Audi Q5 te koop: tweedehands en nieuw

Audi Q5

Audi Q5

De Audi Q5 vult in 2008 de SUV collectie van Audi aan

Het Volkswagen-concern leek zijn dochter Audi bij de ontwikkeling van Sport Utility Vehicles (SUV) allereerst uit te sluiten en in plaats van met Audi liever samen met Porsche de opbloeiende markt voor luxe terreinwagens te bevoorraden. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

De Audi Q5 vult in 2008 de SUV collectie van Audi aan

Het Volkswagen-concern leek zijn dochter Audi bij de ontwikkeling van Sport Utility Vehicles (SUV) allereerst uit te sluiten en in plaats van met Audi liever samen met Porsche de opbloeiende markt voor luxe terreinwagens te bevoorraden. Pas drie jaar nadat de concernmoeder haar eerste SUV-generatie gepresenteerd had, maakte ook Audi een start in deze voertuigklasse. Met hun in 2005 geïntroduceerde Audi Q7 brachten ze ook meteen de grootste SUV uit Duitse productie op de markt. Toen ongeveer tegelijkertijd aan de ontwikkeling van een nieuwe modelgeneratie van de middenklasse serie Audi A4 gewerkt werd, ontstond het idee om de basis van deze auto naast voor de nieuw geïntroduceerde coupé Audi A5 tegelijkertijd ook voor een kleinere SUV te gebruiken. Deze compacte SUV kwam uiteindelijk in 2008 als Audi Q5 op de markt.

De Audi Q5 wordt als compacte SUV uitsluitend met vierwielaandrijving aangeboden

Voor het design van de Audi Q5 ontleenden de stylisten designkenmerken van grotere broer Audi Q7, waarvan de vormgeving van de voor- en achterkant in hoofdlijnen werden overgenomen. Met zijn afmetingen van 4,63 meter lang en 1,88 meter breed en met zijn gewicht van circa 1,8 ton liet de Audi Q5 echter zien dat hij bij de klasse van de compacte SUV’s hoorde. Met zijn hoogte van 1,65 meter was hij echter wel atypisch laag voor een compacte SUV. Wat ook ongewoonlijk was voor een compacte SUV: de autofabrikant uit Ingolstadt bood zijn Audi Q5 consequent uitsluitend met vierwielaandrijving aan, ook de goedkoopste modellen.

De Audi Q5 wordt als benzinemodel in drie motorvarianten op de markt gebracht

De Audi Q5 werd als benzine- en dieselmodel aangeboden, beiden waren met drie verschillende prestatieniveaus verkrijgbaar. Het goedkoopste benzinemodel uit de serie was de Audi Q5 met een cilinderinhoud van twee liter en een turbogeladen motor met 132 kW (180 pk). Met deze motor haalde de Audi Q5 een maximumsnelheid van 210 km/u. Uitgerust met de motor van gemiddeld prestatieniveau beschikte de Audi Q5 over 155 kW (211 pk). Daarmee haalde de compacte SUV een topsnelheid van 222 km/u. Beide benzinemodellen verbruikten ondanks verschillende prestatievermogens volgens de producent gemiddeld 8,1 liter Super. Dat komt overeen met een CO2-uitstoot van 188 g/km. Het topmodel onder de benzinemodellen was uitgerust met een V6-motor. Deze had een prestatievermogen van 199 kW (270 pk) en bracht de Audi Q5 tot een snelheid van 234 km/u. Het gemiddelde brandstofverbruik van de zescilinder lag op 9,3 liter (218 g/km CO2). Alle benzinemotoren voldeden aan de Euro5-norm.

De dieselmotoren van de Aufi Q5

Voor de Audi Q5 kon men kiezen uit drie verschillende dieselmotoren. Het basismodel met een cilinderinhoud van twee liter beschikte over een commonrail dieselmotor met 105 kW (143 pk). Daarmee haalde de Audi Q5 maximaal 190 km/u. Met een gemiddeld dieselverbruik van 6,2 liter en een CO2-uitstoot van 162 g/km was deze Audi Q5 het zuinigste model uit de kleine SUV-serie van Audi. Dan volgde de dieselmotor met een prestatievermogen van 125 kW (170 pk). Het topmodel met zijn V6-dieselmotor was de Audi Q5 met 176 kW (240 pk).