Ga naar hoofdinhoud
Bericht

Na het inloggen kun je AutoScout24 nog beter gebruiken.

  • Synchroniseer favorieten
  • Zoekopdrachten opslaan
  • Adverteren

Audi A3 Sportback 40 TFSI e: stroomstoot

Net als de andere modellen uit de Volkswagen-groep met dezelfde basis krijgt de Audi A3 twee plug-inhybrides. Wordt deze premiumhatchback daardoor de favoriet van de fleet?

De Volkswagen-groep is de koning van de schaalvoordelen, maar dat is niets nieuws. Met de komst van de nieuwe Golf werd ook de meest recente evolutie van het moduleerbare MQB-platform geïntroduceerd, dat het achtervoegsel “EVO” meekreeg. Europa wil de CO2-uitstoot verminderen, dus die geüpdatete basis profiteert volop van elektrificatie, meer bepaald van plug-inhybrides. De Audi A3 kan zijn gamma daardoor vergroenen.

AS24 Audi voor

Zie Volkswagen

Net als de vorige generatie neemt de huidige A3 het moduleerbare platform van de Volkswagen-groep over. Alleen heet de plug-inhybride versie nu niet langer E-Tron, maar TFSI e, met dezelfde kleine ‘e’ als de hybridemodellen van bij Mercedes. De naam verandert dan wel, de technologie blijft dezelfde. Zo krijg je nog steeds een 1,4 liter grote benzinemotor van 150 pk, gekoppeld aan een elektromotor van 80 kW (110 pk), die in de S Tronic-versnellingsbak met dubbele koppeling is ingewerkt. Net als voordien produceert die 40 TFSI e een systeemvermogen van 204 pk en 350 Nm. Uit dezelfde ingrediënten halen de Duitse ingenieurs enkele pk’s meer voor de 45 TFSI e. Met 245 pk zet die versie zich naast de Golf GTE en de Cupra Leon e-Hybrid.

AS24 Audi zij

60 kilometer

In de aandrijflijn wijzigt er dus niets, maar in de opslag wel. Onder de achterbank huist er immers een lithium-ionbatterij van 13 kWh. Daardoor moet deze Audi A3 Sportback officieel 67 kilometer ver geraken. Dat is meestal ook het moment in de rijtest van een plug-inhybride waarop we zeggen dat het in de praktijk een flink stuk minder is. Maar dat is nu niet het geval. Ondanks de lage temperaturen begin dit jaar geraakte onze A3 Sportback 40 TFSI e op elektriciteit 60 kilometer ver.

Dat rijbereik haalt het officiële verbruik flink naar beneden (1,5 l/100 km volgens de WLTP-cyclus), maar in de praktijk hangt dat af van hoe vaak je oplaadt. Na een week en 600 kilometer zonder opladen haalde onze test-A3 een gemiddeld verbruik van 6,2 l/100 km.

AS24 Audi interieur

Compromis

Net als alle hybrides heeft ook de A3 enkele compromissen moeten sluiten. Door de grote batterij verhuisde de brandstoftank naar onder de koffervloer, waardoor de kofferruimte krimpt tot 280 liter. De adaptieve ophanging is een ander slachtoffer van die evolutie, en ook het weggedrag ligt in dezelfde lijn. Met volle batterij lijkt de cavalerie onder je rechtervoet te bestaan uit gewillige paarden, dankzij het instantkoppel van de elektromotor. Als de batterij leeg is, heb je een ander verhaal. De benzinemotor lijkt op zijn eentje minder geschikt om de 1.635 kilogram van de hatchback voort te duwen dan wanneer hij steun krijgt van de elektromotor. Hij is wel netjes gedempt dankzij een goeie geluidsisolatie, zoals je van een premiumproduct verwacht.

AS24 Audi achter

Conclusie

Met een prijskaartje van 38.190 euro is de nieuwe Audi A3 Sportback 40 TFSI e net iets duurder dan de krachtigste dieselmotor in het gamma. Hij is wel zo’n 2.000 euro minder duur dan zijn concurrent bij Mercedes, de A 250 e, zet dezelfde prestaties neer en beschikt over een degelijk elektrisch rijbereik.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Audi E-Tron S Sportback: trop is teveel

Autotests · Audi

Audi A3 Berline 35 TFSI: de populaire jongen

Autotests · Audi

Audi RS 6 Avant: Het einde van een tijdperk

Autotests · Audi
Ontdek meer