Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
500e.jpeg

Fiat

1 / 9
500e.jpeg
Fiat - hoofdfoto.jpeg
Fiat 500 en Panda.jpeg
Fiat 600e.jpg
Fiat bestelwagens.jpg
Geschiedenis.jpg
NuovaFiat500X.jpg
Tipo.jpg
Tweedehands fiat 124.jpg

Fiat

Vind het model dat bij je past.

Fiat

Fiat is een Italiaans merk dat vandaag deel uitmaakt van de Stellantis-groep. Het is vooral bekend omwille van zijn compacte stadsauto’s met Italiaanse flair, zoals de 500 en de Panda.

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Specialiteiten van Fiat:

  • Fiat, het acroniem voor ‘Fabbrica Italiana Automobili Torino’ werd in 1899 door Giovanni Agnelli opgericht in het Italiaanse Turijn.
  • Vandaag maakt Fiat deel uit van de Stellantis-groep, nadat de FCA-groep (Fiat Chrysler Automobiles) in 2021 fusioneerde met PSA (Peugeot, Citroën en Opel).
  • Fiat staat van oudsher bekend om zijn compacte stadswagens, met als meest iconische model de Fiat 500, die in 1957 geïntroduceerd werd en waarvan de moderne remake het merk in 2007 opnieuw op de kaart zette.
  • De sportieve modellen van Fiat droegen vroeger de ‘Abarth’-benaming, maar Abarth is vandaag een op zichzelf staand merk binnen Stellantis, al gebruikt het wel nog steeds Fiat-modellen als basis.
  • Fiat verkoopt ook lichte bedrijfsvoertuigen onder de merknaam Fiat Professional. Het gamma is gelijklopend met dat van de andere Europese merken binnen de Stellantis-groep.
  • Met de 500e lanceerde Fiat enkele jaren geleden zijn eerste op grote schaal gebouwde elektrische model, dat onlangs het gezelschap kreeg van de 600e.

Korte geschiedenis van Fiat

Fiat werd in 1899 opgericht door de industrieel Giovanni Agnelli. De merknaam is een acroniem voor Fabbrica Italiana Automobili Torino. In 1900 werden in de werkplaatsen van het merk aan de Corso Dante in de Italiaanse stad Turijn de eerste modellen van het merk gebouwd, en toonde Fiat ook interesse in de motorsport. Nadat het tijdens de Eerste Wereldoorlog vooral voor het Italiaanse leger produceerde, werd in 1922 de legendarische Lingotto-fabriek geopend om op grote schaal en goedkoper auto’s aan de lopende band te kunnen bouwen. De productie startte beneden om vervolgens over verschillende verdiepingen naar boven toe verder te gaan. De auto was klaar wanneer hij een eerste testronde maakte op het testcircuit bovenop het dak van de fabriek. In het Mussolini-tijdperk bouwde Fiat vooral modellen om de Italianen mobiel te maken, een tactiek die ook in de na-oorlogse periode voor de redding zorgde.

In de jaren ‘50 lanceerde Fiat eerst de 600 en later de kleinere en populairdere 500. Het merk breidde ook uit, met meer fabrieken in het zuiden van Italië. in 1966 kwam Gianni Agnelli, de kleinzoon van de oprichter, aan het roer van Fiat te staan, met een hernieuwde interesse in de motorsport. Fiat lijfde ook andere merken in, waaronder Lancia, Ferrari, Maserati en Alfa Romeo. In 2014 fusioneerde Fiat met Chrysler om samen Fiat Chrysler Automobiles te vormen. FCA fusioneerde in 2021 dan weer met PSA (Peugeot, Citroën en Opel) om samen Stellantis te vormen.

Modellen en varianten

Overzicht modellen Fiat per categorie

Het bedrijfsvoertuigengamma van Fiat Professional zit eind 2023 in een transitiefase, met een uitgebreide facelift die er in de loop van 2024 komt. Niet alle gegevens zijn daardoor gecommuniceerd op het moment van publicatie.

