Bericht: Aston Martin Vantage AMR – Maak uw linkervoet maar opnieuw wakker

Aston Martin kondigt een speciale versie aan van de Vantage, beperkt op 200 exemplaren. En eigenlijk is dat wat hem speciaal maakt tot voor kort nog heel gewoon.

Het valt moeilijk te bevatten dat in het universum van de GT’s en de supercars, een universum dat bepaald wordt op basis van rijden in zijn puurste vorm, een auto het verschil kan maken tegenwoordig wanneer hij… voorzien is van een manuele versnellingsbak. Dat is dus wat deze Aston Martin Vantage AMR zo bijzonder maakt.

"Dog Leg"

Aston Martin zal dus een erg exclusieve oplage van 200 stuks van de Vantage de weg op sturen. Hij krijgt de naam AMR, kort voor Aston Martin Racing. Het racedepartement van Aston Martin heeft zich over deze Vantage gebogen. Die valt vooral op door zijn keuze voor een manuele zevenbak. Bovendien is de indeling heden ten dage erg origineel te noemen. Net zoals vroeger in racewagens gaat Aston er vanuit dat de eerste versnelling alleen dient om uit stilstand weg te rijden. Om deze versnelling verder uit het schakelpatroon te houden, wordt deze linksonder gelegd, ofwel in ‘dog leg’ zoals de Britten dat zeggen. In oudere racewagens was dit courant en tot een twintigtal jaar geleden gebruikte Ferrari deze indeling voor al zijn manueel geschakelde auto’s.

95 kilogram

Door de keuze voor een manuele versnellingsbak en carbon

59 van die 200 stuks worden nog specialer. Dat zijn de ‘Vantage 59’ die de overwinning van Aston Martin met de DBR1 in de 24 Uren van Le Mans in 1959 vieren. Ze krijgen diens groene kleur met gele streep. De Aston Martin AMR kost om en bij 190.000 euro, de Vantage 59 is 20.000 euro duurder.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Op bezoek in de FCA Heritage Hub

De Tomaso P72: Terugkeren in stijl

Mini Cooper SE: Goed voor 200 kilometer

Ontdek meer