In het kort
De Renault Austral sluit na een facelift aan bij het familiegezicht van de Scenic E-Tech en Rafale. Naast een nieuwe neus krijgt hij ook een geüpdatete hybride software voor meer comfort.
De Renault Austral sluit na een facelift aan bij het familiegezicht van de Scenic E-Tech en Rafale. Naast een nieuwe neus krijgt hij ook een geüpdatete hybride software voor meer comfort.
Sinds de lancering is 44% van de verkochte Australs een topversie (Esprit Alpine) en 80% is hybride. Een flinke koerswijziging voor Renault, dat traditioneel mikt op middenklasse en betaalbaarheid. Is dit faceliftmoment dan een reden om te vieren?
Wanneer Renault het over een facelift heeft, menen ze het. De volledige voorzijde werd hertekend. Weg zijn de komma-vormige koplampen; in de plaats komt een meer horizontale en hoekige look. Het ruitvormige logo komt overal terug: in de lichten, in de lichtsignatuur én in de grille – met letterlijk honderden exemplaren.
Achteraan zijn de aanpassingen discreter. De lichtblokken krijgen scherpere LED-elementen en het Renault-logo ligt nu plat op de kofferklep. Verder zijn er twee nieuwe koetswerkkleuren en nieuwe velgen tot 20 inch.
Binnenin blijft alles grotendeels bij het oude, en dat is logisch: dit interieur werd eerst in de Austral geïntroduceerd en is nu ook terug te vinden in de Espace en Rafale. Wel nieuw zijn de sportstoelen met betere zijdelingse steun. De achterbank blijft verschuifbaar over 16 cm en de kofferruimte blijft royaal: 575 liter (555 liter voor de hybride).
De horizontale indeling van het dashboard en de hoge middenconsole blijven herkenbaar, gedomineerd door het grote verticale scherm. Die interface is nog altijd toonaangevend. Renault heeft één ergonomisch pijnpunt aangepakt: de versnellingsselector zit nu wat hoger. Toch blijft hij te dicht bij de ruitenwisserhendel en het radiosatellietje. Waarom geen alles-in-één hendel links, zoals bij veel concurrenten?
Er blijven twee motorisaties over, allebei met standaard automaat. Enerzijds een 1.3 turbobenzine met 160 pk, anderzijds de E-Tech hybride. Die combineert een 1.2 driecilinder met twee elektromotoren en een krabbenbak-automaat. Samen leveren ze 200 pk en 410 Nm.
De software voor deze hybride aandrijving werd verfijnd. Het aantal versnellingen blijft hetzelfde (2 elektrisch, 4 benzine), maar de werking moet nu soepeler zijn – net als in de Rafale.
Op de weg merk je dat... eigenlijk niet echt. De koppelgaten bij het hernemen blijven aanwezig, net als bij de Rafale en Espace. Dat is eigen aan de krabbenbak, die wat tijd nodig heeft om te schakelen. In een rustige rijstijl valt het minder op – en helpt het verbruik laag houden. Onze testwagen (E-Tech Esprit Alpine op grote velgen) klokte na 250 km af op 5,3 l/100 km.
De grootste vooruitgang zit in het comfort. Renault monteerde gelamineerde ruiten vooraan, hertekende buitenspiegels en stillere ruitenwissers. Ook de elektrische aandrijving kreeg een stillere poelie en nieuwe motorsteunen. De driecilinder hoor je nog steeds bij volle belasting, maar de Austral is merkbaar stiller geworden.
De vernieuwde Renault Austral biedt verbeterd comfort en design, zonder veel prijswijziging. De instapversie Evolution begint bij €33.500. Standaard zijn onder meer Google-infotainment, adaptieve cruise control, achteruitrijcamera en LED-verlichting.
De Austral toont hoe Renault verandert. Klanten kiezen steeds vaker voor hybride en topuitvoeringen. Daarom verfijnt het merk de stijl, het comfort en de hybride werking. Zonder aan efficiëntie in te boeten – integendeel.
Technische fiche: Renault Austral full hybrid E-Tech (2025)