Hyundai SUV te koop: tweedehands en nieuw

Hyundai SUV

Hyundai SUV

De Koreaanse firma HyundaiHyundai wordt in 1967 opgericht. In 2011 vormt men samen met het eveneens Koreaanse Kia de multinational 'Hyundai Motor Company', de op vier na grootste automobielfabrikant ter wereld. In 1979 komt de eerste Koreaanse auto met de naam Hyundai in Nederland op de markt. De Pony is een kleine auto verkrijgbaar als sedan, stationwagen en pick-up. Diverse modellen worden geproduceerd en op de Europese markt gebracht tot in 2001 voor het eerst een SUV wordt gepresenteerd. Gebaseerd op het model van de Hyundai Sonata wordt deze 'Sport Utility Vehicle' met de naam Santa Fe vooral in Amerika een groot succes. Het SUV-aanbod wordt in de loop der jaren uitgebreid met de types Tucson en Terracan. In 2007 volgen de huidige Hyundai XI modellen.

Hyundai Santa Fe

De Santa Fe wordt in 2001 gepresenteerd als een midsize cross-over SUV met een zeer bijzondere uitstraling. In Amerika is de auto direct al een enorm succes en de fabrikant heeft moeite om aan de vraag te kunnen voldoen. De auto is dan leverbaar met 2.4 liter en 2.7 liter benzinemotor. De dieselversie is een 2.0 liter met turbo-aanjager. Zowel de diesel- als benzineversie zijn leverbaar met vierwiel- en voorwielaandrijving. Na diverse kleine wijzigingen introduceert men in 2006 de tweede generatie met een minder controversieel uiterlijk. De auto is nu ook leverbaar met 2.0 liter 2WD motor. De bijzonder ogende eerste generatie is als occasion gewild, terwijl de tweede generatie na diverse facelifts nog steeds leverbaar is.

Hyundai Terracan

De grootste van de verkrijgbare Hyundai personenauto's is de Terracan. Deze auto heeft een robuust uiterlijk en is een soort kruising van terreinwagen en SUV. De leverbare 3.5 liter benzine- en 2.9 liter dieselmotoren zijn krachtiger en vierwielaandrijving is standaard. Deze SUV is leverbaar met een hoge en lage gearing, zodat hij behalve het asfalt ook moeilijk begaanbaar terrein aankan.

Hyundai Tucson

De kleinere TucsonTucson wordt, na het succes van de Santa Fe, in 2004 gepresenteerd. Concurrenten zijn dan de Honda CR-V en Toyota RAV4. De afwerking en uitrusting zijn vergelijkbaar met een personenauto en standaard wordt de auto geleverd met airco, boordcomputer en cruise-control. De 2.0 liter-versies zijn verkrijgbaar als benzine of diesel en als voorwiel- of elektronisch geregelde, vierwielaangedreven SUV. Ook is er een krachtigere 4WD 2.7 liter benzineversie verkrijgbaar. Deze zescilinder levert een vermogen van 175 pk.

Hyundai XI35 wordt Cross-over

Bij de introductie in 2009 tijdens de Frankfurt Motor Show is de Hyundai xi35 iets minder SUV geworden en wordt nu door de Koreaanse autogigant Cross-over genoemd. Deze modern ontworpen opvolger van de Tucson is verkrijgbaar met zuinige een 1.6 liter en 2.0 liter benzinemotor en een 1.7 liter of 2.0 liter turbodieselmotor. De xi35 is ook te leveren met vierwielaandrijving. De kleinere xi20 kan niet echt een SUV worden genoemd en de grotere xi55 is in Nederland (nog) niet verkrijgbaar. De Hyundai ix35 FCEV is een bijzondere versie, omdat dit een waterstofauto is.