Test: Renault Symbioz Hybrid E-Tech 160, de ecologische Captur XL (2025)
Félix Bouland · 03/07/2025 · 4 min gelezen
Renault voegt een nieuwe hybridemotor toe aan het assortiment van de Symbioz. Die is krachtiger, presteert beter dan de klassieke benzine... én verbruikt een stuk minder.
In het kort
De Renault Symbioz is het tweede voertuig van de Renault-groep dat profiteert van de nieuwe 160 hybridemotor, na de Dacia Bigster. De Franse crossover is dus krachtiger, maar zijn hybridesysteem is vooral efficiënter. Resultaat: het verbruik daalt.
De Renault Symbioz is een van die SUV’s die de logica van "hetzelfde, maar dan groter” toepast. Renault is niet vreemd aan dit concept aangezien de Espace tegenwoordig slechts een grote Austral is. De Renault Symbioz is dus een Captur... maar dan groter!
Exterieur
Het is onmogelijk om de vergelijking te negeren, want beide Franse crossovers delen dezelfde voorkant. De Symbioz neemt dus de stijl van de nieuwe Captur over, met verticale dagrijverlichting en de nieuwe tweedimensionale diamant. Aan de zijkanten valt het verschil op: de Symbioz is 17 cm groter dan zijn kleine broer.
Deze groei vindt uitsluitend plaats in de achteroverhang, waardoor de Symbioz een klein hoekraampje en een element in carrosseriekleurig plastic op het achterste gedeelte heeft. Tot slot heeft hij zijn eigen achterklep met slanke achterlichten.
Interieur
Achter deze achterklep bevindt zich uiteraard de belangrijkste bestaansreden van de Symbioz: de laadruimte. De Franse crossover biedt van 492 tot 624 liter, dankzij de verschuifbare achterbank over 16 cm. Dat is meer dan 150 liter meer dan zijn kleine broer en slechts 50 liter minder dan de grotere Austral.
Verder speelt het interieur dezelfde melodie als het exterieur. Dit wil zeggen: alles wordt gedeeld met de Captur. Hierdoor moet de Symbioz het doen met een interieur dat zijn leeftijd niet verbergt, vooral in vergelijking met de recente Austral, Espace en Scenic. Geen moderne verticale display of zelfs een versnellingskeuzeschakelaar achter het stuur. De afwerking is ook op het niveau van vroegere Renaults. Gelukkig vinden we wel het Google-infotainmentsysteem, maar dit keer via een verticale display met lage resolutie van 10 inch.
Motor
Om zijn “grote Captur” een steuntje in de rug te geven, verbetert Renault de hybridemotorisatie. We vinden nog steeds die bekende automatische versnellingsbak met dog clutch, die twee versnellingen gebruikt voor het elektrische gedeelte en vier voor de benzine, maar die profiteert van de verbeteringen die zijn aangebracht op de Austral, Rafale en Espace.
De benzinemotor gaat ook van 1,6 liter naar 1,8 liter, dankzij een langere slag die meer koppel biedt. Dit alles, gecombineerd met een grotere batterij van 1,4 kWh, stelt de Symbioz in staat om 156 pk en 250 Nm koppel te produceren. Toch is vermogen niet het belangrijkste voordeel, aangezien het nieuwe hybride systeem het gemiddelde verbruik verlaagt van 4,7 naar 4,3 l/100 km. Ook de CO2-uitstoot daalt van 105 naar 98 g/km.
Op de weg
Renault is de nummer 2 op het gebied van hybridevoertuigen in Europa. Toch was de 1,6-liter hybrid van de Symbioz voor de facelift niet de snelste, zijn versnellingsbak was schokkerig en zijn viercilinder leek altijd toeren te moeten maken. Met de komst van deze nieuwe motorisatie worden deze negatieve punten bijna volledig weggewerkt!
De Symbioz rijdt meer op elektriciteit voor een flink verhoogd comfort. Zodra de viercilinder ontwaakt, doet hij dat in een aangename klank. Hij lijkt ook meer vermogen te leveren bij lage omwentelingen, wat het geluid in het interieur vermindert.
Deze motor had ons al aangenaam verrast in de Dacia Bigster, maar de Symbioz doet het nog beter dankzij zijn gunstigere aerodynamica. Tijdens onze test zakte het brandstofverbruik van de Franse crossover zelfs naar 3,9 l/100 km in de omgeving van Chantilly! In totaal, gecombineerd stadsverkeer met een beetje snelweg, toont onze Symbioz Esprit Alpine met 19-duims velgen een gemiddelde van 4,7 l/100 km. Mooi resultaat!
Prijs
De nieuwe full hybrid 160-motor van de Symbioz vervangt volledig de oude versie met 145 pk. Hoewel hij krachtiger en zuiniger is, is deze variant ook (iets) goedkoper. De Symbioz hybrid begint bij 30.600 euro. Desalniettemin blijft de Fransman duurder dan zijn Roemeense broer, die groter is en dezelfde motorisering heeft...
Besluit
De Renault Symbioz verwelkomt deze nieuwe hybridemotor met open armen. Hij wint niet alleen aan kracht en comfort, maar ook zijn verbruik daalt. Een ware bewering, zowel op papier als op straatstenen.
Technische specificaties: Renault Symbioz full Hybrid E-Tech 160 (2025)