Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Cabrio-onderhoud

Rijden in een cabrio is een geweldige belevenis. Met open dak en de zon op uw hoofd, dat is puur rijplezier. Om ervoor te zorgen dat u extra lang van uw cabrio kunt genieten, vereist met name een stoffen kap wel enige aandacht.

U mag bijvoorbeeld een stoffen kap nooit inklappen als deze vochtig of sterk vervuild is. Hierdoor ontstaan schuurplekken en schimmelvlekken. Een bezoek aan de carwash is eveneens niet raadzaam. Het stof van de kap, de scharnieren en afdichtingen zijn niet goed bestand tegen de grote waterdruk en de lucht uit de droger en verslijten hierdoor duidelijk sneller. Het onderhoud van de kap dient daarom handmatig te worden uitgevoerd: u dient de kap regelmatig met een zachte borstel in rechte stroken van voor naar achteren af te borstelen. Bij lichte vervuilingen zijn vaak schoon, koud water en een spons voldoende.

U mag alleen bij een zeer sterke vervuiling een speciale reiniger gebruiken: in de vakhandel vindt u een voor uw kap geschikte reiniger, zowel voor een stoffen als voor een kunststof kap. Vaak is een huishoudelijke reiniger al voldoende: meng tien liter water met twee eetlepels afwasmiddel en reinig de kap met een spons of borstel. Vergeet niet de kap hierna met voldoende schoon water af te spoelen.

Afdichtingen, scharnieren en achterruit

Ook de rubberen afdichtingen hebben voor een lange levensduur enig onderhoud nodig: wrijf alle afdichtingen 1 - 2 keer per jaar (bij voorkeur voor en na de wintermaanden) met een onderhoudsmiddel op siliconebasis in. Zo voorkomt u dat ze poreus en broos worden. Smeer tegelijkertijd alle zichtbare scharnieren bij de kap met een geschikte vetspray. In de vakhandel zijn hiervoor diverse producten beschikbaar.

Wanneer de achterruit van kunststof is, moet u deze ook goed onderhouden. In de vakhandel vindt u hiervoor onderhoudsmiddelen waarmee u kleinere krassen kunt wegpoetsen en het proces van vergeling en dofheid kunt vertragen. Een goed onderhouden kap kan minimaal 10 jaar mee. Als de auto in een garage staat, is de levensduur duidelijk langer.

Tip:

  • Mijd een carwash als uw cabrio een stoffen kap heeft.
  • U moet afdichtingen en scharnieren regelmatig onderhouden.
  • Klap de kap nooit in als deze vochtig is.

Alle artikels

Zo vriezen uw autoruiten niet meer aan

Advies · Auto onderhoud

Winterbanden: ja of nee?

Advies · Auto onderhoud

Interieurverzorging

Advies · Auto onderhoud
Ontdek meer