‘Je bent maar zo oud als je je voelt’. Dat zou het devies van de Jaguar XJ kunnen zijn, die zijn zevende verjaardag aangrijpt om ons te verbazen. Of wat gedacht van een V8 die het vermogen naar 575 pk brengt.
We hebben tegenwoordig het gevoel dat we alleen nog met SUV’s rijden. Vaak hebben we daarbij ook het gevoel dat het niet uitmaakt met welk merk je rondrijdt. Maar af en toe is er toch eentje die uit de band springt…
Terwijl zijn SUV-offensief volop aan de gang is, met F-Pace, E-Pace en I-Pace, heeft Jaguar toch nog de tijd gevonden voor een leuke breakversie van zijn XF. Naast de handiger koffer blinkt die ook uit in dat andere sterke punt van het merk: dynamiek.
Je ziet het nauwelijks, maar de Jaguar XJ kreeg een tijdje geleden al een kleine update. Klein, maar wel de moeite om hem nog eens onder handen te nemen. Deze knappe aristocraat kent een te discreet bestaan in onze contreien.
Je moet het de Jaguar Land Rovergroep nageven: tussen alle Land en Range Rovers in, hebben ze toch nog een gaatje gevonden om Jaguars eerste SUV tussen te wringen. Zelfs met de basis 2.0 viercilinder diesel blijkt die al behoorlijk opwindend.
U hoort niet bij de 250 gelukkigen die zich zo’n exclusieve Project 7 van Jaguar mee naar huis mochten nemen? Geen nood, die fijne mensen bij Jaguar hebben net iets klaargestoomd dat perfect is om uw verdriet te verdrijven.
Met zijn F-Pace wil Jaguar op vrij assertieve wijze zich een deel van de koek toeëigenen tussen de andere premium compacte SUV’s, lees de Mercedes GLC en vooral: de Porsche Macan.
Jaguar gaat eindelijk opnieuw de strijd aan met de BMW 3-serie en de Audi A4. In tegenstelling tot de X-Type van weleer, kon Jaguar hier eens helemaal zijn goesting doet. Dat levert goede punten, maar ook minder goede punten op.
Terwijl de eerste Jaguar XF nog met de strikte budgetcontrole van Ford is gecreëerd, is de nieuwe XF een 100 procent Jaguarproduct. Er is niet op een euro gekeken, en dat voel je ook achter het stuur.
Aan nieuwe GT’s geen gebrek momenteel. Alle constructeurs lijken hun vizier op hetzelfde slachtoffer gericht te houden. Iedereen wil het vel van de Porsche 911 Turbo. Hoe zit dat wanneer de Mercedes AMG GT S de Jaguar F-Type R tegenkomt onderweg?
Is de Jaguar F-Type de spirituele opvolger van de E-Type, zoals Jaguar graag beweert? Er is slechts één manier om dat na te gaan: beide te vergelijken. Het werd een feest voor ogen en oren.
Ik moet zeggen dat ik met een paar vooroordelen zat na de Jaguar F-Type Cabrio. Maar de F-Type Coupé, de eerste echte sportwagen van Jaguar sinds de E-Type, maakt het helemaal waar. In die mate dat Porsche al in actie schoot.
Zo vat je volgens Jaguar de C-X75 het best samen: de technologie van een Opel Ampera, de prestaties van een Bugatti Veyron en het verbruik van een Toyota Prius. Onmogelijk? We mochten zelf al even het stuur in handen nemen.
Beetje bij beetje wint Jaguar (opnieuw) aan belang bij de luxewagens. De komst van de 2.2 diesel bracht de verkoopcijfers een welgekomen boost. De XF in breakvorm zal daar vast nog een ruim aandeel aan kunnen toevoegen. We testten het basismodel.
Met de F-Type is Jaguar opnieuw lid van het selecte clubje sportwagens, waarin het merk in de jaren ’50 en ’60 met auto’s als de XK 120 en de E-Type toonaangevend was.
Net als Land Rover staat Jaguar op het Salon met de glimlach van een winnaar. Vorig jaar heeft Jaguar flink kunnen profiteren van de komst van de 2.2 diesel in de XF. Die is er ook, maar de glansrol is voor een andere Jag.
We hadden het er over toen we de XF 2.2D testten: een goede keuze, maar misschien dat de 3.0 zescilinder diesel de betere optie is. Wanneer het budget geen struikelsteen vormt, natuurlijk.
Jaguar blaakt momenteel van gezondheid, en heeft dat voor een deel te danken aan de XF. Diens facelift, en vooral de komst van een kleine 2.2 diesel, beloven alleen maar meer goed nieuws.
De XF krijgt een facelift. Tot zover niets nieuws. Maar onderhuids bereidt Jaguar een heuse revolutie voor. Zo krijgt een 2.2 viercilinder turbodiesel een plaats onder de kap. Wij konden hem al even proefrijden, in prototypevorm.
De nieuwe XJ is voor een keer geen modern doorslagje van zijn voorgangers. Jaguar heeft eindelijk begrepen dat ook conservatief eens vooruit moet.
Grotere motoren met meer vermogen, lijken niet meer bij de geest van deze tijd te passen. Toch zet Jaguar ze bewust in, omdat de nieuwe V8 kan voldoen aan strengere emissienormen en het brandstofverbruik gunstiger ligt.