Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Audi e-tron Sportback: Stijlvol elektrisch

Van alle merken beheerst Audi het best de kunst om van een grote SUV een stijlvolle hatchback af te leiden. Voor wie graag hipper dan hip is, hier de elektrische e-tron Sportback.

Audi heeft inmiddels meer dan 10.000 exemplaren van zijn e-tron in Europa verkocht. Terzijde zien we dat de Noord-Amerikaanse markt ondanks grotere ondersteuningsmaatregelen de verkoop achterophinkt. Daar zijn tot oktober 2019 nog maar iets meer dan 4.000 exemplaren van de e-tron verkocht. De elektrische voertuigen nemen momenteel nog maar 1,8 procent van de totale personenwagenverkoop in de States voor hun rekening, in Europa is dat al 3 procent. Nu het aanbod snel toeneemt, zal dat cijfer ook spoedig verveelvoudigen.

A1915288 large

Sportiever

Terug naar Audi, dat het aanbod van de e-tron uitbreidt met de e-tron Sportback. Nog steeds een kloeke SUV-crossover, maar met een fijnere vormgeving. Hij blijft nog net onder 5 meter in de lengte, voor een hoogte van 1,6 meter. Audi positioneert de e-tron Sportback duidelijk sportiever en biedt onder meer een S-Line pakket aan met grote 20-duim wielen. Dat neemt niet weg dat de e-tron Sportback aerodynamisch bijzonder goed uitgewerkt is.

In combinatie met de kleinere camera-zijspiegels legt hij een weerstandscoëfficient (cW) van 0,25 voor. Toch drukt zijn hoge gewicht op het verbruik. Audi geeft aan dat hij tussen 21 kWh en 26 kWh verbruikt. Het WLTP-verbruik vertaalt zich in een rijbereik van 446 kilometer. Dat is iets meer dan de gewone e-tron, die in de praktijk ergens tussen 300 en 350 kilometer strandt.

A1915287 large

Maximaal 408 pk

Het batterijpack is identiek: een 95 kWh capaciteit, waarvan hij 86,5 kWh benut. Hij kan 360 pk en 561 Nm in de strijd werpen, met vierwielaandrijving. Acht seconden lang kan hij pieken op 408 pk en 664 Nm. Daarmee knalt hij in 5,7 seconden naar 100 km/u, anders is dat 6,6 seconden. Zijn topsnelheid is begrensd op 200 km/u. Dat wat de topmotor betreft – 55 Quattro – want Audi voorziet meteen ook in een tweede basismotor: de 50 Quattro. Die heeft een kleiner batterijpack (64,7 kWh bruikbaar), wat 120 kilometer uitspaart. Volgens de WLTP-test komt hij 347 kilometer ver, het verbruik is eigenlijk identiek aan de 55 Quattro. Hij heeft 313 pk en 540 Nm koppel. Aan een 150 kW snellaadpaal tankt hij in 30 minuten 80 procent van zijn batterij vol. De Audi e-tron Sportback is de tweede elektrische auto die Audi in Brussel assembleert. In de lente van 2020 komt hij op de markt, de basisprijs bedraagt 72.800 euro.

A1915268 large

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Brits bedrijf bouwt je BMW M3 CSL om naar handbak

Autonieuws

Betekent ongeluk met Duitse Tesla einde van touchscreens in auto’s?

Autonieuws

Mercedes T-Klasse: Familiebusje komt zo

Autonieuws
Ontdek meer