Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe design – bekende functies

Ontdek nu ons nieuw design, die we stap voor stap over de hele website heen gaan implementeren.

Nog één ding...

Bedankt dat je deel uitmaakt van de testgroep die als eerste de sneak previews te zien krijgt. Je zult nog een paar kleuren zien, zodat we jouw feedback kunnen gebruiken voor ons definitieve ontwerp.

Citroen CX te koop: tweedehands en nieuw

Citroen CX

Citroen CX

Top Gear heeft ooit een test met de Citroën CX uitgezonden waarbij ze lieten zien dat deze auto gebruikt werd voor de opnames bij paardenraces. Eerst namen ze een Duitse auto met de camera er boven op, daarna de CX. Het verschil was ongelooflijk. Bij de eerste auto leek het wel alsof de opnames gemaakt waren op een stormachtige zee. Lees meer

Vind nu uw droomauto

Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Extreem comfortabel, de Citroën CX

Top Gear heeft ooit een test met de Citroën CX uitgezonden waarbij ze lieten zien dat deze auto gebruikt werd voor de opnames bij paardenraces. Eerst namen ze een Duitse auto met de camera er boven op, daarna de CX. Het verschil was ongelooflijk. Bij de eerste auto leek het wel alsof de opnames gemaakt waren op een stormachtige zee. Bij de CX was geen schommeling te zien. Daarna volgde een proef met het vervoer van eieren op het dak van beide auto's over een wat mindere weg. Weer was het verschil opzienbarend. Waar de een struif van de eieren had gemaakt, bleef bij de CX alles gewoon heel. Gewoon, want daar is deze auto op gemaakt: luxe vervoer, altijd en overal.

Occasion

De CX, genoemd naar de luchtweerstandswaarde van een auto, is gemaakt tussen 1974 en 1991. Hij was verkrijgbaar als Berline, een 4-deursuitvoering of als Break, de stationcar benaming van Citroën. Vandaag de dag is een Citroën CX dus alleen nog als tweedehands auto te koop. Overigens is hij daardoor voor zowat iedere liefhebber ook daadwerkelijk betaalbaar. De limousine van Citroën had natuurlijk een forse prijs. Met name de uiterst snelle GTi was ooit een dure auto. Voordeel van een CX is dat er ook een CX club bestaat waar een CX eigenaar lid van kan worden en hulp kan vragen om zelf aan de auto te knutselen zodat hij ook wat betreft onderhoud betaalbaar blijft. Mede dankzij de vele liefhebbers zijn er ook volop onderdelen te krijgen.

De CX is een auto die gemaakt is om overal, ongeacht de staat van het wegdek, te zorgen voor uiterst comfortabel rijgedrag. Het is niet alleen een mooie auto, met zijn slanke lijnen, maar vooral een zeer comfortabele auto, die dankzij het hydropneumatische veersysteem over de weg zweeft. Wat de auto alles kan, wordt pas echt duidelijk op de Duitse snelweg, wanneer de Citroën CX met 180 km per uur over de weg raast. Geen enkel moment ontstaat namelijk het gevoel zo hard te rijden. Pas bij het naar buiten kijken, om te zien hoe snel de wereld voorbij trekt, wordt duidelijk dat hij er behoorlijk de sokken in heeft.

Uitrusting

De CX was natuurlijk de opvolger van de legendarische DS en moest heel wat bieden om Citroënliefhebbers te overtuigen en nieuwe klanten te lokken. Gezien de tijd waarin de auto werd gebouwd, is de CX Citroën zeer goed uitgerust. Hij heeft ABS, servostuurbekrachtiging, elektrisch bedienbare ramen en buitenspiegels, airconditioning en automatische hoogteregeling. De auto heeft een eigen karakter. Dat is heel even wennen. Zodra dat gebeurd is, blijkt het een trouwe metgezel die opvalt door zijn formidabele wegligging, makkelijke omgang en steeds weer zijn uitzonderlijk comfort. Wat ook even moet wennen is het feit dat de CX heel lang is. Maar ook dat gebeurt snel. Een Citroën CX is ideaal voor mensen die vaak en veel op de weg zitten. Als tweedehands is de auto heel betaalbaar en doet hij qua prestaties beslist niet onder voor een nieuwe.

Oldtimer

Men kan natuurlijk ook een Citroën CX als oldtimer nemen. Een tweedehands auto puur voor het plezier. Let dan wel even op de voorwaarden van de verzekering en wegenbelasting. Vaak geldt dat oldtimers als ze afgemeld worden tijdens de wintertijd in de garage moeten staan. Wie overweegt een tweedehands CX aan te schaffen, kan het best eerst bij de recensies kijken, want misschien bevalt de CX 25 DTR Turbo 2 het meest. Met deze motor haalde de CX in 1987 een topsnelheid van 195 km/u, in die tijd ongekend voor een diesel. De CX heeft motoren vanaf 2 liter. Hij is handgeschakeld of met als semi-automaat te krijgen, met en zonder turbo, gewoon of als GTi. Er zijn heel wat uitvoeringen te vinden, maar één ding geldt voor iedere CX: ook als tweedehands auto blijft hij zijn kunsten vertonen, blijft hij zijn comfort houden en zijn prachtige lijnen blijven verbluffen. Een echte oldtimer om op zondag mee te rijden of om mee op vakantie te gaan. De auto is ruim van binnen en biedt 5 personen een heerlijke zitplek. Alhoewel de voorwaarden voor LPG rijden veranderen, is het mogelijk dat het desondanks loont om een CX Citroën met LPG tank te nemen. Want een grote auto verbruikt uiteraard meer. Opgaves laten zien dat een 2 liter CX een gemiddeld verbruik heeft van rond de 1 op 10.

Over de weg glijden

Er worden tegenwoordig heel wat comfortabele auto's geproduceerd, zeker in de hogere prijsklassen. Er zijn echter weinig tweedehands auto's te vinden die een dergelijk wegcomfort bieden als de Citroën CX. Hij glijdt letterlijk over de weg en voelt zich bijna verantwoordelijk voor een perfect vervoer van zijn gasten. Wat dat betekent begrijpt men pas echt wanneer men een CX hebt gereden. Doordat de auto zo heerlijk zit en zich zo goed gedraagt, wordt de berijder minder snel moe. Het is natuurlijk een Citroën. Dat betekent dat hij na het starten niet zomaar weg kan rijden, maar dat de auto even tijd nodig heeft om in de rijstand te komen. Maar als hij dan wegglijdt dan is zowat iedereen normaliter ook verloren. Zelfs een niet liefhebber van het merk zal moeten toegeven dat de CX fantastisch rijdt.

Een bezitter van een CX GTi Turbo 2 uit 1988, die hij in 2010 als tweedehands auto kocht, beschrijft zijn auto als volgt. "Wat een auto. Met zijn 2500 cc, 165 pk met turbo gaat hij als een speer. Van 0 naar 100 in 9 seconden. Met mijn GPS heb ik een top van 225 km gemeten. Er is naar mijn idee geen andere auto die zo goed zit. Ondanks die soepele vering stuurt deze auto altijd, ook bij hoge snelheden, als een scheermes. Hij is inmiddels 24 jaar oud en desondanks sportief te rijden. Verbruik 1 op 8 bij mijn rijstijl." De auto had toen hij hem kocht 225.000 km gereden. De recensie is in 2012 geschreven en de CX had toen 236.000 km op de teller staan.

Beoordelingen voor Citroen CX

1 Beoordelingen

4,0