Bericht: 75th Goodwood Members Meeting – Glorieuze GT1’s

Net als veel andere youngtimers, kampen ook de beroemde GT1’s uit de jaren ’90 met het probleem dat ze nog niet oud genoeg zijn om in de oldtimerraces te mogen aantreden. Maar tijdens de Goodwood Members Meeting mochten de McLaren F1’s en andere Porsches 911 GT1 toch even de benen strekken.

De GT1’s beleefden hun gloriedagen in de jaren ’90, in het BPR-kampioenschap en later in de FIA GT, maar ook tijdens de 24 Uren van Le Mans.

Homologatie

Oorspronkelijk was de filosofie dat onder GT1 de ultieme straatauto’s – McLaren F1, Ferrari F40, Jaguar XJ220 – zouden racen, maar door de gebrekkige homologatieprocedure – een handvol ‘straat’exemplaren volstond – bouwden Porsche (911 GT1), Mercedes (CLK GTR) en Toyota (GT One) kant en klare racers die nog maar weinig met een straatmodel te maken hadden.

McLaren F1

Het leverde wel een fantastische periode in de racegeschiedenis op. De auto’s zijn echter nog te jong om al te kunnen aantreden in eigen ‘classic’ races. Maar tijdens de voorbije Goodwood Members Meeting mochten ze toch even het circuit op voor een demonstratie met hoge snelheden. Vooral de Porsches en McLarens doken in grote hoeveelheden op. Pink Floyd

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

100 jaar Citroën: Parijs houdt een feestje

Peugeot 2008: Success Story (bis)

Renault Zoé 2019: Weer wat verder

Ontdek meer