Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Peugeot 308 CC – Comfortabele Cruiser

Was de 307 CC nog revolutionair, de 308 CC is ‘slechts’ een doorontwikkeling van dat concept. Maar dan wel op de juiste manier.

De Fransen hebben zo goed mogelijk geluisterd naar de kritiek vanuit de markt en de 308 CC sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. En daarmee worden ook de concurrenten weer op scherp gezet. Wanneer we aan CC-modellen denken borrelt automatisch Peugeot naar boven. De Fransen waren immers de pioniers die dit segment groot hebben gemaakt. Sterker nog, Peugeot had al tientallen jaren geleden de allereerste Coupé-Cabriolet in haar gamma. Het was echter Mercedes die met de SLK het dakconcept naar deze tijd haalde en de voordelen optimaal benutte. Peugeot haakte daar snel op in en presenteerde de 206 CC. Die werd kort daarna bijgestaan door de 307 CC. Beide modellen werden een enorm succes en het duurde niet lang voordat vele concurrenten volgden. In de loop van de jaren werd de 307 CC aangevallen door rivalen als de Renault Mégane CC, Opel Astra TwinTop, Volkswagen Eos en Ford Focus CC. Peugeot heeft echter het voordeel van een jarenlange voorsprong en profiteert daar nu van. Als eerste presenteren de Fransen een compleet nieuwe opvolger voor de 307 CC. En dat is de auto waarom het hier allemaal draait: de 308 CC.

Eleganter ontwerp Het design is herkenbaar. De 308 CC is niet alleen in alle opzichten een Peugeot, maar ook onmiskenbaar een 308. Het front straalt met z'n langgerekte koplampen, spitse neus en wijd opengesperde luchtinlaat echter nog net wat meer sportiviteit uit. Een mooi designdetail is de lijn die in de portieren loopt en deze daarmee optisch breekt. Aangekomen bij de achterzijde valt direct op dat Peugeot de 'zware' kont van de 307 CC heeft geprobeerd bij te schaven. De achterlichtunits zijn compacter en de kentekenplaat zit verwerkt in de achterklep in plaats van in de achterbumper. Hierdoor hebben de ontwerpers bovendien de ruimte gecreëerd om een diffuser te tekenen. Het geheel roept sportieve gevoelens op.

Airwave Het feest der herkenning is van binnen vele malen groter dan aan de buitenzijde. Het dashboard is één op één uit de 308 overgenomen. Gelukkig maar, want Peugeot heeft daar een keurig stukje interieurdesign mee afgeleverd. Geheel passend bij de CC zijn de ronde ventilatieroosters en de zwart gelakte middenconsole. Hadden we bij de 307 CC nog de nodige opmerkingen over de afwerking, bij de 308 CC heeft Peugeot dit sterk verbeterd. De gebruikte materialen zijn keurig en de verschillende onderdelen sluiten netjes op elkaar aan. De stoelen bieden voldoende steun en zijn mooi vormgegeven. De hoofdsteun en de rugleuning zijn uit één stuk. Enerzijds is dat esthetisch een pluspunt, anderzijds hadden de ontwerpers geen keus. Peugeot heeft namelijk in de hoofdsteunen een zogenaamde nekverwarming opgenomen. We kennen dat bij Mercedes onder de naam Airscarf. Peugeot noemt het Airwave, maar het principe is hetzelfde. Warme lucht stroomt uit de opening om je nek warm te houden wanneer het net wat te koud is om open te rijden. Een leuke gimmick, maar of het echt waarde toevoegt…

