Opel Mokka te koop: tweedehands en nieuw

Opel Mokka

Opel Mokka

De Opel Mokka komt in 2012 als compacte SUV op de markt

Chevrolet hoorde als merk van autoconcern General Motors (GM) op de Noord-Amerikaanse markten traditioneel tot de aanbieders van Sport Utility Vehicles (SUV's) en pick-ups met klassiekers zoals de Chevrolet Blazer. Nadat SUV's ook in Europa aan populariteit hadden gewonnen, nam het GM-concern hier begin jaren '90 een terreinwagen in haar collectie op, die in Europa meestal als Opel Frontera verkocht werd. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

Het op basis van een Japanse offroader geconstrueerde model bleef lange tijd het enige model dat Opel in de klasse van de terreintoegankelijke voertuigen aanbood. Een compacte SUV verscheen vervolgens pas in 2006, toen de aanvankelijk in Zuid-Korea geproduceerde Opel Antara van de band rolde. De Amerikanen gebruikten het Aziatische know-how in de navolgende jaren voor de ontwikkeling van een nog kleinere SUV, waarmee het SUV-modelpalet uitgebreid moest worden. In de meeste Europese landen kreeg dit nieuwe SUV-instapmodel de naam Opel Mokka, en hij werd vanaf eind 2012 op de markten geïntroduceerd.

Cross-over concept voor de Opel Mokka

Met een lengte van bijna 4,30 meter en een breedte van 1,80 meter viel de Mokka zichtbaar compacter uit dan de Opel Antara, die afhankelijk van de uitrustingsversie een totaalgewicht van bijna twee ton heeft. Ter vergelijking: de Opel Mokka heeft een leeggewicht van amper 1,5 ton. Bij de vormgeving van de carrosserie van de Opel Mokka oriënteerden de constructeurs zich op het bekende cross-over concept. Zo kreeg de compacte SUV van Opel, die met 1,65 meter relatief hoog is, onder meer stijlelementen van offroaders. Daartoe hooren een dakreling, kunststof applicaties en onderrijbescherming aan de voor- en achterzijde.

De Opel Mokka kan ook met vierwielaandrijving besteld worden

Passend bij een cross-over tussen SUV en compacte sedan, is de Opel Mokka met verschillende aandrijvingen verkrijgbaar. De Mokka wordt standaard met een traditionele voorwielaandrijving uitgerust. Optioneel is hij echter ook met adaptieve vierwielaandrijving verkrijgbaar, die afhankelijk van de ondergrond en de rijsituatie voor een optimalere krachtverdeling over de voor- en achteras zorgt. De vierwielaandrijving is te krijgen in combinatie met de grotere benzinemotoren en in combinatie met de dieselversies.

Benzine- en dieselmotoren voor de Opel Mokka

Toen de Opel Mokka in 2012 op de markt kwam, verscheen hij als benzinemodel in twee verschillende prestatieniveaus. Het voorwielaangedreven instapmodel is uitgerust met een 1,6 liter met een vermogen van 85 kW (115 pk). Het gemiddelde brandstofverbruik ligt hierbij volgens de fabrikant op 6,5 liter, wat gepaard gaat met een CO2-uitstoot van 153 g/km. Voor de vierwielaangedreven benzineversie is er een 1,4 liter turbomotor met een vermogen van 103 kW (140 pk)in de collectie opgenomen, die gemiddeld 6,3 liter super verbruikt (149 g/km CO2). De grotere motoren worden gecombineerd met een handmatige zesversnellingsbak. Als dieselmotor koos de fabrikant voor een 1,7 liter commonrail dieselmotor met een vermogen van 96 kW (130 pk). Het dieselmodel kan met verschillende aandrijvingen en met een automatische of handmatige versnellingsbak besteld worden. Met uitzondering van de Opel Mokka met automatische versnellingsbak zijn alle modellen uitgerust met een start-stopsysteem.