Citroen DS te koop: tweedehands en nieuw

Citroen DS

Citroen DS

In 1956 bracht Citroën de misschien wel meest legendarische auto op de markt die ooit in Europa verschenen is, de DS. Voor buitenlanders staan er twee letters, maar in het Frans uitgesproken hoort iedereen het woord Godin. Met deze Godin veroverde Citroën niet alleen de harten van miljoenen autoliefhebbers, ze scoorden er ook fenomenaal mee. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

Citroën DS, al 60 jaar schoonheid

In 1956 bracht Citroën de misschien wel meest legendarische auto op de markt die ooit in Europa verschenen is, de DS. Voor buitenlanders staan er twee letters, maar in het Frans uitgesproken hoort iedereen het woord Godin. Met deze Godin veroverde Citroën niet alleen de harten van miljoenen autoliefhebbers, ze scoorden er ook fenomenaal mee. De dag nadat de auto werd uitgebracht waren er al meer dan 12.000 van verkocht en binnen een maand 80.000.

Nieuw

Een paar jaar geleden introduceerde Citroën, nu deel uitmakend van het Franse concern PSA, opnieuw een DS. Dat was de eerste sinds de productie in 1975 was beëindigd. Maar wel weer een paradepaardje. Met de DS3 verscheen er een raspaardje op de weg dat in niets leek op de Citroën DS van vroeger. Behalve dat hij net zo stijlvol, mooi en vooruitstrevend is. Want dat is de ware aard van de Citroën DS, dat avant-gardistische, bepalen hoe een auto er uit moet zien. Neem als voorbeeld het voorremsysteem uit 1956, waar Citroën de licentie op had en dat uiteindelijk zelfs in de Rolls-Royces werd gebruikt, of het hydropneumatische veersysteem.

Het is ongelooflijk hoe de DS Citroën het beeld van een auto bepaald heeft. Het ongelooflijke comfort, gecombineerd met een rijgedrag en wegligging die ongekend was. Een CW-waarde waarvan anderen alleen droomden en waardoor deze grote en zware wagen relatief weinig dorst had. Dat alles is nu terug te vinden in de DS3, de DS4 en de schitterende DS5.

Citroën

André Citroën, die in 1919 auto's begon te bouwen, was de zoon van een Nederlandse diamanthandelaar die in Frankrijk was gaan wonen. Vanaf de eerste auto bleek de heer Citroën niet alleen eigenzinnig, maar ook heel goed naar de concurrentie te kijken. Dat heeft ons al heel wat mooie auto's opgeleverd. Van de oude modellen zijn er nog heel wat verkrijgbaar. Vaak opgeknapt door liefhebbers die in de DS clubs te vinden zijn. Rijden in een DS voelt net zo heerlijk als thuis op de bank zitten. Dat extra rijgevoel heeft Citroën gekenmerkt. Het veersysteem, het feit dat de auto kan stijgen en zakken, wat bij het uitladen en banden wisselen ideaal is, en het feit dat de auto geen dode hoek heeft, hebben zoveel nieuwigheden in een voertuig verzameld dat dat uniek te noemen is. Zaken die ook een tweedehandse DS van nu nog steeds zo heerlijk laat rijden als toen.

De nieuwe DS5 heeft weliswaar geen veerbollen maar rijdt net zo comfortabel als zijn grootvader. Hij heeft meedraaiende koplampen en een uiterlijk waardoor mensen hem (weer) nakijken. De auto is voorzien van heel veel extra's. Natuurlijk heeft hij ESP, een zeer goede wegligging, maar ook een achterklep die alleen van binnen te openen is. Met name op vakantie zorgt dit voor een extra beveiliging van de bagage. Het dashboard geeft de indruk in een cockpit te zitten. Alles is overzichtelijk en binnen handbereik te gebruiken. Het is geen Snoek maar wel een bijzonder mooie auto die heel veel rijplezier biedt.

Innovatief

De oorspronkelijke DS Citroën is vanaf de start een auto waar zoveel innovaties in opgenomen zijn dat hij in zijn 20-jarig bestaan bij iedere nieuwe uitvoering de wereld verraste. Ook daarin verschillen zijn kleinkinderen niet. Kijk maar naar de DS3, die voorzien is van een Active City Break en een navigatiesysteem met touchscreen. De auto heeft 2 airbags, 2 zijairbags en 2 hoofdairbags. Daarnaast heeft de auto ABS, EBD en het allernieuwste noodremassistentie, BAS genaamd. De Citroën DS is een van de eerste auto's ter wereld (de Citroën Cactus is de eerste) die dus ook airbags in het plafond van de auto heeft.

Occasion

Doordat de DS steeds zo'n bijzondere auto is en met zoveel zorg wordt samengesteld, blijken er heel wat tweedehands auto's verkrijgbaar te zijn. Dat geldt natuurlijk voor de nieuwe versies, maar ook voor de oudere. De keuze is groot omdat er heel wat modellen en verschillenden motoren te krijgen zijn. De 'oude' DS is voorzien van motoren liggend tussen 1911 tot 2374 cc. Zo is de meest luxueuze uitvoering, de Citroën DS Pallas nog steeds te koop. Of de Break versie. Zelfs tweedehands DS ambulances zijn te vinden. Of die zeldzaam mooie DS cabriolet.

Of liever een lease dan een tweedehands auto? Geen nood, want een Citroën DS oud model wordt als leaseauto aangeboden. Het rijgenot van de auto is onvervangbaar en daarmee zeker voor de veelrijder een extra plus. Daarnaast is de DS altijd al een super veilige auto geweest. De aanslag op de Frans president de Gaulle in 1961 wordt daarvoor altijd als voorbeeld aangehaald. Terwijl men de beide voorbanden lek schoot, bleef de auto met hoge snelheid gewoon rechtdoor rijden, waardoor de aanslag mislukte. Bestaat er een nog veiligere tweedehands auto?

Cross-over

Een artikel over de Citroën DS wordt pas echt compleet als we de DS4 ook de revue laten passeren. Met de DS4 brengt Citroën de tegenwoordig zo populaire cross-over op de markt. Deze mengeling tussen een personenauto en een MPV, die nog het meest op een SUV lijkt, is terug te vinden in deze DS versie. Het is een elegante auto geworden voorzien van een diesel HDi, een benzinemotor of een automaat die aan alle moderne milieueisen voldoet. De dieselmotoren van PSA zijn beroemd vanwege hun souplesse en zuinigheid. De auto is bijzonder ruim van binnen en biedt plek aan vier volwassenen. De panoramische voorruit, een doorontwikkelde voorruit van de DS uit de beginjaren, biedt extra ruim zicht. De auto is van binnen bijna geruisloos. Hij is voorzien van het Start&Stop systeem en verbruikt 1 op 16 in de benzineversie, als automaat 1 op 13 en als diesel 1 op 24 gemiddeld.

Generatie overbruggend

Met de introductie van de DS3 overbrugde Citroën de DS generatiekloof. Het nieuwe DS assortiment bestaat, net als het oude assortiment, uit prachtig vormgegeven, met heel veel zorg afgewerkte, elegante auto's die opvallen. Auto's met een kenmerkend goede wegligging, gehoorzaamheid en comfort. Zoals we dat van de DS gewend zijn.