Volvo XC 60 te koop: tweedehands en nieuw

Volvo XC 60

Volvo XC 60

De Volvo XC 60 wordt in 2008 in productie genomen

De sedans en combi's van de Zweedse autofabrikant Volvo stonden decennialang bekend om innovatieve veiligheidstechnologieën en inzittendenveiligheid, weersonafhankelijke robuustheid en royale ruimte voor passagiers en bagage. Vooral op de Noord-Amerikaanse markt belichaamde Volvo bovendien de Europese voertuigcultuur, die ook na de overname van de meerderheid aan Volvo in 1999 door het Amerikaanse concern Ford in stand moest worden gehouden. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

De nieuwe eigenaar zag dankzij het traditionele Volvo-imago echter ook goede kansen om een voor de Zweden nieuw voertuigsegment te betreden, een segment waarin de boven genoemde kenmerken eveneens als karakteristiek beschouwd werden. Uit deze overwegingen ontstond met de in 2002 voor serieproductie ontwikkelde Volvo XC 90 een nieuwe bouwserie, waarin Volvo de eerste Sport Utility Vehicle (SUV) uit zijn geschiedenis ontwikkelde. En daar zou het niet bij blijven. Het doel was om in de volgende jaren een compactere SUV te ontwerpen, die uiteindelijk in 2008 als Volvo XC 60 gepresenteerd werd.

Een noodremsysteem hoort bij de Volvo XC 60 tot de standaarduitrusting

Technisch gezien deelde de Volvo XC 60 veel met de middenklasse combi uit de bouwserie Volvo V 70 en de Volvo XC 70, de vierwielaangedreven versie van de Volvo V 70. Enkele onderdelen voor het offroad gebruik van de Volvo XC 60 werden echter door de toenmalige Ford-dochter Land Rover geleverd. Daartoe hoorde Hill-Holder van de Volvo XC 60 die nuttig was bij terreingebruik of het rijden op slechte bodem. Met de Hill-Holder kon vooraf een snelheid ingesteld worden die vervolgens automatisch kon worden aangehouden. Een technische bijzonderheid bij de Volvo XC 60 was dat de 4,62 meter lange en 1,71 meter hoge sedan standaard met een automatisch noodremsysteem geleverd werd. Hiermee moesten kop-staartbotsingen verminderd worden. De Volvo XC 60 was zowel met voor- als ook met vierwielaandrijving voor de sterkere motorklassen verkrijgbaar.

De motorvarianten van de Volvo XC 60

De Volvo XC 60 werd in drie verschillende prestatieniveaus als benzineversie evenals met een 2,0 liter dieselmotor geproduceerd. Bij de dieselmodellen met 120 kW (163 pk) stonden naast de versie met vierwielaandrijving een versie met voorwielaandrijving en een milieuvriendelijkere variant ter beschikking. Het topmodel onder de diesels was uitgerust met een 2,4 liter motor met een prestatievermogen van 151 kW (205 pk). Het goedkoopste benzinemodel was de voorwielaangedreven Volvo XC 60 met een cilinderinhoud van twee liter en een prestatievermogen van 149 kW (203 pk). In de zescilinderklasse waren een motor met 179 kW (243 pk) evenals het turbo-topmodel met 224 kW (304 pk) in de collectie opgenomen. Deze twee werden gecombineerd met een vierwielaandrijving.