Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
ds_4_76.jpeg

DS 4

1 / 5
ds_4_76.jpeg
ds_4_971.jpeg
ds_4_e-tense_36.jpeg
ds_4_e-tense_90.jpeg
ds_4_e-tense_91.jpeg

Sterke punten

  • Luxueuze hatchback
  • Afwerking op niveau
  • Uitgesproken looks

Zwakke punten

  • Nukkige automaat
  • Prijzige PHEV
  • Weinig praktische inrichting

Eindelijk weer een Franse luxeberline

De DS 4 is aan zijn tweede generatie toe. Die is wat meer uitgesproken van design maar laat een aantal tierlantijntjes achterwege. Zo openen de achterste zijruiten tegenwoordig wél gewoon en krijgt hij een volwaardig motorenaanbod waarin de diesel plaatsmaakte voor een PHEV.

Goede redenen

  • De luxueuze hatchback toont zich een meester in het vinden van een compromis tussen comfort en rijdynamiek. Hij heeft geen opvallende luxe aan boord maar kan de inzittenden wel bekoren.

  • Daarbij helpt de afwerking natuurlijk, zowel van binnen als vanbuiten is de auto fijn afgewerkt en besteedt DS Automobiles aandacht aan de gebruikte materialen.

  • In de lijn van de tijd maakt de DS 4 gretig gebruik van LED-dagrijverlichting die verticaal geplaatst wordt in de voorbumper. De LEDs flankeren de dichtgeknepen koplampen die dan weer aanschurken tegen een zwarte grille met chrome accentpunten. Ook achteraan zijn de achterlichten dichtgeknepen en worden ze verbonden door een strip.

Alle belangrijke gegevens over de DS 9

Motoren

Voor de DS 4 voorzien de Fransen drie motorversies. De eerste is de bekende 1.2 PureTech driecilinder. Hij krijgt 130 pk en 230 Nm, de andere is een 1.6 PureTech en krijgt 180 pk en 250 Nm. Het verbruik ligt bij de eerste benzineversie komt uit op 5,1 l/100 km, de andere verbruikt 5,4 l/100 km.

De derde motorisatie is de E-Tense 225, die zoals je kan verwachten 225 pk heeft. Deze koppelt de 1.6 PureTech met zijn 180 pk met een elektromotor om zo aan de eerder vermeldde 225 pk te komen. Hij kweekt daarbij ook 360 Nm aan koppel. Het normverbruik komt daarbij uit op 1,4 l/100 km. De CO2-uitstoot bedraagt dan 32 g/km. De batterij heeft een capaciteit van 12,2 kWh, en kan dus in een uurtje opgeladen worden aan het 11 kW-stopcontact.

Zowel de E-Tense PHEV als de benzineversies zijn standaard uitgerust met een automatische versnellingsbak.

Afmetingen

Zoals een goeie hatchback betaamt meet de DS 4 4,40 meter lang en is hij 1,47 meter hoog. De DS 4 meet verder ook nog 1,87 meter breed. Qua laadruimte is de DS 4 geen kleine vis, met een kofferruimte van 430 liter. Mits neerklappen van de achterbank is die bagageruimte uit te breiden tot 1.240 liter, dat is dan weer niet enorm. De E-Tense verliest 40 liter bagageruimte vanwege de batterij onder de laadvloer.

Uitvoeringen

Liefst negen uitrustingsversies zijn er van de DS 4. Ronkende namen als de ‘Bastille’, ‘Trocadero’, ‘Rivoli’ en ‘Opera’ worden aangevuld met de Performance Line en Performance Line+. Van de ‘Trocadero’, ‘Rivoli’ en ‘Opera’ is er ook een Cross-versie die opgesmukt uiterlijk krijgt maar daardoor niet aan terreincapaciteiten wint. Elke versie is zowel als benzine of PHEV te krijgen.

Nieuw- en tweedehandsprijzen

De DS 4 staat te blinken voor minstens 32.800 euro. Voor dat geld rijdt de DS 4 Bastille met 1.2 PureTech en 130 pk buiten. De DS 4 E-Tense Bastille is de goedkoopste plug-in hybride, met een prijskaartje van 42.550 euro. De Cross-versies kosten telkens 750 euro extra. Je kan nog wel een pakje duurder gaan, want de DS 4 E-Tense Cross Opera tikt zomaar even 56.600 euro aan. Met die zak geld heb je wel de topversie in handen, al zijn ook hier nog wat opties en accessoires mogelijk.

Aangezien de tweede generatie DS 4 nog niet zo lang op de markt is, zijn de tweedehandsprijzen nog hoog. Er zijn er te vinden vanaf 38.000 euro, al zijn dat exemplaren van begin 2022, toen de auto pas gelanceerd werd.

Design-highlights en interieur

De DS 4 pakt prijzen met zijn opvallende design. Hij laat ook de omstaanders omkijken op een positieve manier vanwege zijn hogere bodemvrijheid, expressieve looks en proporties die goed lijken te zitten, om nog maar te zwijgen van de verzonken handgrepen.

Binnenin zijn het de deurpanelen die de aandacht trekken, met de apart vormgegeven knoppen voor de raambediening.

Met het Opera-interieur krijg je ook de massagezetels achteraan met verwarming en ventilatie, wat je passagiers nog gelukkiger zal maken, naast de al zeer goede beenruimte en het algemene ophangingscomfort. De stijgende gordellijn zorgt er ecter voor dat het achterin vrij donker aanvoelt. Ook hier oogst het infotainmentsysteem wat kritiek, dat trager reageert en minder logisch in elkaar zit dan bij de concurrentie. Gelukkig ondersteunt het wel Apple CarPlay en Android Auto.

Rijhulp en veiligheid

De DS 4 is bij ons standaard voorzien van adaptive cruise control, een rijstrookassistent, noodremhulp, parkeerassistent en meer. Daarbovenop zijn nog een Extended Head-up Display en een verkeersbordherkenning en Night Vision te verkrijgen, afhankelijk van de versie. Nochtans kreeg de DS 4 van Euro NCAP vier sterren, voornamelijk vanwege de standaard afwezigheid en het mindere presteren van een aantal veiligheidssystemen.

Alternatieven

De DS 4 biedt een alternatief voor premium DUitsers als de Audi A3, BMW 1 Reeks en Mercedes A-Klasse. Tegelijk kan je hem ook als concurrent voor de Volkswagen Golf zien en uit eigen huis durft hij de degens kruisen met de Peugeot 308 en de Opel Astra.

FAQ

Is de DS 4 fiscaal interessant?
Ja, de DS 4 heeft in ons land een plug-in hybride aandrijflijn met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km, wat hem fiscaal voordelig maakt als bedrijfswagen.
Wat is het elektrisch rijbereik van de DS 9?
De DS 4 E-Tense 225 haalt een theoretisch elektrisch rijbereik van 55 km.
Komt er ook een volledig elektrische DS 9?
Vanaf 2024 zal DS enkel nog nieuwe elektrische modellen lanceren, maar het valt nog te bezien of de DS 4 ook een volledig elektrische variant krijgt.