Alfa Romeo 146 te koop: tweedehands en nieuw

Alfa Romeo 146

In antwoord op de vraag van de markt naar een meer comfortabele versie van de Alfa Romeo 145 werd in 1996 begonnen met de serieproductie van de Alfa Romeo 146. Hij kan worden gezien als een middenklassewagen en beantwoordt, zoals dat karakteristiek is voor de producten van het huis Alfa Romeo, vooral aan de vereisten voor sportief rijden, maar hij heeft ook geen enkele moeite met 'transportritten'. Hij is uitgevoerd als vierdeurs met een vijfde deur naar de kofferruimte met een laadvolume van verhoudingsgewijs ruime 380 liter - de achterkant is een mengeling tussen een sedan en een hatchback, zodat meerdere kratten of koffers ook op elkaar kunnen worden gestapeld.

De passagiersruimte verwent met luxueus Italiaans hout-leerdesign; de meeste auto's uit de serie 146 zijn bovendien standaard uitgerust met elektrische raambediening, airconditioning en een aantal andere extra's - inclusief standaard ABS en een airbag voor zowel de bestuurder als de passagier voorin. De Alfa 146 is echter, net als zijn voorganger Alfa Romeo, alleen verkrijgbaar met schakeltransmissie - wat sportieve bestuurders waarschijnlijk juist zullen waarderen. Op dit gebied hoeft de Alfa 146 zich met zekerheid niet te schamen. Rijgedrag en handling zijn zelfs bij snelheden van meer dan 170 km/h uitstekend - ook de (turbo-) dieselvariant overtuigt met zijn 90 pk, 2 liter cilinderinhoud en een topsnelheid van 190 km/h.

Maar ook al toveren de monsterexemplaren van Italiaanse traditiemerken lichtjes in de ogen van vele autofans, er zijn even veel bestuurders die uit ervaring weten dat Italiaanse auto's ook kuren kunnen hebben. Bij de Alfa 146 constateerde men vooral aan de carrosserie zwakke punten. Bij veel testexemplaren waren de portieren bijvoorbeeld slecht in het frame gepast, waardoor rond de afdichtingen water kon binnendringen. Een sterkere neiging tot doorroesten (naar wordt beweerd een veel voorkomend probleem bij Italiaanse auto's) kon bij de Alfa 146 echter niet worden vastgesteld. Ten aanzien van het rijgedrag moet tot slot nog worden vermeld dat bij langdurige onderzoeken een sterkere slijtage van de remschijven werd geconstateerd, hoewel dat waarschijnlijk eerder een aanwijzing is voor de forse rijstijl van sommige "Alfafans" dan voor de kwaliteit van een Alfa Romeo.

Beoordelingen voor Alfa Romeo 146

2 Beoordelingen

4,5

Technische gegevens van de Alfa Romeo 146

Overzicht van de technische gegevens, zoals verbruik, pk, afmetingen en gewicht

Toon technische gegevens