Passer au contenu principal
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
chevrolet-suburban-l-01.jpg

Chevrolet Suburban

1 / 4
chevrolet-suburban-l-01.jpg
chevrolet-suburban-l-02.jpg
chevrolet-suburban-l-03.jpg
chevrolet-suburban-l-04.jpg

Chevrolet Suburban

Deze Suburban van Chevrolet is absoluut een unieke tweedehands auto. Hij valt te categoriseren als een full-size Sport Utility Vehicle (SUV) en verdient alle roem, alleen al omdat deze Chevrolet de langslopende productie ter wereld is. Nooit in de geschiedenis van de automobiel werd een label zo lang gebruikt als dat van de 'Suburban'. Lees meer

Interesse in een Chevrolet Suburban

Alle artikelen

Alternatieve modellen

Al sinds 1934/1935 is het een van de meest verkopende Chevrolet modellen. Hij werd achtereenvolgens geproduceerd onder alle Chevrolet verschijningsvormen: Chevrolet, Holden en General Motors Cars. De GMC versie werd uiteindelijk wel herdoopt tot GMC Yukon XL. Net als alle recentere Suburbans - zoals de Chevrolet C/K en de Silverado's - is de Yukon een Chevrolet pick-up met de body van een stationwagon. Ook het Cadillac subbrand biedt een soortelijk model aan getiteld Escalade ESV. De Suburban wordt verkocht in de USA, Canada, Mexico, de Filipijnen en het Midden-Oosten. De Yukon is echter enkel beschikbaar in Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Het maakt deze tweedehands auto zo zeldzaam en bijzonder, met name in het oude continent dat Europa heet.

Een naamgeschiedenis van de Chevrolet Suburban

Het is niet onbelangrijk om in te zien dat de term suburban geen uitvinding van Chevrolet is. In de jaren 1930 gebruikten tal van autofabrikanten deze term immers om een bepaald type van stationwagons aan te duiden, geraamd en gebouwd op een commercieel platform. Merken als DeSoto of Dodge, Plymouth en Studebaker hadden allen een Suburban in de rangen.

Chevrolet begon de productie van zijn stalen 'carryall' Suburban in 1935 en bracht hem voor het eerst uit in 1937. Hij stond eerst ook bekend als de Suburban Carryal, tot het achtervoegsel (al snel) werd weggelaten. De naam Suburban wordt pas 100% Chevrolet wanneer, eind 1966, de Dodge Town Wagon van de markt verdwijnt. Chevrolet is dan het enige overblijvende merk dat nog een Suburban aanbiedt. De naam zou doorleven tot de 2002 Suburban uiteindelijk toch Yukon XL wordt.

Chevrolet Suburban vandaag

De Suburban van vandaag is een volgroeide SUV met drie zitrijen. Hij wordt gebouwd op een volledige pick-up frame en bezit een V8 motor. Het is een van de weinige stationwagons op de markt die enkel bankrijen aanbiedt. Qua afmetingen komt de Suburban overeen met de Chevrolet Tahoe, hoewel hij zo'n 5 centimeter langer is. Het is voldoende om de Suburban van een volledige laadbak te voorzien, achter de drie zitbanken, die negen passagiers kunnen vervoeren.

Generaties en types van de Suburban Chevrolet

Sinds het debuut in 1935 werden er maar liefst twaalf generaties van de Chevrolet Suburban gebouwd. In februari 2014 werd het 2015 model in de showrooms geïntroduceerd. Op 28 juli 2014 onthulde GM bovendien plannen voor de dertiende generatie, die te zien is vanaf 2019. Tussen 1973 en 2013 werd de Suburban beschikbaar gesteld in twee versies: een van een half ton en een van driekwart ton. De productie van de laatste versie werd sinds 2013 stopgezet. Verder bestaan er naast de personenwagen ook verschillende nutsvoertuigen gebaseerd op de Suburban, zoals politiewagens, brandweerwagens en spoedambulances. Er bestaat ook zoiets als een Suburban Limousine, en er zijn zelfs kogelvrije Suburbans voor de Amerikaanse Secret Service en voor de president, tijdens minder formele aangelegenheden (wanneer The Beast op stal blijft).

De jongste Suburban Chevrolet: de GMC Yukon XL (vanaf 2006)

De Yukon XL is de elfde generatie van de Chevrolet Suburban. Het 2007 model werd voorgesteld op de Auto Show van Los Angeles in 2006. Het nieuwe design van de GMT900 Suburban ging in productie in maart 2006, in de Janesville Assembly en de Silao Assembly. Al in april 2006 bereikten de eerste voertuigen de showrooms.

De Yukon XL kan gezien worden als de modernisering van de Suburban. In het design werd bijvoorbeeld afgestapt van de typische, hoekige Chevrolet stijl, die plaatsmaakte voor een bolliger, ronder model, dat ook te zien was bij de Tahoes en eerdere Yukons. Er kan gezegd worden dat deze look (meer) aerodynamisch is. Ook het interieur werd aan een soortgelijke modernisering onderworpen. Het dashboard werd opnieuw ontworpen en de zittingen werden verbeterd. De Yukon XL kan daarbij overigens nog altijd negen passagiers vervoeren, maar dan enkel in de grotere LS modellen. De kleinere LT2 en LT3 modellen (zes tot acht passagiers) hebben dan weer de luxe van lederen zetels. Bovendien wordt er voor deze modellen een Z71 (offroad) pakket beschikbaar gesteld.

Chevrolet Suburban verjaardagseditie

In februari 2010 presenteerde Chevrolet een speciale editie van de Suburban ter gelegenheid van diens 75e verjaardag. De editie is voorzien van de typische LTZ trim, drie lagen 'diamond white' buitenverf en een kasjmier interieur. Zoals het een verjaardagseditie betaamt, werd dit een Limited Edition van 2570 exemplaren. Het aantal hing af van de hoeveelheid white diamond verf, die GM kon vrijwaren.

2011 en later

Belangrijk voor de nieuwere Yukons is de overschakeling naar de 6,2 liter Vortec V8 motor van 301 Kw. Hij verving de vroegere 5,3 en 6,0 liter motoren. Het 8,1 liter model werd achterwege gelaten. Verder vernieuwde GM ook nog de buitenkant van de Yukon met drie nieuwe kleuren: Mokka Steel Metallic mokka, Steel Metallic groen en Metallic ijsblauw. Het Trailering Package met daarin de trailer break controller werd standaard toegevoegd aan elke trim. Dat gebeurde in 2012 ook met de trailer sway control en de Hill Start Assist. De LTZ trim werd bovendien voorzien van een verwarmd stuur en dodehoekalarmen. In 2012 werd het Suburban aanbod ook enigszins opgeruimd. Modellen zoals de SLE1/1 en de SLT1/2 werden geschrapt. Zo behield de Yukon XL slechts één LS, LT en LTZ variant. Op 30 maart 2012 werd de 100e verjaardag van GM gevierd met een speciale editie (of eerder een speciaal trim pakket) van de Yukon XL: de Heritage Edition.

Tweedehands Chevrolet Suburban: een betaalbare tweedehands auto

Het 2010 model van de Suburban werd uitgeroepen tot de meest betaalbare SUV door het U.S. News & World Report. Tot vandaag blijft de Yukon XL deze naam waardig, zeker als tweedehands. De wagen is bovendien uitermate betrouwbaar en veelzijdig.

Beoordelingen voor Chevrolet Suburban

1 Beoordelingen

5,0