Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
smartunveilstheall-new-3-Theiconicbrand’sfirst-eversportsutilitycoupécelebratesworldpremiere(3).jpg

Smart

1 / 8
smartunveilstheall-new-3-Theiconicbrand’sfirst-eversportsutilitycoupécelebratesworldpremiere(3).jpg
8.jpg
19C0593_041.jpg
artcarpress1.jpg
LeadImage-1.jpg
smart-1Premiumexterior3.jpeg
smart-1PremiumexteriorUK.jpg
SmartRacingGreenFront3_4v1.jpg

Smart

Vind het model dat bij je past.

Smart

Smart een submerk van Mercedes-Benz en Geely, maar werd oorspronkelijk opgericht als samenwerking tussen het horlogemerk Swatch en Mercedes. Het merk staat bekend om zijn supercompacte stadswagens, maar vandaag omvat het gamma ook elektrische crossovers. Lees verder

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Specialiteiten van Smart:

  • De Smart Fortwo, het bekendste model van het merk, was de kleinste productiewagen op de markt, met een lengte van minder dan 3 meter.

  • Dankzij hun compacte afmetingen zijn de modellen van Smart zuiniger en gemakkelijker bruikbaar in de stad, waar ze zelfs in de kleinste parkeerplaatsen passen.

  • Smart heeft sinds 2020 enkel nog maar elektrische modellen in zijn gamma zitten.

Korte geschiedenis van Smart

Het oorspronkelijke idee voor de Smart kwam van Nicolas Hayek, de CEO van het horlogemerk Swatch, die dezelfde personalisatiemogelijkheden van zijn industrie wilde toepassen in een compacte stadswagen met twee zitplaatsen en een hybride motorisatie. Oorspronkelijk zou het project samen met Volkswagen ontwikkeld worden, maar VW-topman Ferdinand Piëch schoot het idee al snel af ten faveure van zijn Lupo 3L, waarna Swatch in zee ging met Mercedes-Benz. Het eerste model, de Smart City-Coupé (later bekend als de Fortwo) werd gelanceerd in 1998, en kort daarna werd Mercedes de enige eigenaar van het merk.

Het gamma werd gaandeweg uitgebreid met de City-Cabrio, de Roadster Coupé en Cabrio en de Forfour, een stadswagen met vier zitplaatsen op basis van de Mitsubishi Colt, die ook in de Nedcar-fabriek in Nederland van de band rolde. In 2014 kwam de nieuwe generatie Smart Fortwo en Forfour uit, die hun techniek deelden met de Renault Twingo om ontwikkelingskosten te kunnen verdelen. Vanaf 2020 zijn deze modellen enkel nog met een elektrische aandrijflijn te krijgen.

In 2019 ging Mercedes een partnerschap aan met de Chinese Geely-groep, waarbij Smart gelijk verdeeld werd tussen beide constructeurs. De nieuwe generatie Smart-modellen, de #1 en #3, staan dan ook op een platform van Geely en worden in China geproduceerd. Het zijn geen supercompacte stadswagens meer, maar de elektrische crossovers van het merk zijn wel nog uitgebreid te personaliseren.

Modellen en varianten

  • Smart #1
  • Smart #3

Overzicht modellen Smart per categorie

SUV’s

Model Koetswerkvorm Motoren Autonomie Vermogen in kW (pk) Batterij
Smart #1 SUV Elektrisch 400\-443 km 200-315 (272-428) 66 kWh
smart #3 SUV Elektrisch 415-455 km 200-315 (272-428) 66 kWh

Prijzen

Nieuwprijzen Smart

Met de groei in formaat zijn ook de prijzen van Smart flink gestegen, al krijg je er natuurlijk ook wat meer voor terug. Waar je tot voor kort nog een Smart Fortwo EQ kon kopen vanaf zo’n 25.000 euro, kost de Smart #1 minstens 41.495 euro. De nauw verwante Smart #3 zal naar verwachting nog iets duurder zijn, maar een officiële Belgische prijs is er nog niet.

Model Vanafprijs in euro incl. btw
Smart #1 41.495
Smart #3 n.n.b.

Tweedehandsprijzen Smart

Op de tweedehandsmarkt bestaat het aanbod van Smart enkel nog uit de oude modellen: de Fortwo/City Coupé, de Forfour en de Roadster. De oudere Fortwo en Forfour zijn al te vinden vanaf zo’n 2.000 euro, maar let op: een groot deel van het aanbod bestaat uit diesels, die vroeger in aanmerking kwamen voor een aankooppremie vanwege hun lage CO2-uitstoot. Vandaag zijn ze echter niet meer toegelaten binnen de LEZ’s in ons land.

Voor de sportieve Roadster moet je rekenen op minstens 4.000 euro voor een correct exemplaar. De Roadster Brabus is gewilder, maar ook zeldzamer: je moet ervoor naar het buitenland, waar je ze vindt vanaf zo’n 9.000 euro. De nieuwe generatie Smart Fortwo en Forfour (vanaf 2014) zijn te vinden vanaf zo’n 7.500 euro. Er is een grote verscheidenheid aan kleurencombinaties en aan uitrusting, dus controleer of alle gewenste opties aanwezig zijn. De elektrische versies (te vinden vanaf 12.000 euro) zijn enkel aan te raden voor wie in de stad woont, want met een rijbereik van zo’n 150 km zijn ze niet erg geschikt voor snelwegritten.

Alternatieven voor Smart

Het oorspronkelijke aanbod van Smart was uniek in de jaren 1990 en 2000, want het merk had de kleinste productiewagen in Europa, een model dat ook nog eens sterk personaliseerbaar was. In dat opzicht zou je de Fiat 500 als concurrent kunnen beschouwen, die misschien niet zo uniek is op technisch vlak, maar die wel minstens zo charmant oogt en razend populair was en is. Ook de Mini heeft al heel wat zieltjes veroverd met zijn combinatie van een hip design en een kartgevoel tijdens het rijden. De moderne, elektrische SUV’s van Smart gaan de concurrentie aan met andere compacte elektrische SUV’s als de Volvo EX30 (die op dezelfde technische basis staat), de Hyundai Kona Electric, BYD Atto 3 en de Mercedes EQA.

FAQ

Hoeveel kost een Smart?
Waar je tot voor kort nog een Smart Fortwo EQ kon kopen vanaf zo’n 25.000 euro, kost de Smart #1 tegenwoordig minstens 41.495 euro in België.
Is Smart eigendom van Mercedes?
Sinds 2019 wordt Smart gelijk gedeeld tussen Mercedes-Benz en de Chinese Geely-groep, waardoor de nieuwe modellen van het merk ook in China worden geproduceerd.
Is de Smart Fortwo nog te koop?
Sinds 2023 is de Smart Fortwo EQ niet meer te koop, enkel de nieuwe Smart #1 en Smart #3 zitten nog in het gamma van het merk.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Type voertuigen

Bouwjaren

Brandstof variant