Alfa Romeo Giulietta te koop: tweedehands en nieuw

Alfa Romeo Giulietta

Alfa Romeo Giulietta

De legendarische faam die sommige producten van de Italiaanse autobouwer Alfa Romeo genieten, heeft, als je terugkijkt naar het begin, zijn oorsprong in de geweldige successen in de racesport. Dit heeft in de jaren '50 ook invloed gehad toen men begon met de serieproductie van personenauto's. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

Zo is een serie klassiekers ontstaan waarvan ook vandaag nog modellen uitermate gevraagd zijn. We denken bijvoorbeeld aan de Alfa Romeo Spider en de verschillende uitvoeringen van de Alfa Romeo Giulietta die werd gebouwd van 1954 tot 1962. De populairste en succesvolste versie was de Alfa Romeo Giulietta Sprint - die je het best kunt beschrijven als elegante sportcoupé in de luxeklasse - en op het gebied van de sport zonder meer vergelijkbaar met aanverwante oldtimers van ondernemingen als Ferrari of Porsche. Met zijn 65 pk haalt de Alfa Romeo Giulietta een topsnelheid van 165 km/h - voor die tijd bijna sensationeel.

De opvolgers uit de jaren '60, bijvoorbeeld de Alfa Romeo Giulietta Sprint Speziale, hadden een topsnelheid van 180 km/h. Nog meer vermogen leveren uiteindelijk een brede scala van opgevoerde of met nieuwe motoren uitgeruste Alfa Romeo Giulietta's. In vergelijking met de huidige vermogens zal de aan de moderne omstandigheden gewende bestuurder hiervan niet direct onder de indruk raken. Ook wat de extra's en de uitvoering betreft, kan hij niet worden vergeleken met de standaards van nu. De stoelen van de Alfa Romeo Giulietta zijn volgens huidige standaards hard, de veiligheidsgordel is de enige veiligheidstechnische voorziening in de passagiersruimte.

Ook de lijst van zwakke punten, van de roestgevoeligheid tot en met de neiging tot olieverlies, zou je nog aanzienlijk kunnen aanvullen. Inderdaad spelen bij de koop van een Alfa Romeo Giulietta veel eerder klassieke carrosserie-esthetiek, stijl en cultgevoel een rol. Hier moet nog wel vermeld worden dat van 1977 tot 1985 ook een Alfa-Romeo-model de naam "Giulietta" kreeg, namelijk de Alfa 116. Het gaat hier echter om een grote limousine die niets te maken heeft met de eigenlijke Alfa Romeo Giulietta, maar die werd gebouwd als opvolger van de Alfa Giulia.