In het kort
De nieuwe Renault 4 pakt het neo-retroconcept iets anders aan dan zijn kleine zusje R5. Hij is groter, ruimer en volwassener. Gelukkig laat Renault er geen twijfel over bestaan dat dit de erfgenaam is van de legendarische 4L.
De nieuwe Renault 4 pakt het neo-retroconcept iets anders aan dan zijn kleine zusje R5. Hij is groter, ruimer en volwassener. Gelukkig laat Renault er geen twijfel over bestaan dat dit de erfgenaam is van de legendarische 4L.
De nieuwe Renault 4 trekt de nostalgische kaart nog verder door dan de R5. Waar die laatste verwijst naar stadsauto’s uit de jaren ’70 en ’80, wil de R4 vooral herinneren aan de 4L – Renaults populairste model ooit. Geen eenvoudige erfenis…
Om die link te leggen, geeft Renault de R4 tal van knipogen naar het verleden: een retroverlichte grille in polycarbonaat (een primeur!), uitgesproken zijlijnen, verticale achterlichten en het kenmerkende zijruitje achteraan.
Het resultaat werkt, al lijkt het ontwerp minder unaniem geliefd dan dat van de R5. Misschien omdat de R4 in een andere klasse speelt. Met een lengte van 4.143 mm is hij 22 cm langer dan de R5, 9 cm langer dan een Clio en 9 cm korter dan een Captur. Hij staat ook hoger op zijn poten (18 cm) en krijgt standaard 18-inch velgen.
Zodra je instapt, maken de retrodetails plaats voor moderne Renault-technologie. De R5 en R4 delen het dashboard: een strak tweelagenontwerp met digitale tellers en een 10,1 inch infotainmentscherm. Ja, ook hier is Google volledig geïntegreerd – dit systeem is één van de meest gebruiksvriendelijke op de markt.
Door zijn grotere formaat richt de R4 zich op een ander publiek dan de R5. Geen felle kleuren, maar wit textiel en zwarte stoffen stoelen in de basisversie, jeansachtig gerecycleerd textiel in de middenversie en zwart kunstleder met geel stiksel op het topmodel.
Achterin merk je de extra 22 cm meteen. De beenruimte is vergelijkbaar met die in een Captur. Wel jammer dat je je voeten niet onder de voorstoelen kwijt kunt door de batterij. Renault compenseert dat met een handige neerklapbare passagiersstoel, een bagageruimte van 420 liter en een opvallend lage laaddrempel.
De nieuwe R4 rust op het modulaire Ampr Small-platform, net als de R5. Je vindt er dan ook dezelfde aandrijflijnen terug, met uitzondering van de instapversie met 95 pk. Het gamma begint met een batterij van 40 kWh, gekoppeld aan een elektromotor van 120 pk. Daarboven staat de versie met “comfortbereik”, die gebruikmaakt van een batterij van 52 kWh en een elektromotor van 150 pk.
Deze twee LFP-batterijen, gebouwd in het Franse Douai, bieden de R4 een rijbereik van 308 km voor de eerste en 409 km voor de tweede. De laadsnelheden zijn respectievelijk vastgesteld op 80 kW en 100 kW, wat resulteert in een laadtijd van 15 tot 80% in ongeveer 30 minuten. Belangrijker nog: de V2L-functie, waarmee je externe elektrische toestellen kunt voeden via de auto, is standaard inbegrepen.
Niet alleen in formaat is de R4 gegroeid, ook zijn rijgedrag is volwassener geworden. Hij rijdt comfortabel en soepel, zonder het dynamische karakter van het platform te verliezen. De geluidsisolatie is opvallend goed: wind- en bandengeluiden zijn minimaal, zelfs achterin. Voor een B-segmenter is dat uitzonderlijk.
Nog een troef: one-pedal driving via schakelpaddles aan het stuur. Erg handig en helpt ook om efficiënter te rijden. Ons testmodel (150 pk) verbruikte slechts 13,6 kWh/100 km over 130 km – minder dan de WLTP-norm. De weersomstandigheden waren wel ideaal.
Groter worden betekent ook duurder worden. Gelukkig blijft het verschil beperkt. De instapversie met 120 pk en een batterij van 40 kWh krijgt een prijskaartje van 29.900 euro. Voor de versie met een groter rijbereik en de krachtigere motor van 150 pk (“comfortbereik”) moet je minstens 32.990 euro neertellen. Daarmee komt de R4 duurder uit dan zijn landgenoot, de Citroën C3 Aircross, maar hij is ook beter afgewerkt en aanzienlijk rijker uitgerust.
De Renault 4 ondergaat een ware transformatie. Van iconische 4L naar een elektrische crossover voor jonge gezinnen, met sympathieke looks en retrodetails. Gelukkig blijft het niet bij nostalgie alleen: hij is ook praktisch en comfortabel. En ja, zelfs het open stoffen schuifdak is een optie – retro kan dus wél functioneel zijn.
Renault 4 E-Tech Comfort Range (2025)