Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Audi S3 AS24 4.jpg

Audi S3

1 / 4
Audi S3 AS24 4.jpg
Audi S3 AS24 1.jpg
Audi S3 AS24 2.jpg
Audi S3 AS24 3.jpg

Sterke punten

  • Dynamischer ontwerp dan ooit
  • Standaard Quattro-vierwielaandrijving
  • Sterke benzinemotor

Zwakke punten

  • Hoge basisprijs
  • Karige basisuitrusting
  • Beperkte ruimte in berlineversie

Audi S3 Een overzicht

Bekijk hier een compleet overzicht van de auto Audi S3, inclusief details van de belangrijkste kenmerken, motorisering, uitrusting en andere nuttige informatie over het model. Lees verder

Nieuw vanaf:€ 40.000,-*
Tweedehands vanaf:€ 31,-*
*Laagste prijs op AutoScout24 in de afgelopen maand
van 0 tot 100 km/u:4.5 - 6.8s
Maximumsnelheid:210 - 250 km/h
CO2-uitstoot (gecombineerd):146 - 217 g CO2/km
Verbruik (gecombineerd):6.4 - 9.3 l/100km
Afmetingen (l/b/h) vanaf:4159 x 1763 x 1388 mm
Portieren:2 - 5
Kofferruimte:245 - 1180 liter
Aanhangergewicht:365 - 560 kg

Subtiel sportief

Met de introductie van de A3 was Audi er als één van de eersten bij in het compacte premiumsegment. Inmiddels zit het model alweer in zijn vierde generatie, en die is er opnieuw als S3 met meer vermogen en een aangepast sportonderstel.

Interesse in een Audi S3

Onze expertise over jouw zoekopdracht

Alternatieve modellen

Goede redenen

  • Met een Audi A3 kan je overal aankomen, en met een S3 dus ook. Zijn premiumimago geeft hem heel wat aanzien, terwijl de bescheiden looks je toch niet te veel doen opvallen.

  • Als S3 komt daar nog een sportief kantje bij, want met zijn krachtige 2.0-litermotor laat je menig sportwagen achter je aan het verkeerslicht.

  • Zoals het een echte Audi betaamt beschikt de S3 standaard over de iconische Quattro-vierwielaandrijving, die niet alleen de dynamiek maar ook de veiligheid bij gladder wegdek ten goede komt.

  • Voor zijn techniek werkt ook de S3 met de bouwstenen van de Volkswagen-groep, wat betekent dat je bijvoorbeeld zijn motor ook in heel wat andere modellen vindt. Daardoor ben je zeker van de kwaliteit, en zijn onderdelen ook eenvoudig verkrijgbaar.

Belangrijke gegevens

Motoren

De Audi S3 onderscheidt zich in de eerste plaats van de A3 door zijn sterkere motor. Waar de A3 namelijk ook besteld kan worden met compacte driecilindermotoren of dieselblokken, krijg je de S3 dus maar in één smaakje: sportief.

Dat dankt de auto aan zijn 2.0-liter viercilinder turbobenzinemotor, goed voor 310 pk en 400 Nm koppel. Die worden naar die vier wielen gebracht door Audi’s befaamde Quattro-systeem, nadat het vermogen passeert langs een zeventraps S-Tronic-automaat. Een handgeschakelde optie is niet meer verkrijgbaar. De Audi S3 sprint ermee naar de 100 km/u in 4,8 seconden en gaat door tot een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u.

Afmetingen

De A3 wordt bij iedere generatie weer een beetje groter, en de S3 groeit gewoon mee. Zo is de nieuwe Sportback 4,34 meter lang en 1,82 meter breed. Vergelijk je dat met zijn concurrenten, dan kiest hij het midden tussen de iets kortere BMW 1 Reeks en de net langere Mercedes-Benz A-Klasse, al liggen de waarden heel dicht bij elkaar. Sinds de laatste generatiewissel zijn de A3 en S3 uitsluitend als Sportback of als berline verkrijgbaar, wat wil zeggen dat hij over respectievelijk vijf of vier deuren beschikt. De driedeursversie werd dus voor het eerst in de geschiedenis van het model achterwege gelaten.

Die grotere afmetingen en functionele carrosserie merk je dan weer aan de binnenruimte. Zo kan je gemakkelijk vier volwassenen meenemen in de S3 Sportback, en kan je drie personen kwijt op de achterbank over kortere afstanden. De koffer meet standaard een mooie 380 liter, precies evenveel als die van de BMW 1 Reeks en iets meer dan die van de Mercedes A-Klasse. Bij de S3 Berline groeit dat volume op papier nog naar 425 liter, maar de koffer is in de praktijk wat onhandiger door de compacte kofferklep.

