Fiat Idea te koop: tweedehands en nieuw

Fiat Idea

Fiat Idea

De mini-MPV Fiat Idea rolt in 2003 voor het eerst van de band

Midden jaren Â'90 koos het Italiaanse Fiat-concern ervoor, om bij de ontwikkeling van de eerste MPV uit zijn bedrijfsgeschiedenis samen te werken met Peugeot-Citroën. Na het ontstaan van deze Fiat Ulysse zocht de autofabrikant uit Turijn naar een partner die ervaring had met vierwielaandrijving om hiermee samen een vierwielaangedreven cross-over MPV te construeren. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

De mini-MPV Fiat Idea rolt in 2003 voor het eerst van de band


Midden jaren ’90 koos het Italiaanse Fiat-concern ervoor, om bij de ontwikkeling van de eerste MPV uit zijn bedrijfsgeschiedenis samen te werken met Peugeot-Citroën. Na het ontstaan van deze Fiat Ulysse zocht de autofabrikant uit Turijn naar een partner die ervaring had met vierwielaandrijving om hiermee samen een vierwielaangedreven cross-over MPV te construeren. Fiat vond deze partner in Suzuki, waardoor de Fiat Sedici ontstond. Het voordeel van zulke samenwerkingsverbanden bij de ontwikkeling van nieuwe modellen is dat ze helpen kosten te besparen en technologische kennis samenbrengen. Hierdoor kon Fiat bijvoorbeeld ook zonder voorhanden zijnde platforms van grote sedans of vierwielaangedreven voertuigen modellen in deze voertuigsegmenten aanbieden. Dit was anders bij de compacte MPV’s en de mini-MPV’s. Hiervoor kon Fiat namelijk op eigen technieken teruggrijpen. Zo ontstond er in de klasse van de mini-MPV’s de Fiat Idea, die in 2003 geïntroduceerd werd. Vervolgens presenteerde Fiat-dochter Lancia kort daarna het zustermodel Lancia Musa, die dezelfde technische basis had.


De Fiat Idea deelt zijn platform met de Fiat Punto


Voor de mini-MPV met zijn 3,93 meter lange en 1,70 meter brede carrosserie gebruikte de fabrikant het platform van de serie Fiat Punto. De tweede generatie van deze Fiat Punto werd bijna tegelijkertijd met de marktinvoering van de Fiat Idea in 2003 gepresenteerd. De Fiat Idea bood met zijn tien centimeter langere en vier centimeter bredere carrosserie duidelijk meer plaats dan de compacte hatchback-sedan. Het opvallendste verschil tussen de zustermodellen was dat de Fiat Idea een bijna twintig centimeter hogere carrosserie kreeg. Deze was 1,66 meter, een typische afmeting voor zijn voertuigklasse. Het interieur gebruikte de fabrikant om een flexibel ruimteconcept te realiseren. Zo was de achterbank van de Fiat Idea verschuifbaar, zodat het laadvolume ook zonder het volledig neerklappen van de achterste zitplaatsen vergroot kon worden. In 2005 kreeg de Fiat Idea een facelift. Deze bracht lichte wijzigingen aan de voorkant van de auto met zich mee.


De Fiat Idea wordt aangeboden als benzine- en als dieselmodel


Toen de Fiat Idea voor het eerst op de markt verscheen werd hij aanvankelijk aangeboden met 1,2 en 1,4 liter ottomotoren. Deze hadden een prestatievermogen van 59 kW (80 pk) en 57 kW (77 pk). Tijdens het modelonderhoud in 2005 kreeg de Fiat Idea een nieuwe 1,4 liter motor met 70 kW (95 pk). Er waren ook dieselmotoren in de collectie opgenomen. Deze hadden een cilinderinhoud van 1,3 tot 1,9 liter en de best presterende versie had een prestatievermogen van 74 kW (100 pk).

Beoordelingen voor Fiat Idea

6 Beoordelingen

4,3

Technische gegevens van de Fiat Idea

Overzicht van de technische gegevens, zoals verbruik, pk, afmetingen en gewicht

Toon technische gegevens