Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Luchtdruk autobanden: Dit moet je er over weten

Het is zeer belangrijk om de luchtdruk in de banden van je auto op de juiste spanning te houden. Niet enkel zorgt dit voor een optimaal weggedrag, het verlaagt ook het verbruik, de kans op klapbanden én slijtage!

Niets vervelender dan een platte band bij een auto. Maar wist je dat veel chauffeurs de baan op gaan met banden die niet op optimale spanning staan? Op het eerste gezicht minder erg dan een platte band maar de gevolgen op termijn kunnen nefast zijn voor het voertuig, de banden en… je rekening!

Inhoud

Ideale bandendruk

Er bestaat geen uniforme ideale bandendruk voor een voertuig. Dit hangt namelijk af van het type band, gewicht van de auto en een rist andere factoren. De bandenspanning drukken we het vaakst uit in bar (al wordt er soms ook over psi gesproken). De spanning voor een gemiddelde auto varieert van ongeveer 1.8 tot 3.2 bar. Let wel: dit wil niet zeggen dat je zomaar je banden op mag pompen tot 3.2 bar!

Om de ideale bandenspanning te weten te komen zal je op zoek moeten gaan naar de voorgeschreven adviesspanning voor je voertuig en bijhorende band. Geen nood, die vind je vaak terug in het voertuig zelf. Daarvoor kleeft de constructeur een sticker aan de binnenkant van de tankklep, op de deurstijl van de bestuurder of passagier, aan de achterkant van de zonneklep of in het handschoenkastje. Ook in de handleiding van het voertuig vind je vaak meer informatie over de bandenspanning. Zorg dat je het juiste richtcijfer gebruikt afhankelijk van de band en velgmaat.

Waarom is een ideale bandendruk belangrijk?

Een band met een te lage luchtdruk zorgt ervoor dat de band een groter draagvlak krijgt. Dat geeft de band iets meer grip, maar ook veel meer wrijving waardoor de temperatuur in de band zal stijgen. De kans bestaat dat de band onherstelbaar zal vervormen en niet meer goed in de velg zal passen. Een te lage bandenspanning tot -0.5 bar laat de band sneller slijten en het brandstofgebruik stijgen. Zeer zachte banden met -1.5 bar aan luchtdruk verhogen zelfs de kans op een ongeval! Door oververhitting bestaat er namelijk een verhoogde kans op een klapband.

Een te hoge bandenspanning zorgt ervoor dat het draagvlak van de band met het asfalt kleiner wordt. Een te hoge bandenspanning tot 0.5 bar geeft het voertuig minder grip en een verminderd rijcomfort, omdat oneffenheden in het wegdek extra worden gevoeld. Een veel te hoge spanning tot 1.5 bar verhoogt de kans op een klapband.

Hoe vaak controleren?

Idealiter controleer je maandelijks de luchtdruk van je autobanden. In extremis kan dit ook om de 2 à 3 maanden. Besef wel dat in de meest extreme gevallen je banden ongeveer 0.2 bar aan spanning zullen verliezen per maand. Hoewel er dus na enkele maanden rijden geen platte banden onder je voertuig zullen staan, zijn ze verre van optimaal. En dat heeft dan weer zijn impact op het kwaliteit, slijtage en het brandstofverbruik.

Hoe oppompen?

Of je moet een klassieke Fiat 500 op je oprit hebben staan, anders kan je - spijtig genoeg - de banden van je auto niet oppompen met een fietspomp. Geen nood echter, bij verschillende tankstations kan je gratis je banden oppompen. Thuis kan je natuurlijk ook altijd aan de slag gaan met een gecombineerde luchtdrukmeter met een compressor voor thuisgebruik of een speciale bandenpomp met ingebouwde luchtdrukmeter die je kan aansluiten op de sigarettenaansteker van je voertuig. Zorg er dan wel voor dat de motor van je voertuig draait om zo een optimale werking te garanderen. Controleer de luchtdruk altijd met koude banden, omdat warme banden een onzuivere meting zullen geven.

Verband temperatuur luchtdruk

Er is een verband tussen de temperatuur in de band en de luchtdruk. Een hoge temperatuur geeft meer druk terwijl een lage temperatuur voor minder druk zal zorgen. De stelregel is dat de band per 10 graden temperatuurverschil een drukverschil geeft van 0.07 bar. De luchtdruk in de winterbanden zal om deze reden met 0.2 bar worden verhoogd. Volg je de opgegeven bandenspanning van de fabrikant, dan hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Alle artikels

Hoofdfoto

LPG: een voordelig alternatief voor benzineauto's

Advies · Autotechnologie
KOPFOTO

De toekomstige technologieën die elektrische wagens beter zullen maken

Advies · Autotechnologie
Verlaging-auto-belgie

Auto verlagen in België: Dit zijn de (wettelijke) regels

Advies · Autotechnologie
Ontdek meer