Hyundai IX35 te koop: tweedehands en nieuw

Hyundai IX35

Hyundai IX35

De eerste generatie van de Hyundai ix35 rolt in 2010 van de band

Nadat de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai in 1998 concurrent Kia had overgenomen, maakte Hyundai gebruik van deze overname bij de bouw van terreinwagens en Sport Utility Vehicles (SUVÂ's) om zijn modelpalet in dit voertuigbereik uit te breiden op basis van Koreaanse technologieën. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

De eerste generatie van de Hyundai ix35 rolt in 2010 van de band

Nadat de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai in 1998 concurrent Kia had overgenomen, maakte Hyundai gebruik van deze overname bij de bouw van terreinwagens en Sport Utility Vehicles (SUV’s) om zijn modelpalet in dit voertuigbereik uit te breiden op basis van Koreaanse technologieën. Weliswaar was er met de Hyundai Galloper sinds 1991 al een klassieke terreinwagen verkrijgbaar, maar deze was door een Hyundai-dochteronderneming en in licentie van de Japanse concurrent Mitsubishi ontworpen. Na de eeuwwisseling startten de Zuid-Koreanen vervolgens een modeloffensief die begon met de in 2001 geïntroduceerde terreinwagen Hyundai Terracan en de SUV Hyundai Santa Fe. Vier jaar later werd in de klasse van de compacte SUV’s de Hyundai Tucson gepresenteerd. Deze werd door dochter Kia als soortgelijk model onder de naam Kia Sportage verkocht. De grote Hyundai ix55 vormde uiteindelijk in 2007 het begin van een nieuwe naamgeving bij Hyundai. Ook de typebenaming van de Tucson opvolger was hierop georiënteerd, deze rolde in 2010 als Hyundai ix35 onder andere in de Europese fabriek van de Koreaanse fabrikant van de band.

De Hyundai ix35 krijgt meer Europese accenten

Terwijl de voorganger Hyundai Tucson nog meer aan de vormen van een klassieke SUV georiënteerd was, sloeg de autofabrikant uit Zuid-Korea met de Hyundai ix35 niet alleen begripsmatig maar ook stilistisch een nieuwe weg in. Net als bij andere net ontwikkelde modellen uit deze tijd wilde de constructeur de Hyundai ix35 meer Europese accenten geven. De eerste ontwerpen voor de compacte SUV ontstonden in het Duitse designcentrum van de Zuid-Koreanen. Het resultaat was een SUV in de stijl van een cross-over model waarbij het afhellende dak gezien kon worden als een verwijzing naar de vormgeving van een coupé. De door en door scherpe contouren van de Hyundai Tucson uit de begintijd werden bij het nieuwe model vervangen door rondingen, een schuine voorruit en dynamische langgerekte koplampen.

De benzineversies van de Hyundai ix35

De Hyundai ix35 werd net als zijn voorganger Hyundai Tucson naar keuze met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving aangeboden. Hij was verkrijgbaar met een benzine- of dieselmotor uit de Euro5-klasse die beiden gecombineerd konden worden met een handmatige vijfversnellingsbak of een automatische zesversnellingsbak. Alle benzinemotoren waarmee de Hyundai ix35 werd uitgerust, beschikten over een cilinderinhoud van twee liter en een prestatievermogen van 120 kW (163 pk). Afhankelijk van de aandrijving kon de Hyundai ix35 daarmee een snelheid van zo’n 184 kilometer per uur halen. Het benzineverbruik lag volgens de fabrikant tussen 7,5 liter en 8,4 liter. De CO2-uitstoot lag afhankelijk van de motor en aandrijving tussen 177 g/km en 200 g/km. Zo verbruikte het model met vierwielaandrijving en een automatische versnellingsbak 200 g/km.

De dieselmotoren van de Hyundai ix35

Voor de Hyundai ix35 waren er twee dieselmotoren met verschillende prestatieniveaus in de collectie opgenomen. In de basisversie beschikte de Hyundai ix35 over 100 kW (136 pk). De krachtigere motor gaf de Hyundai ix35 een prestatievermogen van 135 kW (184 pk). De Euro5-motoren hadden een gemiddeld brandstofverbruik tussen 5,5 en 7,2 liter diesel. Dat kwam overeen met een CO2-uitstoot tussen 147 g/km en 189 g/km.