Lamborghini Countach te koop: tweedehands en nieuw

Lamborghini Countach

Lamborghini Countach

De Lamborghini Countach wordt van 1974 tot 1990 gebouwd

Toen de Italiaanse sportautofabrikant Lamborghini midden jaren Â'60 zijn eerste modellen produceerde, was het design van de cabriolets en coupés met fantastisch presterende twaalfcilindermotoren wat klassiek, om niet te zeggen braaf. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

De Lamborghini Countach wordt van 1974 tot 1990 gebouwd


Toen de Italiaanse sportautofabrikant Lamborghini midden jaren ’60 zijn eerste modellen produceerde, was het design van de cabriolets en coupés met fantastisch presterende twaalfcilindermotoren wat klassiek, om niet te zeggen braaf. Het in 1964 door tractorenproducent Ferruccio Lamborghini opgerichte bedrijf ontwikkelde pas vanaf het einde van de jaren ’60 een eigen merkgezicht, met modellen zoals de Lamborghini Islero of Jarama. Deze twee modellen vielen namelijk op met hun wigvormige voorkant en hun inklapbare koplampen en straalden duidelijk meer dynamiek uit. Maar pas in de jaren ’70 vond de fabrikant in de Bertone-designer Marcello Gandini een designer die met een dappere interpretatie van de wigvorm een model schiep, dat bepalend zou worden voor het gezicht van het merk Lamborghini: de Lamborghini Countach. Dit gold helemaal toen de coupé met de extraverte vormen van 1974 tot 1990 het topmodel van de fabrikant was en in deze periode qua uiterlijk vrijwel onveranderd gebouwd werd.


De Lamborghini Countach is tot op de dag van vandaag bepalend voor het imago van de fabrikant


Tot op de dag van vandaag is de Lamborghini Countach bepalend voor het imago van de inmiddels tot het VW-concern horende producent uit het Italiaanse Santa´Agata Bolognese. Met zijn lage hoogte van nauwelijks één meter en zijn breedte van twee meter straalde de dynamische Lamborghini Countach eigenschappen uit, die tot nu toe aan de supersportauto’s van het merk toebedeeld werden. Deze eigenschappen bleven ook karakteristiek voor nieuwere modelgeneraties zoals de Lamborghini Diablo. Maar de Lamborghini Countach plaatste niet alleen maar nieuwe accenten met zijn extreme vormen. Ook de schaarachtig naar boven openende deuren en de inklapbare koplampen van de Lamborghini Countach werden stijlvormend voor het merk Lamborghini. Het deurenconcept werd niet in de laatste plaats om deze reden later weer toegepast in modellen als de Lamborghini Murciélago of de Lamborghini Gallardo.


De Lamborghini Countach is uitgerust met een V12-middenmotor


Als motor voor de Lamborghini Countach kozen de ingenieurs de V12-topmotor van Lamborghini die in ongeveer dezelfde versie ook gebruikt werd voor de 2-2 zitter coupés. In de Lamborghini Countach van de eerste generatie had de 3,9 liter V12-middenmotor een prestatievermogen van 276 kW (375 pk). Daarmee kon de ongeveer één ton zware coupé maximaal 300 kilometer per uur halen. Bovendien kon hij in 5,4 seconden van nul naar honderd accelereren. In de periode tussen 1978 en 1982 werd de Lamborghini Countach met een iets lager presterende motor van 261 kW (355 pk) uitgerust. Maar daarna verscheen er vervolgens een 5,1 liter motor voor het model met 335 kW (455 pk).