Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Lotus

De Maserati Gran Turismo haakt in op oude Maserati tradities

De Italiaanse sportautofabrikant Maserati kreeg in de jaren ‘60 een goede reputatie in de voertuigklasse die de Italianen traditioneel Gran Turismo noemen. De klasse van de grote reisauto’s. Dit deed Maserati met comfortabel uitgeruste en sportief gemotoriseerde coupés met vier zitplaatsen. Nadat een uitstapje naar de middenklasse in de jaren ‘80 met de Maserati Biturbo economisch gezien niet het gewenste succes had, koos Maserati-eigenaar Fiat er midden jaren ’90 voor om de GranTurismo traditie van zijn tweede sportautomerk naast Ferrari weer tot leven te wekken. De eerste coupé van deze klasse kwam in 1998 als Maserati 3200 op de markt en betekende met zijn nieuwe moderne design een nieuwe start voor Maserati. Nadat de coupéserie van 2001 tot 2007 gewoon als Maserati Coupé op de markt was gekomen, pakte Maserati bij de opvolger de traditionele benaming weer op. Het vanaf nu tot Maserati Gran Turismo gedoopte model kwam in 2007 voor het eerst op de markt.


De Maserati Gran Turismo als coupé en cabriolet

De stylisten van het Italiaanse ontwerpbureau Pininfarina hadden het design van de Maserati Gran Turismo in hoofdlijnen afgeleid van de carrosserie van de Maserati 3200. Dankzij de naar beneden gebogen voorkant met het brede, ovale radiatorrooster en de langgerekte koplampen benadrukte de Maserati Gran Turismo de dynamische elementen echter sterker dan zijn voorganger uit de jaren ‘90. In plaats van de achterlichten in boemerangvorm, die kenmerkend waren voor de Maserati 3200, kreeg de Gran Turismo niet minder opvallend vormgegeven driehoekige achterlichten. Toen de Maserati Gran Turismo op de markt kwam werd hij aanvankelijk alleen in een gesloten carrosserieversie als tweedeurs coupé aangeboden. Vervolgens werd het modelpalet in 2010 uitgebreid met een cabriolet. De circa 4,88 meter lange Maserati Gran Turismo met een wielbasis van zo’n 2,95 meter was in beide carrosserieversies ontworpen als vierzitter.


De motoren van de Maserati Gran Turismo worden geleverd door Ferrari

Aan het begin van de productie in 2007 kwam allereerst de goedkoopste versie van de Maserati Gran Turismo op de markt. Deze beschikte over een 4,2 liter V8-motor van Ferrari met een prestatievermogen van 298 kW (405 pk). Daarmee kon de Maserati Gran Turismo in 5,2 seconden van nul naar honderd kilometer per uur accelereren en haalde hij volgens de fabrikant een maximumsnelheid van 285 km/u. In 2008 verscheen er vervolgens een krachtigere variant met een eveneens door Ferrari geleverde 4,7 liter motor met een prestatievermogen van 324 kW (440 pk). Hiermee kon de Maserati Gran Turismo in 4,9 seconden van nul naar honderd kilometer per uur accelereren. In deze S-versie met de grote V8-motor haalde hij een topsnelheid van maximaal 295 km/u.