Ruimte Cabriolet's zijn niet bij uitstek ruime gezinsauto's. Dat is bij de 308 CC net zo goed aan de orde, maar wie met twee personen op stap is heeft geen enkele reden tot klagen. Voorin hebben de inzittenden meer dan voldoende hoofd- en beenruimte en ook de talloze opbergvakjes ontbreken niet. Achterin is het behelpen. Een kind zou het er nog enige tijd vol kunnen houden, maar volwassenen hebben simpelweg geen ruimte voor hun hoofd en benen. Dat is wel anders wanneer we de kofferbak openen. Met het dak gesloten profiteer je als 308 CC-eigenaar van een bagageruimte van maar liefst 403 liter. Dankzij de enorme achterklep is de toegang hiertoe ook nog eens meer dan goed. Wanneer we even later de kap in 20 seconden hebben laten zakken lijkt er van de ruimte nog maar weinig over. De toegang tot de ruimte die nog beschikbaar is wordt door het dak gehinderd. De koffers of boodschappen die onder het dak verborgen liggen zijn dan ook amper bereikbaar. Wie echter met gesloten kap de bagage erin legt en vervolgens het dak opent zal niet klagen over de hoeveelheid ruimte die er beschikbaar is. Het valt alleszins mee voor een coupé-cabriolet. Probleem is alleen dat je er amper bij kunt komen.

Cruiser Nu het dak eraf is wordt het hoog tijd om de motor te starten en de binnenwegen op te zoeken. Want dat is waar de 308 CC voor gemaakt is: heerlijk cruisen. Als passagiers zit je dankzij de ver doorlopende A-stijl en voorruit lekker uit de wind. Vooral wanneer de ramen omhoog worden gelaten krijgt de wind geen vat op je. Peugeot onderstreept dan ook dat men alles in het werk heeft gesteld om de 308 CC te ontwikkelen tot de meest comfortabele cabriolet in zijn segment. En dat is in alles te merken. De stoelen zitten prettig, er is voldoende opbergruimte en zowel de stoelverwarming, de Airwave als de climate control houden je lichaam prettig op temperatuur. Echte sportiviteit hoef je van de 308 CC dan ook niet te verwachten. Het is een cruiser. In alle opzichten. Op zich jammer, want hiermee wordt het coupé-karakter vergeten. Anderzijds is comfort wel een belangrijk aankoopargument bij dergelijke cabriolets.

Rijden Het comfort vertaalt zich ook door in het rijgedrag. Om te beginnen bij de motor. Die is met zijn inhoud van 1.6 liter geholpen door een turbo in staat om 150 pk's op de voorwielen over te brengen. Een keurige 9,8 seconden nadat het gaspedaal volledig is ingetrapt bereikt men de 100 km/h-grens. Valt weinig over te zeggen, maar het voelt simpelweg niet zo snel aan. De motor is niet eens hoorbaar. Met de besturing idem dito. De besturing is prettig licht, maar wel redelijk direct. Neutraal, zullen we maar zeggen. Tot slot is ook het onderstel uit hetzelfde hout gesneden. Het onderstel biedt veel comfort, maar kan tegelijkertijd ook een sportieve rijstijl aan zonder dat je daarbij het gevoel hebt ook daadwerkelijk sportief te rijden. Een allrounder wat dat betreft.

Conclusie De 308 CC geeft je een gevoel van rust en relaxedheid. Het is - zoals gezegd - geen sportieve coupé zoals zijn uiterlijk misschien enigszins doet vermoeden. Nee, de 308 CC maakt vooral de C van Cabriolet waar. Die eerste 'C' valt dan ook beter te vervangen door Comfortabel. Peugeot heeft in alles goed gekeken naar de concurrenten en de 'fouten' die men heeft gemaakt bij de 307 CC. Zo is de afwerking van een veel hoger niveau en is de 'zware kont' veel eleganter vormgegeven. De rij-eigenschappen zijn goed en de 308 CC is vooral gericht op comfort. Alles voelt lekker licht aan, maar wel direct genoeg om je gevoel met de weg niet te verliezen. Cruisen, dat is waar de 308 CC voor gemaakt is. En dat past maar al te goed bij een cabriolet.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Peugeot 308 SW Hybrid (2022) banner

Peugeot 308 SW Hybrid 180: stijlvolle plug-in met koffer

Autotests · Peugeot
Peugeot 308 Review 2021

Peugeot 308: als goede wijn (2021)

Autotests · Peugeot
AS24 Peugeot banner

Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered: nieuwe richting

Autotests · Peugeot
Ontdek meer