ‘Jeep’. Volgens sommigen was dat een verbastering van GP, kort voor General Purpose, maar andere schrijven de naam toe aan een stripheld. Toen de oorlog afgelopen was, deponeerde Willys Overland de merknaam ‘Jeep’ en bouwde het een eerste burgerversie met aangepast koetswerk, de Jeep CJ-2A. Vandaag is de typische grille van toen, geflankeerd door de twee ronde koplampen, nog altijd een handelsmerk van Jeep. Daarna volgden vele andere modellen die de offroad-capaciteiten van het merk koppelden aan meer luxe, met vanaf 1963 ook de Cherokee en in 1987 de Wrangler. Het merk kende doorheen de jaren heel wat verschillende eigenaars, maar in 1987 werd het gekocht door het Amerikaanse Chrysler. Dat merk belandde na een passage bij Daimler in een samenwerkingsverband met Fiat (Fiat Chrysler Automobiles – FCA), dat sinds 2021 deel uitmaakt van Stellantis.

Modellen en varianten

In lijn met zijn geschiedenis biedt Jeep enkel ‘avontuurlijke’ modellen aan. Dat zijn heus niet allemaal stoere offroaders: vooral de kleine en middelgrote modellen zijn eerder geciviliseerde SUV’s, of zelfs ronduit luxueus in het geval van de Grand Cherokee. Toch biedt het merk ook nog altijd echte werkpaarden aan, zoals de Wrangler en de Gladiator, die op hetzelfde ladderchassis staan. Er is nog maar één model met een dieselmotor verkrijgbaar, de Gladiator pick-up. Voor de rest zet het merk vooral in op plug-in hybrides, en biedt het met de Avenger ook zijn eerste volledig elektrische model aan.

Dit zijn de huidige Jeep-modellen:

Overzicht modellen Jeep per categorie

Model Koetswerkvorm Motoren Cilinderinhoud Vermogen (pk) CO2-uitstoot (g/km)
Avenger SUV Elektrisch \- 156 \-
Renegade SUV Benzine, plug-in hybride 1.3 tot 1.5 130 tot 240 41 tot 126
Compass SUV Benzine, plug-in hybride 1.3 tot 1.5 130 tot 241 41 tot 131
Grand Cherokee SUV Plug-in Hybride 2.0 381 60
Wrangler SUV Plug-in Hybride 2.0 381 79 tot 94
Gladiator pick\-up Diesel 3.0 264 248

Prijzen

Nieuwprijzen Jeep

De tijd dat Amerikaanse modellen eerder goedkoop waren in aankoop, maar veel verbruikten en fiscaal afgestraft werden omwille van hun grote motoren, is in het geval van Jeep verleden tijd. Vandaag zijn is het gamma van het merk grotendeels aangepast aan de Europese fiscaliteit. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast.

Dit zijn de nieuwprijzen van het huidige gamma:

Model Basisprijs (€) Basisprijs plug-in hybride (€)
Avenger 38.500 -
Renegade 30.800 42.400
Compass 38.130 48.670
Grand Cherokee 93.000 93.000
Wrangler 80.500 80.500
Gladiator 67.790 -

Terwijl Jeep vroeger vooral grote en dorstige motoren in zijn gamma had, biedt het naast de 100% elektrische Avenger vandaag vooral kleine benzines aan met mild of plug-in hybride technologie. En dat heeft zo zijn voordelen op fiscaal vlak, afhankelijk van het gewest waarin je je nieuwe Jepe inschrijft. Bij de Gladiator, een pick-up, hangt het er in Vlaanderen en Wallonië van af of je hem als particulier inschrijft of als BTW-plichtige of hij al dan niet in aanmerking komt als lichte vracht.

De belastingen op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting worden per gewest anders berekend. Afhankelijk van waar je de auto inschrijft, wordt er onder andere rekening gehouden met aspecten als de Euronorm, het motorvermogen, de fiscale pk’s (berekend aan de hand van de cilinderinhoud en het vermogen) en de CO2-uitstoot.

  • Voor Vlaanderen vind je de simulator hier

  • Voor Brussel vind je de gegevens hier

  • Voor Wallonië kijk je hier

Tweedehandsprijzen Jeep

De tweedehandsprijzen voor Jeep-modellen variëren sterk naargelang het jaartal en het model. De exemplaren uit het DaimlerChrysler-tijdperk, het eerste decennium van deze eeuw, lijken de meest betaalbare… maar ze zijn natuurlijk ook al zo’n 20 jaar oud en vaak uitgerust met grotere dieselmotoren die op dit moment niet echt populair zijn. Bij de meer recente modellen is de compacte Renegade het meest betaalbare model, met prijzen die net boven de € 10.000 starten. Wil je een iets grotere Jeep, dan is het goed om weten dat de Compass en de Cherokee niet veel meer kosten, terwijl de prijzen van een relatief recente Grand Cherokee starten boven de € 20.000. De minder luxueuze Wrangler heeft dan weer zijn iconische status mee, met een prijskaartje dat flirt met de € 30.000 en (veel) hoger. Dat is meteen ook wat een tweedehands plug-in hybride model van het merk minimaal kost.

Alternatieven voor Jeep

Terwijl Jeep enkele decennia geleden maar weinig concurrentie moest dulden, is dat in het huidige autolandschap met zijn SUV-focus wel even anders. Bij zowat elk merk vind je vandaag de dag alternatieven voor de SUV-modellen van het merk. Voor de Wrangler en de Gladiator, die beiden op een ladderchassis staan en over de nodige terreinuitrusting beschikken, ligt dat anders. Daar zal je eerder moeten kijken naar de 4x4’s en pick-ups van Ford (Bronco, Ranger), Toyota (Land Cruiser, Hilux), Volkswagen (Amarok), Isuzu (D-Max), Ineos (Grenadier) of in de catalogus van Land Rover.

FAQ

Hoe is Jeep ontstaan?
De oorspronkelijke eigenaar van Jeep was Willys Overland, één van de drie bedrijven die tijdens de Tweede Wereldoorlog lichte 4x4’s bouwde voor het Amerikaanse leger. Die kregen de naam Jeep, die Willys Overland na de oorlog deponeerde als merknaam.
Is Jeep Amerikaans?
Jeep is van oorsprong Amerikaans, maar voor het opging in de wereldwijde Stellantis-groep, was het onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles. Een aantal modellen staan dan ook op een Italiaans platform en worden in Fiat-fabrieken gebouwd. Voor zijn nieuwe modellen put het bedrijf uit de rekken van Stellantis, waardoor het componenten deelt met onder andere Peugeot, Citroën en Opel.
Heeft Jeep elektrische modellen in zijn gamma?
De laatste jaren zet Jeep sterk in op elektrificatie, vooral met plug-in hybrides. Met de nieuwe Avenger lanceerde het in 2022 zijn eerste 100% elektrische model.
Is de Jeep Avenger enkel verkrijgbaar als 100% elektrisch model?
In een aantal andere Europese landen is de Jeep Avenger ook verkrijgbaar met een 1.2 liter grote benzinemotor, maar in België is hij (voorlopig?) enkel vrijkrijbaar als EV.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen