Reportage: Zoute GP 2018 – Autofeest aan de zee

Als de Zoute GP in 2018 één ding bewezen heeft, dan wel dat de auto bij ons nog steeds een groot publiek beroert. Meer dan 250.000 mensen zakten vorig weekend af naar Knokke om al dat blinkend metaal in de straten te bewonderen.

De Zoute Grand Prix was opnieuw de hoogmis van de oldtimer en de moderne GT. De mix slaat duidelijk aan bij het grote publiek, dat van het mooie weer gebruik maakte om het openlucht-autosalon op de zeedijk massaal te komen bewonderen. Zo kon de bezoeker de nieuwe BMW 850i van dichtbij bekijken, en zien voorbijrijden met bondscoach Roberto Martinez achter het stuur tijdens de GT rally op zondag.

BMW racewagens

Ook het Concours d’Elégance bleek opnieuw een hoogstaand deelnemersveld bijeen te hebben gebracht. Om 40 jaar BMW M1 te vieren was niet alleen een reeks klassieke M1-modellen overgekomen uit de tijdelijke expo die deze maand loopt in Autoworld, maar ook vijf unieke Procar M1-racewagens. Een zicht dat je niet vaak ziet, zeker niet op een golfterrein. En om 70 jaar Porsche te vieren waren er diverse categorieën waarin de geschiedenis van het Duitse sportwagenmerk in al zijn schoonheid zichtbaar werd. Maar het was toch een Alfa Romeo, een 6C 2500SS met Touring Superleggera koetswerk, die de hoofdvogel afschoot en ‘best of show’ werd.

Veiling

Veilinghuis Bonhams toonde zich ook tevreden over de Zoute Sale, de veiling op vrijdag. De Aston Martin DB4 ‘Series V’ Vantage Sports Saloon uit 1962 brak een wereldrecord. Met alle premies incluis betaalde de nieuwe eigenaar 1,21 miljoen euro. Ook de Ferrari 250 GT Series II met Pininfarina carrosserie bracht bijna een miljoen euro op. Dan was de Rolls-Royce Silver Shadow cabrio van Mohamed Ali een koopje, met 131.250 euro.

Volgend jaar viert Zoute GP zijn tiende editie, die vindt plaats op 11, 12 en 13 oktober 2019.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

100 jaar Citroën: Parijs houdt een feestje

Peugeot 2008: Success Story (bis)

Renault Zoé 2019: Weer wat verder

Ontdek meer