Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Benzineverbruik berekenen: Zo doe je het!

Hoeveel verbruikt je benzineauto nu echt? Natuurlijk kan je naar je boordcomputer kijken maar écht exact is het aangegeven cijfer niet. Daarvoor zal je zelf aan het rekenen moeten. Gelukkig is dat uitermate simpel.

Handig toch zo’n boordcomputer die verbruik en resterende range aangeeft in je auto? Alleen, zijn die gegevens niet 100% correct. In sommige gevallen kan de afwijking tot wel 7% bedragen. Wil je dus het exacte verbruik van je auto weten, dan zal je zelf aan het rekenen moeten. Lees hieronder hoe je aan de slag gaat!

Meten is weten

Hoe ga je nu aan de slag om zelf je benzineverbruik te meten? Simpel, als je volgende stappen volgt. Om te beginnen vul je de benzinetank helemaal vol aan het tankstation (tot de eerste klik van de tankpomp). Reset de tripmeter zodat die op nul staat en gebruik de auto zoals normaal.

Heb je genoeg kilometers gereden, dan zal uiteraard het brandstoflampje aangaan in je auto. Rijd dan terug naar het tankstation en vul de brandstoftank terug tot vol. Noteer hoeveel liter je getankt hebt. Et voila, je hebt alle informatie die je nodig hebt!

De formule om te bereken hoeveel je benzineauto verbruikt is namelijk poepsimpel: “Verbruik per 100 km = (getankte liters X 100) gedeeld door het gereden kilometers.”

Een voorbeeld

Laten we even een voorbeeld geven. We resetten onze tripmeter na het voltanken en rijden vervolgens 520 kilometer. We tanken daarna aan de pomp de auto terug vol voor 40 liter. Dan krijgen we: (40l x 100)/ 520 kilometer = 7,69 liter.

In dit geval verbruikt de geteste auto dus 7,69 l / 100 km. De formule werkt trouwens uiteraard ook voor dieselauto’s. Ga zelf maar eens aan het rekenen en kijk hoeveel je auto nu echt verbruikt!

Alle artikels

Hoofdfoto

Professioneel onderhoud: een must voor elektrische en hybride auto's

Advies · Auto onderhoud
Hoofdfoto

Het koelsysteem van EV-batterijen: onderhoud is levensnoodzakelijk

Advies · Auto onderhoud
Hoofdfoto Onderhoud Aiways

Onderhoud: ook voor elektrische en hybride auto’s onontbeerlijk

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer