Fiat Linea te koop: tweedehands en nieuw

Fiat Linea

Fiat Linea

Fiat presenteert in 2007 de sedan Fiat Linea

Bij het Italiaanse autoconcern Fiat was het een traditie om op basis van modellen uit de compacte middenklasse, tegelijkertijd grotere sedans en combi's te ontwikkelen. Deze vormden eigen series en werden dan ook onder andere namen dan hun compactere voorbeelden verkocht. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Fiat presenteert in 2007 de sedan Fiat Linea


Bij het Italiaanse autoconcern Fiat was het een traditie om op basis van modellen uit de compacte middenklasse, tegelijkertijd grotere sedans en combi’s te ontwikkelen. Deze vormden eigen series en werden dan ook onder andere namen dan hun compactere voorbeelden verkocht. Zo gebruikten de Italianen in de jaren ’90 het platform van hun hatchback-sedan Fiat Tipo, die tot de compacte middenklasse behoorde, als basis voor de serie Fiat Tempra. Bij de opvolger Fiat Marea was het net zo verlopen, deze auto deelde zijn techniek namelijk met de compacte Fiat Bravo. Een bijzonderheid bij de grotere zustermodellen uit de compacte middenklasse van Fiat was dat ze in Turkije en Brazilië van de band bleven rollen toen deze modellen in Europa al lang uit de collectie gehaald waren. Dit gebeurde bij Fiat of bij fabrikanten die bij Fiat aangesloten waren in de desbetreffende landen. Deze bestaande samenwerkingsverbanden, die zoals in het geval van de Turkse fabrikant Tofa? teruggaan tot in de jaren ’60, gebruikte het Italiaanse concern ook bij de ontwikkeling van de Fiat Linea. Deze was in 2007 klaar om in serieproductie genomen te worden en werd voor de Europese markten bij de Turkse partner geproduceerd. Voor andere wereldmarkten werd de Fiat Linea bovendien in Fiat-fabrieken in Brazilië en India geproduceerd.


De Fiat Linea wordt alleen als gewone sedan gebouwd


De Fiat Linea stamde, anders dan zijn voorganger, niet af van een parallel gebouwd compactmodel van de fabrikant. In plaats daarvan deelde hij zijn platform en onderdelen met het economymodel Grande Punto, waarvan in 2005 reeds de derde generatie gepresenteerd was. Met zijn afmetingen van 4,56 meter lang en 1,73 meter breed en zijn wielbasis van 2,60 meter hoorde het vierdeurs model Fiat Linea tot de lagere middenklassse. Fiat ontwikkelde een eigen design voor de Fiat Linea. Dit design onderscheidde zich niet alleen maar van de Fiat Grande Punto qua constructie van de achterkant. Ook de voorkant van de Fiat Linea had een eigen gezicht. Dit werd gedomineerd door het radiatorrooster en de voorspoiler met een brede luchtinlaat.


De aangeboden motoren voor de Fiat Linea


Voor de Fiat Linea werden aanvankelijk drie motoren met een verschillend prestatievermogen aangeboden. Het instapmodel werd aanvankelijk met een 1,4 liter motor met 57 kW (77 pk) uitgerust. Daarmee haalde de Linea maximaal 165 km/u en deze motor had een gemiddeld brandstofverbruik van 6,3 liter (148 g/km CO2). Het topmodel beschikte over een turbomotor met 88 kW (120 pk). Verder was er nog een dieselmotor met 66 kW (90 pk) in de collectie opgenomen.

Beoordelingen voor Fiat Linea

3 Beoordelingen

5,0