Het huidige Fiat-gamma

Model Koetswerkvorm Motoren Cilinderinhoud Vermogen in pk CO2-uitstoot in g/km
500 Hatchback, cabrio Benzine 1.0 70 105 – 106
500e Hatchback, cabrio Elektrisch \- 95 – 118 \-
Panda Hatchback Benzine 1.0 70 108 – 111
Tipo Hatchback, break Benzine 1.5 130 117 – 120
500X SUV Benzine 1.5 130 129
600e SUV Elektrisch - 156 -
Fiorino Bestelwagen Diesel 1.3 80 – 95 133
Doblo Bestelwagen Elektrisch, benzine, diesel – tot 1.5 TBC TBC
Scudo Bestelwagen Elektrisch, diesel – tot 2.0 TBC TBC
Ducato Bestelwagen Elektrisch, diesel – tot 2.0 TBC TBC

Prijzen

Nieuwprijzen Fiat

Model Vanafprijs in België in euro incl. btw
500 15.950
500e 29.290
Panda 14.290
Tipo 25.550
500X 27.790
600e 36.000
Fiorino 19.360
Doblo TBC
Scudo TBC
Ducato TBC

Tweedehandsprijzen Fiat

De tweedehandsprijzen van relatief recente Fiat-modellen beginnen op een relatief laag niveau, gezien de lagere nieuwprijzen die het merk tot voor kort hanteerde. Voor prijzen vanaf € 5.000 moet je een Panda of Tipo kunnen vinden waar je nog heel wat jaren mee verder kan, of één van de kleinere bestelwagens van het merk. De Fiat 500 gaat al mee sinds 2007, en dus zijn er heel wat van te vinden op de markt, vaak aan betaalbare prijzen gezien de gevorderde leeftijd van de eerste exemplaren. Voor een model van zo’n 5 jaar oud, moet je echter rekenen op minimum 8.000 euro. Voor een 500X van dezelfde leeftijd reken je op 2.000 euro meer. Voor de relatief recente nieuwe 500, met een elektrische aandrijflijn, betaal je minstens € 20.000, al gaat het daarbij om de versie met de ‘kleine’ batterij. Reken op enkele duizenden euro’s meer voor een versie met stoffen dakje. Wil je een ‘échte’ cabrio of roadster, dan vind je ongetwijfeld je gading bij de 124 Spider, met prijzen die starten rond de € 20.000.

Alternatieven voor Fiat

Fiat staat vooral bekend om zijn compacte stadswagens met een Italiaanse flair. Enerzijds uit zich dat in meer ‘lifestyle’-modellen als het 500-gamma die als alternatief gezien kunnen worden als de Mini of ‘upscale’ compacte modellen van algemene autobouwers, zoals Renault, Peugeot of Volkswagen. Anderzijds zijn er de meer budget-gerichte modellen zoals de Panda of de Tipo, waarvoor bij heel wat algemene autobouwers alternatieven te vinden zijn.

De bestelwagens van Fiat delen hun basis met de modellen van de andere merken binnen de Stellantis-groep (Citroën, Opel, Peugeot), die dus een logisch alternatief zijn. Daarnaast kunnen ook modellen van andere grote bestelwagenmerken als Renault, Ford of Volkswagen een alternatief bieden.

FAQ

Is Fiat Italiaans?
Fiat werd in 1899 opgericht in Italië en veel van de modellen worden er nog steeds geproduceerd, ook al maakt het vandaag deel uit van de internationale Stellantis-groep.
Heeft Fiat ook elektrische modellen?
Fiat begon enkele jaren geleden met de verkoop van zijn eerste 100% elektrische volumemodel, de Fiat 500e, dat nu gezelschap krijgt van de Fiat 600e. Ook bijna het volledige bedrijfsvoertuigengamma van het merk (op de Fiorino na) is verkrijgbaar in een 100% elektrische uitvoering.
Waarvoor staat Fiat?
Fiat is het acroniem voor Fabbrica Italiana Automobili Torino.
Maakt Fiat nog Abarth-modellen?
Terwijl de sportieve modellen van Fiat vroeger een Abarth-stempel kregen, is Abarth vandaag een op zichzelf staand merk binnen de Stellantis-groep. Abarth gebruikt wel nog steeds Fiat-modellen als basis.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Type voertuigen