Renault Kadjar te koop: tweedehands en nieuw

Renault Kadjar

Renault Kadjar

Het Franse merk Renault kwam in 2015 met een nieuw model op de markt: de Kadjar. Het model werd ontwikkeld in samenwerking met Nissan. Dit is terug te zien in de auto, want er zijn veel raakvlakken met de Nissan Qashqai. Met de Kadjar heeft Renault nu ook een compacte SUV in het assortiment tegen een redelijke prijs. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

De Renault Kadjar: een jeugdige, compacte SUV

Renault heeft ervoor gekozen om deze SUV in zijn fabriek in Spanje te laten bouwen, terwijl de vergelijkbare Qashqai in Engeland wordt gebouwd. De productielocatie in Spanje was namelijk nog nieuwer en beschikte over modernere apparatuur. In zijn klasse zijn de belangrijkste concurrenten van deze nieuwe Renault (naast zijn broertje van Nissan) de Opel Mokka, de Kia Sportage, de Ford Kuga en de Volkswagen Tiguan. De Renault Kadjar is niet de goedkoopste in zijn klasse. Wie echter op zoek is naar een ruime reisauto met een modern, strak gelijnd exterieur en de bekende rijeigenschappen van een Renault, is het zeker een goede optie om te onthouden.

Kadjar deelt techniek met de Nissan Qashqai

Het recente succes van Renault op het gebied van personenauto's begint in de jaren 70 van de vorige eeuw. Op dat moment kiest Renault ervoor om een eigen Formule 1-wagen in te zetten. Een aantal klinkende namen zien het daglicht als Clio, Espace en Twingo. Renault herovert hiermee een positie op de wereldmarkt. In 1999 neemt Renault een controlerend belang in het noodlijdende Japanse Nissan. Sindsdien is er sprake van een alliantie tussen de twee fabrikanten. Dit blijkt onder andere uit de gedeelte techniek van de Renault Kadjar en de Nissan Qashqai. Het model is daarmee een voorbeeld van de samenwerking tussen beide merken. Beide auto's zijn uitgerust met dezelfde motoren en delen ook carrosserieonderdelen. Tot het Renault-concern behoort naast Nissan ook Dacia. Renault is een van de grootste autofabrikanten van Europa.

Drie verschillende motoren en vier verschillende types

De Kadjar is verkrijgbaar met drie verschillende motoren: twee dieselvarianten en een benzinemotor. De dCi110 heeft een vermogen van 110 pk. Door de relatief lage CO2-uitstoot kan men profiteren van een bijtelling van 20%. De zwaardere 1.6 liter motor heeft een koppel van 320 Nm en is ook geschikt om een aanhangwagen te trekken van maximaal 1.800 kilogram. Deze dCi130 is altijd gekoppeld aan een handgeschakelde 7-bak. De benzinemotor van 1.2 liter, door Renault TCe 130 genoemd, levert een topsnelheid van 192 km/u en accelereert van 0 tot 100 km/u in 10,2 seconden.

De Kadjar wordt in vier verschillende types geleverd, namelijk Life, Zen, Intens en Bose. Het instapmodel Life beschikt standaard over een schakelindicator, led-verlichting, cruisecontrol, airconditioning, bluetooth en 16 inch wielen. De Zen biedt daarboven onder meer een regenlichtsensor, elektrisch geregelde airconditioning, een lederen stuurwiel en 17 inch lichtmetalen wielen. De Bose overtreft de uitrusting van de Zen met onder meer een Visio-systeem met Lane Departure warning, parkeersensoren voor en achter en privacy-glas in de achterste zijramen en de achterruit. De Bose heeft de rijkste uitrusting. Dit model beschikt tevens over led pure vision koplampen, 19 inch lichtmetalen wielen, een met nappaleer bekleed stuurwiel met cruisecontrol, kunstlederen TEP-bekleding en enkele andere hightech features.

Door de verschillende motoren zijn er in totaal achttien versies van deze Renault beschikbaar: zeven benzine-uitvoeringen en elf uitvoeringen met een van de twee dieselmotoren. In totaal zijn er ook zeven modellen uitgerust met een automaat.

De compacte SUV, een nieuwe markt voor Renault

De klassieke 5-deurs heeft een stabiele plaats in de markt, maar krijgt steeds meer concurrentie van compacte SUV's en crossovers. Niet alleen grotere gezinnen zijn op zoek naar een ruime reisauto, waarmee comfortabel grote afstanden kunnen worden afgelegd. Renault heeft de ambitie om met de Kadjar de top-3 te bereiken waar het compacte SUV's betreft. Een eerdere poging met de Koleos mislukte. De concurrentie is niet mis in deze sector, maar Renault heeft ditmaal het voordeel dat het bedrijf kan meeliften op het succes van de Qashqai. De Franse auto deelt maar liefst 60% van de onderdelen met dit Japanse broertje. De kenner van het kassucces van Nissan weet dus wat hij van de Kadjar kan en mag verwachten.

Renault heeft natuurlijk een poging gedaan om de Kadjar een eigen gezicht te geven. In het interieur levert de extra zeven centimeter lengte van dit nieuwe model prettig veel beenruimte. Het interieur is echt eigen en oogt keurig. Misschien is de ontwerpers niet zoveel vrijheid gegund als bij de Espace, maar het resultaat zal de meeste autokenners aanspreken door het moderne en frisse uiterlijk.

Frans comfort bij rijgedrag

Op het gebied van elektronica hebben de luxere uitvoeringen alles te bieden wat men mag verwachten van een auto die in 2015 is geïntroduceerd. Renault heeft er duidelijk voor gekozen de automobilist een grote keuze te bieden qua motoren en schakeling. De keuze voor een 7-bak bij de dCi3-motor zal vele chauffeurs aanspreken. Voor het rijgedrag heeft Renault gekozen voor Frans comfort. De vering is zachter dan bij de Qashqai. Hierdoor levert de auto wel wat in op sportiviteit ten behoeve van het rijcomfort.

Het gedrag in snel genomen bochten is niet het kind van de rekening. De auto helt wat meer over, maar dat levert geen gevoel van onzekerheid op bij het rijden. De schakeling is soepel. Fout schakelen zal niet snel gebeuren, maar het voelt ook niet heel sportief aan. Het sturen en remmen is bij deze compacte SUV prettig en comfortabel. Als de Renault Kadjar niet onderscheidend mag worden genoemd, dan kan men in ieder geval spreken van een auto die op veel punten aan de wens van de autoliefhebbers in dit segment voldoet.

Een tweedehands Kadjar

Doordat de Renault Kadjar nog niet zo lang uit is, zijn er nog maar weinig occasions op de markt te vinden. Dat betekent doorgaans wel dat een tweedehands auto nog in uitstekende staat is. Het is een jonge auto die prima doorontwikkeld is. Wie een jonge, compacte SUV zoekt, kan gaan speuren naar de eerste tweedehands Kadjars die op de markt komen.