Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Proefrit

Na de gesprekken met de verkoper waarin u meer informatie hebt gekregen, wordt het nu serieus. Uw droomauto komt steeds dichterbij. Zorg er daarom voor dat u goed bent voorbereid op de bezichtiging ter plaatse.

Denk hierbij aan de tijd en locatie, een technische en praktische controle en de prijsonderhandeling. Wij wensen u veel succes!

Checklist voor de proefrit

Tijd en locatie

U kunt het beste een tijd kiezen waarbij u bij daglicht alles goed kunt zien en bekijken. Het is zinvol om zowel in de stad alsook over provinciale wegen te rijden, omdat u hier harder kunt rijden dan binnen de bebouwde kom. Kies daarom voor een tijdstip waarin er weinig files mogelijk zijn en bedenk vooraf al een afwisselende route. Als u wilt, kunt u tijdens de proefrit een controle laten uitvoeren in een garage. Doe dit echter altijd in overleg met de verkoper.

Autopapieren

Neem uw rijbewijs en uw paspoort/identiteitskaart mee. Vraag al voor de proefrit naar de papieren van de auto. Belangrijk: Is de auto gekeurd of is hij ingeschreven en verzekerd? Een wettelijke koopovereenkomst is eveneens vereist. Een dienovereenkomstig formulier vindt u hier.

Proefrit

Wanneer u arriveert, dient de motor koud te zijn, zodat u het startgedrag kunt beoordelen. Controleer de remmen, koppeling en de verlichting. Controleer het oliepeil en let erop of de auto snel en zonder problemen start. Draait de auto goed stationair en stil zonder opvallende klepper- of piepgeluiden? Werkt de koppeling goed en zonder geluiden, reageert het rempedaal snel en zonder dat u meerdere keren hoeft te trappen? Als u in uw vrienden- of kennissenkring een "auto-expert" kent, vraag hem/haar dan om u te begeleiden en de auto te beoordelen. In onze checklist vindt u nog meer belangrijke tips voor de autocontrole. U kunt de verkoper gerust vragen om mee te rijden. U kunt hem dan tijdens de rit meteen vragen stellen over eventuele opvallende zaken.

Staat van de auto en kilometerstand

Helaas vervalsen sommige verkopers de kilometerstand door de teller terug te draaien en de auto "jonger" te maken. Let daarom op zaken die de kilometerstand aannemelijk maken: garagerekeningen met kilometerstand, doorgezeten stoelen en afgesleten schakelpoken en voetpedalen. Wanneer de auto jarenlang regelmatig werd gebruikt en gedurende de afgelopen één tot twee jaar ineens niet meer, dient u naar de reden hiervoor te vragen. Let op de reactie van de verkoper en of zijn verklaring geloofwaardig is. Belangrijk: vraag om een schriftelijke bevestiging van de aangegeven kilometerstand door middel van een CarPass.

Informatie over CarPass

Garantie en aansprakelijkheid

Als u een auto van een particulier koopt, kan deze elke garantie of aansprakelijkheid uitsluiten. Dat wil zeggen: de particuliere verkoper is niet aansprakelijk voor gebreken of defecten die na de koop optreden. Dit is echter niet van toepassing als de particuliere verkoper bewust en met boos opzet gebreken en defecten heeft verzwegen. Als u een auto bij een dealer koopt, is deze tot 12 maanden aansprakelijk voor eventuele gebreken. Zelfs als hij dit in de koopovereenkomst uitsluit, is hij wettelijk aansprakelijk. Voor details en bijzonderheden kunt u het beste advies inwinnen bij bijvoorbeeld de DIV of informatie hieromtrent op internet zoeken.

Tip: Als u een deskundig oordeel wilt over de staat van de auto, kunt u deze tijdens de proefrit in een garage kort laten controleren. Bespreek dit vooraf altijd eerst met de verkoper en vraag om zijn toestemming.

Alle artikels

Deze 10 auto’s ziet u niet meer terug in 2020

Advies · Auto kopen

Een mild hybrid, wat is dat nu?

Advies · Auto kopen

Een auto kopen op het Autosalon: ja of nee?

Advies · Auto kopen
Ontdek meer