Volkswagen Tiguan te koop: tweedehands en nieuw

Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan

Toppositie in de SUV-klasse voor de compacte VW Tiguan Vijf jaar nadat Volkswagen zich met de VW Touareg succesvol in de klasse van de Sports Utility Vehicles (SUV) geplaatst had, introduceerden de Wolfsburgers in 2007 met de VW Tiguan een compacte SUV die snel een hoge positie bereikte in deze opkomende voertuigklasse. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

De VW Tiguan, die kleiner, wendbaarder en zuiniger in het verbruik is als de grote Volkswagen SUV, overtuigde allereerst met vierwielaandrijving. Maar vanaf 2009 was hij ook verkrijgbaar met voorwielaandrijving met nieuwe Euro 5 motoren.

De onroad VW Tiguan wordt in twee uitrustingsvarianten aangeboden

In de onroad-basisuitrusting werd de VW Tiguan in de 4,42 meter lange en 1,80 meter brede versie Trend & Fun aangeboden. Bij deze versie was het maximale aanhanggewicht 2200 kilogram (geremd) en 750 kilogram (ongeremd). De VW Tiguan Sport & Style was een sportief-elegante modeluitvoering. De kenmerken van deze versie waren een verchroomde dakreling, privacy ruiten achterin de auto, sportstoelen en de 17 inch lichtmetalen velgen.  Zowel de Trend & Fun versie als de Sport & Style versie van de VW Tiguan beschikten over een in de lengte verschuifbare achterbank. Wanneer deze werd platgelegd werd het opbergvolume vergroot van 470 naar 1510 liter.

Elektronische rijhulp voor de offroad versie van de VW Tiguan

De uitvoering van de VW Tiguan die geschikt is voor licht terrein werd door de Wolfsburgers onder de verkoopsnaam Track & Field uitgebracht. De 4,45 meter lange offroad VW Tiguan met 20 centimeter bodemspeling onderscheidde zich qua uiterlijk van de straatversie door zijn zwartgelakte dakreling, zijn zijdelingse beschermstrips en zijn voorkant met motorbescherming. Voor terreinrijden beschikte de VW Tiguan in deze uitrusting over elektronische rijprogramma's zoals hulp bij het op- en afrijden van bergen en een speciaal ABS-remsysteem die het rijden makkelijker moesten maken. In tegenstelling tot de onroad versies kon de VW Tiguan Track & Field in plaats van een hellingshoek van 18 graden een steilere 28 graden aan. Met de sterkste motor en de aanhangwagenstabilisatie die tot de standaard uitrusting behoorde was hij geschikt als trekker voor een last tot 2,5 ton.  Bijzondere feature: de trekhaak kon handmatig met een hendel in- en uitgeklapt worden.

Drie benzine- en twee dieselmotoren voor de vierwielaangedreven VW Tiguan

Toen de VW Tiguan in 2007 op de markt geïntroduceerd werd, werd deze allereerst alleen met een permanente vierwielaandrijving aangeboden. Als turbo benzineversies waren er drie TSI-motoren met een prestatievermogen van 110 kW (150 pk), 125 kW (170 pk) en 147 kW (200 pk) in de collectie opgenomen. De turbogeladen commonrail dieselversie kwam in twee uitvoeringen op de markt. Eerst een  met een prestatievermogen van 103 kW (140 pk) en vanaf 2008 ook een met een sterkere motor van 125 kW (170 pk). Alle modellen konden naar keuze met een zesversnellingbak of als automaat besteld worden. Afhankelijk van de motorversie bereikte de VW Tiguan een snelheid van maximaal 210 km/u.

De VW Tiguan vanaf 2009 met voorwielaandrijving en Euro 5 motoren

In 2009 breidde Volkswagen de VW Tiguan collectie uit met twee voorwielaangedreven modellen met een 110 kW (150 pk) TSI-benzinemotor en een commonrail dieselmotor met 103 kW (140 pk). Deze nieuwe aandrijvingen waren verkrijgbaar voor de VW Tiguan versies Trend & Fun en Sport & Style. Ze consumeerden gemiddeld 7,4 liter Super (155 g/km CO2) c.q. 5,9 liter diesel (171 g/km CO2). Het voordeel van deze motoren was dat  ze allebei al aan de Euro 5-norm voldeden, terwijl de motoren van de versies met vierwielaandrijving aan de Euro 4-norm voldeden.