Alfa Romeo Stelvio te koop: tweedehands en nieuw

Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo Stelvio - Carrosseriekleur

Alfa Romeo Stelvio: middelgrote cross-over SUV

De Alfa Romeo Stelvio (Tipo 949) is een luxueuze cross-over sport utility vehicle (SUV). De auto met voormotor, vierwielaandrijving en vijf deuren wordt geproduceerd door Alfa Romeo, een subdivisie van Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Dat gebeurt sinds 2016. Het debuut van het productiemodel vindt plaats op de Auto Show van Los Angeles. De productie gebeurt in de fabrieken van Cassino (Italië). De naam Stelvio komt van de Stelvio bergpas, de hoogste van Italië. Deze autoroute staat vooral bekend om zijn 48 circuitachtige haarspeldbochten.

De ontwikkeling van de Alfa Romeo Stelvio

De Alfa Romeo Stelvio wordt voorafgegaan door de Kamal, een conceptauto uit 2003. Het is de eerste Alfa Romeo SUV. Het eerste Alfa Romeo terreinvoertuig aller tijden is de Matta, uit de jaren 50. Voor de Stelvio wordt gebruikgemaakt van een aangepaste versie van het Giorgio platform, dat gedeeld wordt met de middelgrote Alfa Romeo Giulia, een sedan. Ook Maserati, Dodge en Jeep bouwen later nog op dit platform. Het brengt modellen voort met achterwielaandrijving of met vierwielaandrijving. De Stelvio wordt meteen gekoppeld aan een prestatieversie, de Quadrifoglio. Dat voertuig gaat in première in november 2016 op de Auto Show van Los Angeles. De Europese versies worden gepresenteerd in maart 2017 op de Motor Show van Genève. De motoren van de standaard Stelvio komen uit de Giulia. Het zijn een 2.0 en een 2.2 I4. De Quadrifoglio heeft een 2.9 twin-turbo V6 met 503 pk. Deze motor wordt speciaal ontwikkeld door Ferrari, voor Alfa Romeo.

De Alfa Romeo Stelvio technisch bekeken

De Alfa Romeo Stelvio gebruikt dan misschien wel hetzelfde platform als de Giulia, dat platform is voor zijn bouw iets verhoogd (22 cm). Motoren en mechanieken blijven wel grotendeels gelijk, inclusief de rijschacht uit koolstofvezels. Nog in vergelijking met de Giulia is de rijbreedte achteraan 2,9 cm en vooraan 5,4 cm breder. De auto heeft bovendien een 5050 gewichtsverdeling en een weerstandscoëfficiënt van 0.30 cd. Om hem in balans te houden gebruikt Alfa Romeo aluminium in veel onderdelen, waaronder de motorkap en de koffer. Ook in mechanische onderdelen zoals de ophanging, het remsysteem en de motor wordt veel aluminium gebruikt. Die ophanging heet overigens Alfalink en implementeert dubbele vorkbenen vooraan. Achteraan wordt een aluminium multi-linkconfiguratie gehanteerd. De veren zijn daarbij langer dan die in de Giulia, maar ook stijver, zodat de auto iets zwaarder en hoger rijdt: de bestuurder zit 190 mm hoger. Vierwielaandrijving komt van de Alfa Romeo Q4. Normaal gezien ligt het overwicht hier bij de achterwielen, maar in de Stelvio wordt tot 50% van de kracht naar de voorwielen gestuurd in omstandigheden met weinig grip op de weg. Het Q4-systeem is standaard voor alle modellen, afgezien van het instapmodel met benzineturbo. De auto weegt 1.660 kg met een volle tank. Dat is 145 kg lichter dan de BMW X3 en 185 kg lichter dan de Porsche Macan. In juli 2017 wordt de Stelvio getest door Euro NCAP. Voor zijn algemene veiligheid krijgt het voertuig een maximale score van 5 sterren. Met name de volwassen inzittenden zijn hier bijna perfect beschermd (97% of “uitzonderlijk goed”). Deze score is bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van de Volvo XC90, hoewel de EuroNCAP normen in 2017 strenger werden naar aanleiding van een update van de protocollen. Tot de standaard veiligheidsuitrusting van de Stelvio behoort onder andere AEB, een autonome noodrem.

Alfa Romeo Stelvio modellen en prijsklassen

De Alfa Romeo Stelvio is een middelgrote cross-over SUV met vijf deuren. Basismodel is de Stelvio, gevolgd door de Stelvio TI (Turismo Internazionale) en de Stelvio Quadrifoglio, een prestatieversie en het topmodel. Tot de motoropties behoren drie benzinemotoren en vier diesels. De benzinemotoren zijn de 2.0 L I4 GME T4 MultiAir Turbo AT8 Q4 van 1.995 cc, de 2.0 L I4 GME T4 MultiAir Turbo AT8 Q4 van 1.995 cc en de 2.9 L 90° V6 24v Twin turbo 690T AT8 Q4 van 2.891 cc. Dieselmotoren zijn de 2.2 I4 Multijet II AT8 van 2.143 cc (148 pk en 110 kW), de 2.2 I4 Multijet II AT8 van 2.143 cc (178 pk en 132 kW), de 2.2 I4 Multijet II AT8 Q4 van 2.143 cc (178 pk en 132 kW) en de 2.2 I4 Multijet II AT8 Q4 van 2.143 cc (207 pk en 154 kW). De meeste modellen zijn aldus standaard voorzien van het Alfa Romeo Q4-systeem voor vierwielaandrijving. De standaard koppeling is de AT8, een automatische transmissie met acht snelheden.

Technische gegevens van de Alfa Romeo Stelvio

Overzicht van de technische gegevens, zoals verbruik, pk, afmetingen en gewicht

Toon technische gegevens