Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Citroen C3

De meest efficiënte supermini

De Citroën C3 is een supermini uit het B segment. De auto wordt geproduceerd door de Franse bouwer Citroën sinds april 2002. Het voertuig vervangt de Citroën Saxo en is momenteel aan zijn derde generatie toe (juli 2016/januari 2017). De eerste generatie loopt tussen 2002 en 2009, de tweede tussen 2009 en 2016. De C3 is een hatchback (waarbij koffer en zitruimte in hetzelfde volume zitten) met 5 deuren. De eerste generatie wordt ook als cabrio met 2 deuren gebouwd (C3 Pluriel). De variant met 3 deuren, eigenlijk het topmodel van deze reeks, is de Citroën DS3. Lees meer

Technische gegevens

60 - 120 PS

Vermogen

4.1 - 7.2 l/100 km

Verbruik (gecombineerd)

95 - 172 g CO2/km

CO2-uitstoot (gecombineerd)Meer informatie over het brandstofverbruik en CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen kan worden geraadpleegd bij alle verkooppunten en op: www.febiac.be.

153 - 192km/h

Top snelheid

8.9 - 18.3s

van 0 tot 100 km/u

Toon technische gegevens

Alternatieve modellen

Daarnaast bestaat er ook nog een mini Multi-Purpose Vehicle (MPV), de C3 Picasso en een mini Sport Utility Vehicle (SUV), de C3 Aircross (Zuid-Amerika). In oktober 2014 wordt de C3 (DS 3) verkozen tot meest efficiënte kleine auto.

Citroën C3: veelzijdige techniek

De Citroën C3 is een creatie van het Citroën Design Center. In 2000 wordt Jean-Pierre Ploué daar directeur. De C3 wordt ontworpen onder leiding van Donato Coco, die eerder de Citroën Xsara Picasso ontwerpt. De eerste generatie C3 wordt gelanceerd in 2001, op de Motor Shows van Frankfurt en Bologna. De verkoop begint in januari 2002. De vijfdeur is beschikbaar met een 1.1, 1.4 en 1.6 benzinemotor. De diesels zijn een 1.4 of een 1.6 Common Rail.

Alle modellen gebruiken standaard een manuele transmissie met 5 snelheden, behalve het Stop/Start model, dat gebruik maakt van de SensoDrive, een CVT met 5 snelheden. Hij kan zowel manueel als automatisch bediend worden. In het topmodel (Exclusive) kan men ook nog kiezen voor een automatische transmissie met 4 snelheden. In overeenstemming met het beleid van de PSA Groep wordt het chassis van de C3 ook gebruikt voor de Peugeot 1007 en de Peugeot 207. De C3 deelt verder menig component met de Peugeot 206.

De nieuwe generatie Citroën C3

In oktober 2005 krijgt de Citroën C3 een eerste, milde facelift. De bumper wordt iets groter en de nummerplaat verschuift. Achteraan komt er een nieuw licht design. Ook de passagiersplaatsen worden verbeterd en het dashboard wordt herzien en hoogwaardig afgewerkt. Het instrumentarium wordt gemoderniseerd en de sturing verbeterd. Er komt ook een nieuwe 1.6 16V HDi dieselmotor bij. Hij heeft een kracht van 82 kW.

De tweede generatie C3 wordt vervolgens voorgesteld op de Motor Show van Frankfurt, in september 2009. Hij heeft een nieuwe carrosserie waarin onder andere een voorruit van 108° is opgenomen. Een soortgelijke ruit is ook terug te vinden in de Citroën C4 Picasso. Voorlichten, motorkap en dashboard worden gedeeld met de DS3. De tweede generatie C3 wordt gefacelift in maart 2013. Interieur en exterieur worden geüpdatet. De motoren worden efficiënter. Op de voorbumper worden DRL met ledlampen geïnstalleerd. Ook achteraan worden de lichten vernieuwd, inclusief reflectoren onder de bumper.

Op deze manier wordt de derde generatie C3 voorbereid. Ze debuteert op 29 juni 2016. De auto wordt gebouwd op het PSA A platform (vroeger PSA PF1). De voorkant doet denken aan de (facelift van de) C4 Picasso, de Grand C4 Picasso en de Citroën C4 Cactus. Er worden nu nog 2 motoren aangeboden: een 1.2 I3 (benzine) en een 1.6 I4 (diesel). De transmissie is een manuele met 5 of 6 snelheden, of een automatische met 6 snelheden. Er zijn 9 kleuren voor de carrosserie en 3 contrasterende kleuren voor het dak, de mistlampen, de zijspiegels en de airbumps. In het totaal zijn er 36 verschillende combinaties mogelijk. Alle modellen kunnen met of zonder airbumps besteld worden.

Citroën C3 modellen en prijsklassen

De Citroën C3 kan op 4 manieren worden uitgerust. Het basismodel is de VT, die geen panoramische voorruit heeft. Middenmodellen zijn de VTR+ en de milieuvriendelijke Airdream+, die een lagere CO2 uitstoot heeft. Topuitrusting is de Exclusive. De stoelen zijn hier half uit stof en half uit alcantara. Er zijn meer chromen elementen, een alarm, vouwbare spiegels en elektrische ramen.

Men kan de verschillende C3 uitrustingen herkennen aan een kleine badge op het achterraam. Bij de Exclusive vind je kleine badgen op de voordeuren. Elke uitrusting kan aan verschillende motors gekoppeld worden. Dat levert in het totaal 15 mogelijke constellaties op.

Daarnaast zijn er nog 2 bijzondere C3 modellen, de Lumière en de Pluriel. De Lumière is een conceptauto en eigenlijk de voorloper van de C3. Hij wordt uitgebracht in 1998 en heeft 4 zitplaatsen. De 1.1 TUI I4 motor maakt gebruik van een manuele transmissie met 5 snelheden. De C3 Pluriel wordt geïntroduceerd in juli 2003. Hij laat aanvankelijk de keuze tussen een 1.4 of een 1.6 benzinemotor, of een 1.4 diesel. Er worden 5 varianten aangeboden met open dak. De naam is afkomstig van deze meervoudige aanbieding. (Pluriel is het Frans voor ‘meervoud’.) In juli 2010 wordt de productie stopgezet.

Het topmodel van de Citroën C3: de Citroën DS3

Opvallend, tot slot, is dat men de Citroën DS3 (eigenlijk gewoon een andere auto) feitelijk als het topmodel van de C3 kan zien. De DS3 is ook een supermini. De auto wordt geproduceerd sinds 2009. Hij debuteert in januari 2010 en is de eerste Citroën uit de DS reeks. De lettercombinatie wordt uitgesproken als ‘déesse’, het Franse woord voor ‘godin’. Het design is gebaseerd op de conceptauto Citroën DS Inside. In 2016 ondergaat het voertuig een facelift (samen met de DS4 en de DS5). Deze auto’s worden vanaf dan uitgebracht zonder Citroën badge en onder het merk DS Automobiles. Hiermee scheiden de topmodellen van de bouwer zich stilaan af van het basismerk Citroën. Voor Top Gear (BBC) is de DS de auto van het jaar 2010. De JD Power tevredenheidsenquête kroont hem 4 jaar op rij tot Eerste Supermini. Volgens What Car? is het dan weer de tweede supermini qua efficiëntie. De eerste plaats is weggelegd voor de Citroën C3.

Beoordelingen voor Citroen C3

80 Beoordelingen

4,4