Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Renault ZOE

Elektrische auto uit de B-klasse

De Franse autofabrikant Renault bracht in 2011 met de Fluence Z.E. al eens een elektrische middenklasser uit en middels de Kangoo Z.E. een elektrische MPV. De Kangoo werd een half jaar later gevolgd door de kleine tweezitter Twizy. Daarna ontbrak in het Renault-aanbod enige tijd een elektrische auto die het midden hield tussen deze voertuigen. Dat probleem werd in het voorjaar van 2013 opgelost met het verschijnen van de Renault ZOE. Deze elektrische auto uit de economy- of compacte klasse is uitgevoerd als 5-deurs hatchback. Lees meer

Alternatieve modellen

Tweedehands Renault ZOE: zero emissie

De ontwikkeling van de ZOE begon echter ruim voordat de eerste Kangoo Z.E. uit de fabriek rolde en jaren voordat er sprake was van efficiënte elektrische auto’s. Een concept van een auto met de naam ZOE werd in 2005 al eens gepresenteerd op de Autosalon van Genève. Deze vroege versie heette de ZOE City Car, maar heeft verder geen connectie met de latere ZOE. In 2009 stelde de autobouwer de eerste echte ZOE Renault voor tijdens de Internationale Automobil-Ausstellung in Frankfurt am Main. Aan dit model werd in de maanden daarna evenwel nog veel veranderd, hetgeen leidde tot de ZOE Preview die in 2010 op de Mondial de l’Automobile in Parijs was te zien. Het uiteindelijke productiemodel van de Renault ZOE stond in maart 2012 op de Autosalon van Genève. Op het eerste gezicht heeft de auto wat weg van de Renault Clio. Als veiligheidsfeature voor voetgangers laat de ZOE bij lage snelheden een waarschuwingsgeluid horen.

Aandrijving en andere bijzonderheden Renault ZOE

Als volledig elektrisch aangedreven auto heeft de ZOE de beschikking over een lithium-ion-accu en een elektromotor van 88 pk en 65 kW. Gedurende de eerste jaren werd de benodigde energie geleverd door een accu van 24 kWh. Deze had een actieradius van rond 210 kilometer, maar haalde dit vanzelfsprekend alleen op lage snelheden en onder ideale omstandigheden. In de praktijk kon met de volledig opgeladen 24 kWh-accu dan ook zo’n 160 kilometer worden afgelegd. Evengoed werd in de herfst van 2012 een record gevestigd door met de Renault ZOE in 24 uur een afstand van 1600 kilometer te overbruggen. Om er met name bij koud weer voor te zorgen dat de actieradius niet enorm vermindert, werd de auto uitgerust met een kachel met warmtepomp. Deze gebruikt minder energie uit de accu en functioneert als het ware als een omgekeerde airco.

Eind 2016 verving Renault de 24 kWh-accu door een exemplaar van 40 kWh. Wanneer deze helemaal vol is, kan de ZOE 400 kilometer rijden. Overigens valt de auto niet meteen stil als de accumeter op nul staat, maar kan er altijd nog een eindje mee worden gereden. Voor het opladen is de Renault uitgerust met het Caméléon-systeem. Hierdoor is de auto wat het opladen betreft bijzonder flexibel. Zo kan een openbare laadpaal worden gebruikt, maar is een regulier stopcontact ook al voldoende. In het laatste geval duurt het opladen van de accu wel aanzienlijk langer. Eind 2015 voegde Renault een noodkabel voor het opladen via stopcontacten toe aan de uitrusting van de Renault ZOE.

Onderscheid Renault ZOE en elektrische voorgangers

Voordat de ZOE uitkwam had Renault al drie andere elektrische auto’s ontwikkeld. De ZOE Renault wordt daarvan beschouwd als de belangrijkste, maar alle vier de voertuigen hebben zo hun eigen toepassingen en bijzonderheden. De 3-deurs hatchback Twizy is dankzij zijn beperkte afmetingen bijvoorbeeld een echte stadsauto. De lengte, breedte en hoogte van de auto uit het A-segment bedragen slechts 2320 x 1190 x 1460 mm. De Twizy beschikt over een lithium-ion-accu van 6,1 kWh, die een maximale afstand van 80 kilometer kan afleggen. De 45-km-variant van de Twizy is volgens de Nederlandse verkeerswet een brommobiel waarvoor een AM-rijbewijs volstaat.

De Renault ZOE wordt ingedeeld bij de B-klasse en is een flink stuk groter. Alleen de wielbasis van 2588 mm overtreft de totale lengte van de Twizy al met bijna dertig centimeter. Zijn lengte bedraagt 4084 mm, terwijl de breedte en hoogte 1730 x 1562 mm zijn. De Kangoo Z.E. is als MPV een stukje langer dan de Renault ZOE, en leverbaar als normale versie en als Maxi. De eerste heeft een lengte van 4282 mm en een wielbasis van 2679 mm, en de Maxi is 4666 mm lang bij een wielbasis van 3081 mm. De breedte van deze twee modellen is 1829 mm, terwijl het dak zich afhankelijk van de uitvoering op hoogtes tussen 1826 en 1844 mm bevindt. De Kangoo Z.E. heeft een 44 kW-elektromotor en een 22 kWh-lithium-ion-accu, die goed is voor 170 kilometer elektrisch rijden. De Renault Fluence is een auto uit het C-segment, en de langste van deze vier. Zijn wielbasis is met 2701 mm weliswaar korter dan die van de Kangoo Z.E. Maxi, maar zijn lengte is met 4748 mm wat meer. De breedte en hoogte bedragen 1813 x 1458 mm. De Fluence is uitgerust met een 94 pk-elektromotor van 70 kW en een lithium-ion-accu van 22 kWh. Hiermee kan 185 kilometer worden afgelegd.

Uitvoeringen Renault ZOE

De ZOE Renault wordt sinds 2016 bij de autodealer te koop aangeboden in vier uitrustingsniveaus, te weten de Entry, de Life, de Intens en de BOSE. Van 2013 tot 2016 was er ook nog een Zen-variant. De Entry is het goedkoopst. Tot de uitrusting behoren front- en zijairbags voor de bestuurder en passagier voorin, cruisecontrol met snelheidsbegrenzer, led-achterlichten, halogeenkoplampen, led-dagrijverlichting, een in hoogte en diepte verstelbaar stuur, elektrisch verstelbare en te verwarmen buitenspiegels en elektrisch bedienbare zijruiten voorin. De Renault ZOE Life heeft als extra feature een Caméléon-lader met een vermogen tot 43 kW.

In dezelfde prijsklasse als de Life bevindt zich de Intens. De extra’s van dit model betreffen een regen- en lichtsensor, parkeersensoren aan de achterkant met audiovisuele weergave, elektrisch bedienbare portierramen achter, elektrisch te verwarmen, verstelbare en inklapbare buitenspiegels, leren bekleding rond het stuurwiel, lichtmetalen velgen van 16 inch en sierelementen in het interieur. De BOSE-uitvoering heeft onder meer elektrisch te verwarmen voorstoelen, een achteruitrijcamera, elektronisch regelbare airconditioning met luchtkwaliteitsensor, leren interieurbekleding en natuurlijk een uitgebreid BOSE-audiosysteem.

Beoordelingen voor Renault ZOE

8 Beoordelingen

4,6