Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Documenten bij de voertuigoverdracht

Als u een auto koopt krijgt u er een hele stapel documenten bij. Inschrijvingsbewijzen, keuringsverslagen en soms ook nog onderhoudsfacturen of andere documenten. Sommige zijn noodzakelijk voor de overschrijving op uw naam andere weer voor uw verzekering.

Of u nu een auto koopt of verkoopt, het is belangrijk om alle documenten zo compleet mogelijk te hebben. Zorg ervoor dat u als u een auto koopt alle originele documenten krijgt van de verkoper, met name de kentekenbewijzen dient u als origineel in bezit te hebben.

Autopapieren

In België bestaat het inschrijvingsbewijs dat u altijd dient bij te hebben als u zich op de openbare weg bevindt met uw voertuig.De verkopende partij moet in het bezit zijn van een eigendomsbewijs en van het kentekenbewijs. (Opgelet: in België is het kentekenbewijs niet een eigendomsbewijs van het voertuig). Het kentekenbewijs geeft de koper de mogelijkheid om zijn voertuig nieuw te laten inschrijven. Het gaat om een roze papier van A4-formaat (voor alle voertuigen die na 15/11/2010 werden ingeschreven), meer bekend onder de naam "grijze kaart". De verkopende partij moet u ook de Europese gelijkvormigheidsverklaring doorgeven (vroeger gelijkvormigheidsattest genoemd). Dit document bewijst, dat het voertuig aan de technische vereisten beantwoordt, zoals deze door de wetgeving worden voorgeschreven. De verkopende partij moet in het bezit zijn van een eigendomsbewijs en van het kentekenbewijs. (Opgelet: in België is het kentekenbewijs niet een eigendomsbewijs van het voertuig). Het kentekenbewijs geeft de koper de mogelijkheid om zijn voertuig nieuw te laten inschrijven. Het gaat om een roze papier van A4-formaat (voor alle voertuigen die na 15/11/2010 werden ingeschreven), meer bekend onder de naam "grijze kaart". De verkopende partij moet u ook de Europese gelijkvormigheidsverklaring doorgeven (vroeger gelijkvormigheidsattest genoemd). Dit document bewijst, dat het voertuig aan de technische vereisten beantwoordt, zoals deze door de wetgeving worden voorgeschreven.

Rapporten jaarlijkse keuring & onderhoudshistorie

Het is altijd goed als u meer informatie over de auto en het onderhoud kunt verstrekken. U doet er dan ook verstandig aan om als autobezitter alle facturen van onderhoud te bewaren. Ook de keuringsrapporten kunnen een mogelijke koper meer vertrouwen geven, als blijkt dat uw auto altijd glansrijk door de jaarlijkse keuring gekomen. Ook al stonden er op de keuringsrapporten advies- of afkeuringspunten, hoe meer inzicht u kunt geven des te beter.

Keuringsbewijs

Indien een auto ouder is dan 4 jaar, moet de verkopende partij u het keuringsbewijs overgeven, dat door de keuring overhandigd werd. Buiten de algemene keuring, wordt een auto die in België ingeschreven en voor de verkoop bestemt is, aan een tweedehandskeuring onderworpen. Na deze keuring heeft de verkopende partij 2 maanden tijd, om zijn voertuig te verkopen.

Onderhoudsboekjes

Heeft u het originele onderhoudsboekje en is dit altijd keurig ingevuld bij het geplande onderhoud? Zelfs compleet met stempels van de merkdealer? Dit wekt natuurlijk vertrouwen bij de koper, daarmee geeft u aan dat u altijd goed voor uw auto gezorgd heeft.

Sleutels

Het spreekt voor zich, maar zonder sleutel kun je niet veel. Belangrijk is ook de originele reservesleutel. Bij moderne auto's met een afstandsbediening zit ook een codekaart voor de autosleutels, mocht de sleutel kwijt raken, dan kan de dealer hiermee een nieuwe sleutel met afstandsbediening laten maken. Voor originele radio's of navigatiesystemen is er ook vaak een codekaart nodig als de stroom van de radio af is geweest.

Handleiding

Een handleiding is altijd handig om te hebben bij je auto. Om bijvoorbeeld op te zoeken wat voor olie de auto verbruikt, hoe je een lampje vervangt of de klok instelt. Bewaar de handleiding in de auto zodat je hem onderweg kunt raadplegen mocht je pech onderweg hebben. Heb je het origineel niet meer? Vaak kun je op de website van de autofabrikant oude handleidingen als PDF downloaden.

Car-Pass

De verkoper - particulier of professioneel - is verplicht u een Car-Pass te overhandigen. Hij of zij kan deze aanvragen tijdens de verplichte technische keuring wanneer men een wagen verkoopt. Dit document toont u de kilometerhistoriek van het voertuig.

Tip:

  • Zorg ervoor dat je alle originele documenten in bezit hebt/krijgt.
  • Vergelijk de documenten met elkaar om zeker te weten dat alles klopt
  • Bewaar de juiste documenten in uw auto of berg ze veilig thuis op
  • Hou een complete onderhoudshistorie bij, dit kan de waarde van uw auto vermeerderen

Alle artikels

Proefrit

Auto kopen · Aankooptransactie

Contact opnemen met de aanbieder

Auto kopen · Aankooptransactie

Autoverzekering

Auto kopen · Aankooptransactie
Ontdek meer