Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Opel Corsa

Al vijf generaties een populaire supermini

De Opel Corsa is een compact voertuig (supermini). De auto wordt geproduceerd door de Duitse bouwer Opel, en dat al sinds 1982. Er bestaan momenteel 5 generaties. Volgens de Opel nomenclatuur krijgen die elk een letter uit het (Latijns) alfabet. De eerste generatie heet dus Corsa A (1983-1993), de tweede Corsa B (1992-2000), de derde Corsa C (2000/06), de vierde Corsa D (2006/14) en de vijfde Corsa E (vanaf 2014). Ondertussen wordt alweer gebouwd aan de zesde generatie, Corsa F, die verwacht wordt in 2018. Lees meer

Technische gegevens

60 - 210 PS

Vermogen

4.3 - 7.6 l/100 km

Verbruik (gecombineerd)

100 - 179 g CO2/km

CO2-uitstoot (gecombineerd)Meer informatie over het brandstofverbruik en CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen kan worden geraadpleegd bij alle verkooppunten en op: www.febiac.be.

150 - 230km/h

Top snelheid

6.8 - 18.3s

van 0 tot 100 km/u

Toon technische gegevens

Alternatieve modellen

Zoals de meeste Opels wordt de Corsa daarbij ook vaak verkocht onder een andere merknaam. Meestal is dat Vauxhall (UK), Chevrolet (Amerika’s) en Holden (Australië en Nieuw-Zeeland). Op verschillende markten rijden verder nog tal van afgeleiden van de Corsa. Hoewel deze auto ondertussen wereldwijd een vaste waarde is, werd hij nog nooit verkocht in de USA of Canada.

Opel Corsa technisch gezien

De Opel Corsa A wordt gelanceerd in september 1982. Hij wordt gebouwd in Zaragoza, Spanje en maakt gebruik van voorwielaandrijving. De eerste Corsa’s hebben 3 of 2 deuren. De eerste variant is wat men noemt een hatchback, waarbij kofferruimte en zitruimten in hetzelfde volume zitten. De versie met 2 deuren is een saloon, die vanaf 1984 ook versies met 4 of 5 deuren krijgt. In Europa heten deze varianten Corsa TR, tot in mei 1985.

De kracht komt aanvankelijk van 4 benzinemotoren: een 1.9 van 45 pk, een 1.2 van 55 pk, een 1.3 van 70 pk en een 1.4 van 75 pk. Daarnaast is er ook een 1.5 Isuzu dieselmotor van 37 kW. Deze motor verschijnt eerst in de Isuzu Gemini en dan vanaf mei 1987 in de Corsa. Motoren, net zoals de meeste mechanische componenten, zijn op dit moment overigens nog afkomstig uit de Opels Astra en Kadett.

In 1985 verschijnt voorts een heel zeldzaam Corsa Sport model. Er worden slechts 500 exemplaren van gebouwd en het voertuig heeft zo nu nog steeds een hoge marktwaarde.

De nieuwe generatie Opel Corsa

In 1990 krijgt de Opel Corsa een eerste opfrisbeurt. Er verschijnen nieuwe bumpers, koplampen, gril en interieur. Toch blijft het design van de jaren 1980 herkenbaar, wat Opel even een concurrentienadeel biedt ten aanzien van 2 rijzende sterren in het marktsegment: de Peugeot 106 en de Renault Clio.

In april 1993 wordt dus al snel de Corsa B gelanceerd. Ook in het UK heet de Vauxhall variant nu Corsa, terwijl in Australië de Holden Barina verschijnt als vervanger van de Suzuki Swift (die daarvoor ook als Holden Barina verkocht wordt). De Corsa C wordt gelanceerd in 1999. De Europese verkoop start in oktober 2000. Een facelift volgt in augustus 2003. Nieuw is hier vooral de vervanging van het chassis door het nieuwe General Motor (GM) Gamma chassis, dat nog voor tal van andere modellen zal gebruikt worden.

De Corsa D wordt vervolgens op een nieuw platform gebouwd, het SCCS platform, een creatie van GM, Opel en Fiat. Dat platform wordt ook gebruikt voor de Fiat Grande Punto. De Corsa C wordt zo Auto van het Jaar 2007 in het UK (What Car?). In 2011 volgt een nieuwe facelift, waarbij nieuwe benzine- en dieselmotoren worden geïntroduceerd. Zij voldoen aan de nieuwe Euro 5 normen (ondertussen Euro 6) en krijgen standaard een start/stop systeem mee. Ook het rijgedrag en de sturing van het voertuig worden verbeterd.

De vijfde en voorlopig laatste generatie, de Corsa E, debuteert op de Motor Show van Parijs. De basisarchitectuur van de Corsa D blijft daarbij behouden. De dimensies zijn haast identiek. Wel zijn alle panelen nieuw. Het design team van Mark Adams brengt verder tal van nieuwe stijlprincipes over van de nieuwe Opels naar de compacte Corsa vorm. Ook binnenin is dezelfde beweging te zien. De ruimte is soortgelijk aan die van de Corsa D, inclusief de kofferruimte van 285 liter, maar alle onderdelen van het instrumentenpaneel en het dashboard zijn volledig nieuw. Ook al het bladmetaal wordt herzien (behalve het dak).

Een nieuwigheid is voorts het infotainment systeem, dat nu verbonden kan worden met OS of Android smartphones via USB of Bluetooth. De smartphone wordt daarbij als het ware gespiegeld in het touchscreen. Zo kan de bestuurder vlot een beroep doen op applicaties zoals Google Maps of Spotify, via stemcontrole. Ook Siri (OS) stemcontrole is mogelijk. Verder is het subframe nu heel wat sterker en stijver. Er is dan meteen ook een nieuwe geometrie bedacht voor de voorophanging. De stuurbekrachtiging is elektrisch en houdt rekening met de snelheid van het voertuig. Dit zorgt voor een betere handelbaarheid en meer punch vooraan.

In 2018 wordt de zesde generatie, Corsa F, verwacht en zal de productie van de Corsa E allicht worden stopgezet.

Opel Corsa modellen en prijsklassen

Aanvankelijk heeft de Corsa A 4 uitrustingen. De basisuitrusting heet gewoon Corsa. In stijgende lijn volgen daarna de Corsa Luxus, de Corsa Berlina en de sportieve Corsa SR. Die heeft onder andere een spoiler om het achterraam en speciale sportstoelen. De motor is ook iets krachtiger dan gemiddeld (51 kW). Vanaf de eerste facelift worden de uitrustingen hernoemt als LS, GL, GLS en ST. De Corsa E heeft daarbij 2 modellen: een hatchback met 3 en een met 5 deuren. Hij biedt nu ook 2 types van ophanging aan, Comfort en Sport.

In februari 2015 introduceert Opel ook nog een OPC versie van de Corsa E. In vergelijking met vorige modellen is de output hier vergroot. De OPC kan zo in 6,8 seconden een snelheid van 100 km/u bereiken en heeft een topsnelheid van 230 km/u. Tot slot is de Corsavan hier nog een vermelding waard. Dat is een grotere afgeleide van de Corsa, geproduceerd sinds 1994.

Beoordelingen voor Opel Corsa

811 Beoordelingen

4,3