Dertig jaar geleden liet het M-departement voor het eerst zijn oog vallen op een cabrio-uitvoering. Vandaag viert de constructeur de dertigste verjaardag van die allereerste BMW M3 Cabrio met een speciale uitvoering van zijn opvolger, de BMW M4 Cabrio.
Na de GT3 en de GT2 RS, heeft Porsche een derde ‘racewagen met nummerplaten’ klaar in zijn 911-gamma. Als GT3 RS wint de 911 enkele pk’s, maar er is meer.
Hoewel hij vooraan radicaal wijzigt en het nieuwe gezicht van Citroën overneemt, zou je toch kunnen denken dat de nieuwe Citroën Berlingo vooral een grote facelift is. Zo vertrouwd oogt de auto. Nochtans is dit echt wel een heel nieuwe Berlingo.
Mercedes heeft nog maar net de nieuwe generatie G-klasse laten zien, of hier is al de AMG-variant. Alleen al op papier boezemt hij angst in.
BMW brengt de nieuwe X4 meteen in tal van varianten op de markt. Daarbij hoort ook deze M40i, met 360 pk de meest sportieve keuze.
Peugeot-directeur Jean-Philippe Imparato blikt tevreden terug op 2017. Met meer dan 440.000 verkochte auto’s kende Peugeot een boerenjaar. De verkoop van personenwagens en bestelwagens ging er samen met 9,7 procent op vooruit.
Seats met vierwielaandrijving? Natuurlijk bestaan die. We hebben nu met een groot deel van het gamma kunnen kennismaken in Oostenrijk, op sneeuw en ijs. Wat meteen ook opnieuw de aanleiding was voor enkele welgekomen rijtips.
Mercedes heeft in Amsterdam de nieuwe A-klasse voorgesteld. Meer luxe, en volwassener naar Mercedes’ eigen zeggen. Met andere woorden: de A-klasse wordt meer Mercedes.
Het antwoord? Bijzonder veel. Dat is toch wat blijkt uit de tussenkomst van de Oostenrijkse brandweer, die naar een brandende Tesla Model S op de snelweg moesten uitrukken.
Citroën verhuist zijn oldtimercollectie, een operatie die bijna 400 auto’s omvat. Om voor de verhuis toch al wat minder ‘rommel’ in te pakken te hebben, selecteerde de ‘Conservatoire Citroën’ 64 auto’s die weg mochten.
Mercedes wil een nieuwe AMG-variant introduceren in de CLS, en in de E-klasse coupé en cabrio. Die is ook hybride, maar dan volgens de logica van AMG.
Terwijl het grote publiek in Brussel tevreden moest zijn met de nieuwe Compass, liet Jeep op het Autosalon van Detroit de update van de Cherokee zien. Daarbij valt een nieuwe benzinemotor op.
Patrick Danau ziet momenteel zijn hele fabriek in Vorst veranderen. Van de massaproductie van de Audi A1 schakelt hij volledig over op de productie van Audi’s eerste volledig elektrische SUV. “Het resultaat van hard werk van Audi Vorst.
BMW heeft de nieuwe X2 op twee continenten tegelijk voorgesteld, op het Salon van Detroit… en op het Salon van Brussel. De X2 is een sportief getinte SUV, zeg maar de mini-mini-versie van de X6.
Al (bijna) 40 jaar een vertrouwd gezicht, maar vergis je niet: zowel onderhuids als in het interieur is de Mercedes G-klasse ingrijpend veranderd.
Een oude, groene Mustang uit 1968 is er in geslaagd alle aandacht naar zich te trekken tussen alle nieuwe modellen op het Autosalon van Detroit. Voor het eerst in 30 jaar dook de originele Mustang uit de Steve McQueen-film ‘Bullitt’ nog eens op.
Het is al een traditie geworden: het Autosalon van Brussel showt de meest prestigieuze luxewagens en dreamcars in een eigen salon. Wij maken de rondgang in Paleis 1.
De vernieuwingen die Honda introduceert op dit salon, zijn niet met het blote oog te zien. Maar om zijn stand toch van wat meer spektakel te voorzien, staat er toch een heel knappe gast opgesteld.