Uitvoeringen

De Audi S3 is slechts in één uitrustingsniveau verkrijgbaar, en dat heet gewoon S3. Dit model wordt dus voorzien van de 2.0-liter benzinemotor met 310 pk, die zijn vermogen langs een S-Tronic-automaat naar de vier wielen stuurt. De auto wordt meteen uitgerust met 18-inch lichtmetalen velgen, sportophanging en een interieur uit leer en alcantara. Daarnaast zijn parkeersensoren achteraan en een noodrem- en rijstrookassistent van de partij, maar voor heel wat andere opties zoals cruise control of navigatie moet je nog steeds diep in de buidel tasten.

Prijzen

Kijk je in de configurator voor een gloednieuwe Audi S3, dan kan je het goedkoopste exemplaar bestellen vanaf 50.570 euro. Daarvoor krijg je de auto mee als Sportback – Audi-lingo voor hatchback. De berline is een fractie duurder, met een basisprijs van 51.720 euro.

Ga je op zoek naar een jong tweedehandsexemplaar, dan vind je de huidige generatie van de S3 vanaf 48.000 euro. Dat ligt er vooral aan dat het model nog relatief recent vernieuwd werd, en je dus meteen terecht komt bij auto’s van maximaal twee jaar oud. Op de tweedehandsmarkt vind je doorgaans wel goed uitgerust exemplaren, dus dat verklaart waarom de goedkoopste gebruikte exemplaren qua prijs zo dicht bij een gloednieuwe S3 liggen.

Design

Buitenzijde

De nieuwe generatie van de Audi A3 straalt een subtiele sportiviteit uit, en die komt nog meer tot zijn recht op de S3. Dat kan niet altijd gezegd worden over de voorgaande modellen, waar vaak maar weinig dynamiek mee gemoeid ging. Toch blijft deze nieuwe generatie trouw aan de designtaal van Audi met een grote grille en eenvoudige, gladde vormen. De sportieve toets schuilt dan ook vooral in de dieper uitgeklopte wielkasten die hem een brede houding geven, de slankere, geknikte koplampen en de grote luchthappers in de bumpers.

Binnenzijde

Ook binnenin heeft Audi grote stappen gezet. Weg is het saaie, duistere plasticinterieur van de voorgangers en het heeft plaats gemaakt voor een dynamisch ontworpen cabine met aangename materialen en doordachte ergonomie. Zo bedien je de klimaatregeling nog steeds met fysieke toetsen, die onder het aanraakscherm geplaatst zitten. Tegen een meerprijs krijg je een tweede scherm in het instrumentarium gemonteerd voor wat Audi omschrijft als de ‘Virtual Cockpit’. Daarop krijg je dan snelheid, toerental en andere ritinformatie te zien op een personaliseerbare manier.

Veiligheid

Zoals je van een moderne auto verwacht biedt de Audi A3 de nodige veiligheidsvoorzieningen, en die krijgt ook de S3 mee. Daardoor behaalde het model de volledige score van vijf op vijf sterren tijdens zijn Euro NCAP-crashtests. Kijk je dus binnen in de configurator van de nieuwe A4, dan merk je dat je standaard een noodremassistent en een rijstrookwaarschuwing meekrijgt. Voor heel wat andere zaken, zoals adaptieve cruise control, parkeersensoren achteraan, verkeersbordherkenning en een actieve rijstrookhulp, moet je bijbetalen.

Alternatieven

Het is druk in het segment van de C-hatchbacks, maar indien je op zoek bent naar een sportief premiumalternatief is er minder keuze. Je landt vanzelf binnen de Duitse drie, waar de Audi S3 gezelschap heeft van de Mercedes-AMG A35 en de BMW M135i xDrive. De berlineversie zou je ook kunnen vergelijken met de Mercedes-AMG CLA, of met de sportievere varianten van de BMW 2 Reeks Gran Coupé.

FAQ

Wat is het verschil tussen een Audi A3 en een Audi S3?
De Audi S3 kan je zien als het sportieve broertje van de A3. Hij komt er enkel met sportophanging, Quattro-vierwielaandrijving en een 310 pk sterke 2.0-liter turbobenzinemotor. De A3 kan je daarentegen ook met compactere motoren of dieselmotoren krijgen.
Is een S3 Berline ruimer dan een S3 Sportback?
In theorie biedt de Audi S3 als Berline meer koffervolume dan als Sportback, maar in de praktijk is het eerder omgekeerd. Door zijn hogere kofferruimte en handige klep krijg je meer spullen achterin een Sportback.

Beoordelingen voor Audi S3

26 Beoordelingen

4,0

Meer informatie

Modellen