Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Dacia Logan

AutoBest Auto van het Jaar 2005

De Dacia Logan is klein familievoertuig. De auto wordt geproduceerd door de Franse bouwer Renault, in coproductie met diens Roemeens subdivisie Dacia. Dat gebeurt sinds 2004 in 2 generaties: Logan I en Logan II (vanaf 2012). De auto verschijnt daarbij als sedan met 4 deuren of als stationwagon met 5 deuren, de Logan MCV (Maximum Capacity Vehicle). Daarnaast wordt er ook nog een pick-up versie geproduceerd in de Nissan fabrieken van Rosslyn (Zuid-Afrika). Het voertuig heeft veel namen, afhankelijk van Renaults positie in de betreffende markt. Lees meer

Technische gegevens

73 - 105 PS

Vermogen

4.9 - 7.8 l/100 km

Verbruik (gecombineerd)

109 - 184 g CO2/km

CO2-uitstoot (gecombineerd)Meer informatie over het brandstofverbruik en CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen kan worden geraadpleegd bij alle verkooppunten en op: www.febiac.be.

155 - 175km/h

Top snelheid

11.0 - 15.6s

van 0 tot 100 km/u

Toon technische gegevens

Alternatieve modellen

Zo wordt hij ook verkocht als Renault Logan, Mahindra Verito, Nissan Aprio, Renault Tondar 90, Lada Largus (de MCV), Nissan NP200 (de pick-up) of (derde generatie) Renault Symbol. Tussen 2004 en 2015 worden wereldwijd 1,5 miljoen Dacia Logans verkocht. In 2014 bereikt de Renault Logan/Symbol hetzelfde verkoopcijfer. Halfweg 2015 is het voertuig zo dus al meer dan 3 miljoen keer verkocht. In 2005 wordt hij verkozen tot AutoBest Auto van het Jaar. De juryleden zijn specialisten uit 15 Oost-Europese landen. Er worden 13 criteria gehanteerd waaronder verbruik, veelzijdigheid, ruimtelijkheid en design.

De Dacia Logan technisch bekeken

In het design van de Dacia Logan draait alles om betaalbaarheid. Veel kenmerken worden daarom gesimplificeerd. De officiële lancering dateert van in juni 2004. De verkoop begint in september van hetzelfde jaar. Renault is daarbij aanvankelijk niet van plan om de auto in West-Europa aan te bieden. Toch wordt hier vanaf juni 2005 een (duurdere) versie geïmporteerd, met onverwacht succes.
Technisch gezien is de Logan gebaseerd op het Dacia B0 platform. Dat wordt ook gebruikt voor de Renault Clio II en verschillende andere Renault/Nissan modellen. De auto heeft ongeveer 50% minder onderdelen dan de Renaults uit hogere klassen. Ook het aantal elektronische applicaties is beperkt. Zo wordt het voertuig niet alleen goedkoper in aankoop, maar ook in onderhoud en reparatie. Daarbij zijn veel componenten ook simpeler dan die van directe concurrenten. Zo zijn de achteruitkijkspiegels bijvoorbeeld symmetrisch, waardoor ze aan weerszijden van het voertuig kunnen worden gebruikt. Het windscherm is vlakker dan gewoonlijk en het dashboard wordt geïmplementeerd in 1 enkele injectiemal. Op 1 juli 2008 wordt een eerste facelift van de Logan gepresenteerd. De nieuwe versie heet nu voluit Dacia New Logan,

De nieuwe generatie Dacia Logan

De tweede generatie Dacia Logan verschijnt in 2012, op de Motor Show van Parijs. Er komt nu een nieuwe 0.9 motor met 3 cilinders en turbolader. Die kan een kracht ontwikkelen van 90 pk of 67 kW. De 2 andere motoren zijn 2 versies van een 1.5 diesel. Zij presteren soortgelijk als de motoren van de tweede generatie Sandero. Eind 2014 worden ze afgestemd op de nieuwe Euro 6 uitstootnormen. Vanaf augustus 2015 is de 0.9 TCe uitgerust met een start/stop systeem. Sinds het einde van 2016 is de reeks voorzien van een gerobotiseerde automatisch-manuele transmissie, de Easy-R. Een andere toevoeging is een nieuw media/navigatiesysteem, afkomstig uit de Renault Lodgy. Het is opgebouwd rond een 7" touchscreen. Er komen verder ook nog een snelheidsbegrenzer, cruisecontrol, parkeersensoren achteraan en airbags aan de voor- en zijkanten. ABS en ESP worden standaard. Het interieur is grondig herzien en omvat nieuwe, chromen elementen. Een Eco knop beperkt het toerental van de auto tot 4000 rpm. Deze generatie Logan wordt gefacelift in 2016. Het resultaat wordt opnieuw getoond op de Parijse autoshow. De Roemeense modellen hebben nu onder andere een nieuw design en een nieuw stuur. De bumpers zijn lichtjes gewijzigd en de koplampen hebben led DRL. Zo is deze Logan meteen ook de eerste Dacia om ledlampen aan te bieden. De voornaamste verandering zit echter onder de motorkap, waar een nieuwe 1.0 benzinemotor van 74 pk te vinden is. Die is efficiënter en milieuvriendelijker dan zijn voorganger. Het geheel wordt afgewerkt met een nieuwe voorgril, geleend van de populaire Dacia Duster.

Dacia Logan modellen en prijsklassen

De nieuwe Dacia Logan verschijnt als sedan met 4 deuren of stationwagon met 5 deuren (Logan MCV). Hij heeft 4 uitrustingen: Access, Ambiance, Laureate en Prestige. Het Access basismodel heeft zwarte bumpers, stuurbekrachtiging en wordt enkel aangeboden met de 1.2 motor. De bumpers van de Ambiance hebben dezelfde kleur als de carrosserie en er verschijnen hier onder andere ook wielbedekking, de vermelde Eco knop, elektrische sloten en ramen, en een cd-speler. Optioneel zijn er verder nog mistlampen en airconditioning. De Laureate voegt daar dan weer onder andere gekleurde deurhendels aan toe, het Media Nav systeem, lederen bekledingen, parkeersensoren, cruisecontrol en lichtmetalen wielen. Het is ook de enige uitrusting waarbij de 1.5 dieselmotor van 90 pk wordt aangeboden. De Prestige verschijnt iets later, in oktober 2015, en heeft onder andere automatische airconditioning en 16" wielen. In juni 2014 verschijnt een limited edition van 2000 exemplaren ter viering van de tiende verjaardag van de Dacia Logan.

Beoordelingen voor Dacia Logan

62 Beoordelingen

4,4