Concept car: VW Taigun Concept – Op basis van de Up!

Bij de compacte SUV’s en Crossovers zet de downsizing trend zich resoluut verder. VW pakt uit met de Taigun Concept, die gebruik maakt van het kleinste platform van het merk.

In Brazilië, op het Salon van Sao Paulo, toonde VW met een concept car al een glimp van de op til staande kleine SUV, die zich onder de Tiguan zal positioneren. Op basis van de eerste gegevens zal de Duitse constructeur met dit model voor heel wat opschudding zorgen in dit segment.

3,86 meter

Zo lang is deze concept car, waarmee hij zelfs korter uitvalt dan een... Polo! Daarmee is duidelijk dat deze SUV echt super compact is. Eigenlijk kon het ook moeilijk anders, aangezien hij gebouwd werd op het nieuwe New Small Family platform, dat reeds gebruikt werd voor onder meer de Up en zijn neefjes Mii en Citigo. Het interieur verbaast dan weer met zijn relatieve ruimte, die te danken is aan de 2,47 meter lange wielbasis. Daarnaast benadrukken korte overhangen de dynamische look van Taigun en laten eveneens sterke offroadcapaciteiten vermoeden.

Pluimgewicht

Het meest opmerkelijke is het aangekondigde gewicht van de Taigun Concept: slechts 985 kg! Dat cijfer kon enkel worden bekomen door een ingenieus concept, dat onder meer tot uiting komt in het zonder twijfel ruime, maar tevens zeer eenvoudige interieur. We denken bijvoorbeeld aan de ventilatiebediening (temperatuur, intensiteit, richting) die volledig met één multifunctionele knop gebeurt.

Een ander element dat bijdroeg tot de gewichtsbesparing is de motor. Op de vooras van de Taigun ligt een piepkleine driecilinder 1 liter-turbobenzine, goed voor 110 pk en 175 Nm. Daarmee spurt de SUV echter nog steeds in 9,2 sec. van 0 tot 100 km/u en haalt een top van 186 km/u. Het normverbruik zou beperkt blijven tot 4,7 l/100 km.

VW verklaart eerst de reacties van het publiek te willen peilen vooraleer te beslissen of de Taigun in productie gaat. Maar op basis van de beelden en de uitgebreid verstrekte informatie hebben we toch het gevoel dat dit nieuwe model al tegen 2015 verwacht mag worden...

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

100 jaar Citroën: Parijs houdt een feestje

Peugeot 2008: Success Story (bis)

Renault Zoé 2019: Weer wat verder

Ontdek meer