Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren
Focus: Kopen
Focus: Kopen

Inhoudelijke aspecten koopovereenkomst

U dient altijd alles zwart op wit te hebben. Zeker als u een auto koopt. De koopovereenkomst vormt immers de wettelijke basis van de verkoop en bevat alle belangrijke zaken: koper, verkoper, chassisnummer van de auto, omstandigheden, prijs, betalingsbevestiging, plaats, datum.

Koopovereenkomst auto

Naast een reeks vast gedefinieerde wettelijke bepalingen, moeten in de koopovereenkomst alle individueel overeengekomen afspraken of gegevens schriftelijk worden vastgelegd. Want alleen wat u zwart op wit hebt, geldt ingeval van een geschil achteraf als wettelijke basis. Laat u daarom niet onder druk zetten om zaken te ondertekenen die niet correct zijn. De koopovereenkomst dient in tweevoudige, identieke uitvoering te worden opgemaakt. U als koper en de verkoper zelf krijgen een exemplaar. Wanneer de verkoper jonger is dan 18 jaar en nog geen zaken mag doen, is een schriftelijke verkoopvolmacht vereist.

Voertuiggegevens

Een auto wordt eenduidig geïdentificeerd aan de hand van het chassisnummer en de kentekenbewijzen deel 1 en 2. Andere belangrijke gegevens zijn de datum van het eerste verstrekte kentekenbewijs, de kilometerstand, het aantal voorgaande eigenaren en de volgende APK-keuring (en eventueel speciale milieukeuring).

Ongevalvrij

Vraag om een bevestiging dat de auto ongevalvrij is. Zo niet, dient de aard van de schade zo exact mogelijk te worden omschreven en ook de uitgevoerde reparaties. Vraag hiervoor om alle beschikbare taxatierapporten en rekeningen als bijlage van de koopovereenkomst.

Zakelijk gebruik

Noteer dat de auto niet voor zakelijk gebruik was (bijvoorbeeld als leswagen of huurauto). Anders dient dit duidelijk te worden aangegeven, ook als het om een geïmporteerde auto gaat.

Grote reparaties

Wanneer de motor van de auto is vervangen, een nieuwe transmissie is geplaatst of binnenkort een grote reparatie nodig is, moet dit in de koopovereenkomst worden vermeld, inclusief de kilometerstand van de nieuwe aggregaten.

Gebreken

Wanneer een auto met gebreken wordt verkocht, dienen deze zo exact mogelijk te worden beschreven en ingeperkt. Hiertoe behoort het type gebrek, wanneer het is opgetreden en op welk moment het is verholpen, bijv. bij ongevalschade of de vervanging van de motor.

Prijs

Uiteindelijk kunt u in de koopovereenkomst ook de prijs vastleggen. Doorgaans bevestigt de verkoper met zijn handtekening dat hij het bedrag heeft ontvangen, terwijl de koper de ontvangst van de auto, de sleutels en de bijbehorende documentatie bevestigt.

Tip:

  • Stel een koopovereenkomst op. Koper en verkoper ontvangen elk een identiek exemplaar.
  • Leg alle afspraken en overeenkomsten schriftelijk in de koopovereenkomst vast.
  • Teken de overeenkomst pas als alle vragen in goed overleg zijn opgehelderd.

Alle artikels

Documenten bij de voertuigoverdracht

Auto kopen · Aankooptransactie

Proefrit

Auto kopen · Aankooptransactie

Contact opnemen met de aanbieder

Auto kopen · Aankooptransactie
Ontdek meer