Met de Karoq naast de slechts iets grotere Kodiaq wil Skoda in Brussel duidelijk maken dat het voor quasi elke SUV-liefhebber iets in de catalogus heeft.
Op de stand van de Roemeense Renault-dochter is maar één nieuw model te zien. Een Belgische première, maar gezien het succes van de eerste generatie zal het hem niet aan belangstelling ontbreken.
Het had de eerste keer kunnen zijn dat de Model 3 voet op Europese bodem kunnen zetten. Maar die primeur is dus helaas niet voor Brussel weggelegd.
Het Salon van Brussel is voor het grote publiek de eerste kans om de nieuwe kleine SUV van Volvo, de XC40, van dichtbij te bewonderen.
Renault zet twee thema’s in de kijker op zijn stand: de sportieve Mégane RS voor wie graag zelf rijdt. En de autonome toekomst met de Symbioz. Zonder de nieuwe Alpine te vergeten natuurlijk.
Bij Opel zuigt de SUV quasi alle aandacht naar zich. De X-familie bestaat nu uit drie leden, drie compacte SUV’s dus.
Bij Volkswagen zijn geen grote primeurs te rapen, maar het Belgische publiek kan wel voor het eerst kennismaken met de kleine hippe T-Roc en met de nieuwe Polo.
Toyota legt de nadruk op zijn hybride gamma… maar heeft alleen de vernieuwde Land Cruiser als echte première.
Vorig jaar was hij de grote afwezige op het Alfa-feestje. Maar dit jaar maakt hij eindelijk zijn opwachting op het salon van Brussel, naast de Giulia: de Stelvio SUV.
Ingolstadt stuurt vier premières die nog nooit eerder op het Salon van Brussel te zien waren. Ze waren zelfs nog niet eerder op onze wegen te zien. De nieuwigheden zijn zowel luxueus als sportief.
De Italiaanse constructeur en zijn sportieve divisie hebben helaas geen echte nieuwigheden op de stand te presenteren. De nadruk ligt op commerciële acties.
Citroën stuurt een wereldpremière naar Brussel…. Ooooh. Maar het is een facelift… Pffff. OK, maar hij heeft wel een interessant trucje.
Dit jaar in Brussel zien we echt festival van premières bij BMW. Er zijn niet minder dan vijf wereld- of Europese primeurs op de stand te zien, en ook nog enkele Belgische premières.
In zijn ‘Great Cars’ reeks is uitgever Porter Press aanbeland bij een absoluut icoon: de Ford GT40 in de Gulf-kleuren. Hij won niet één, maar twee keer de 24 Uren van Le Mans.
Op 1 januari 2018 is het zover, dan sluit ook Brussel zijn centrum af voor een aantal verouderde auto’s. Die kunnen dan alleen nog tegen betaling het centrum binnen.
Van 14 december tot 8 april (2018) kunnen bezoekers van het Porsche-museum één van de meest zeldzame 911’s bewonderen. Zo zeldzaam dat hij zelfs geen 911 is.
Voor Lamborghini komt de uitstap naar de SUV’s met de Urus niet helemaal vreemd over. Voorheen had het merk al deze vreemde eend in zijn gamma: de LM 002.
Wanneer McLaren een circuitbeest creëert dat ook de weg op mag, dan krijgt die geen klinische codenaam als FXX of RS. Nee, bij McLaren krijgt hij dan de naam van een legende.
Lexus heeft nog een gat ontdekt in zijn catalogus, een variant op de grote SUV RX. Lexus biedt die voortaan ook met zeven zitplaatsen aan… net zoals het merendeel van de concurrentie al doet.
Hier is hij, de Cayenne van Lamborghini. De Urus wordt de eerste offroader van het merk sinds de LM002. Met 650 pk en een top van 305 km/u daagt hij meteen de Cayenne Turbo uit.
BMW stelt de vernieuwde i8, die voortaan in twee versies leverbaar is: als Coupé en als Roadster. Het is wachten tot mei 2018 voor hij op de markt komt.
Wie graag een Jaguar wil, maar niet zonder ster kan: Mercedes heeft de derde generatie van de CLS net klaar.
Lynk & Co, een submerk van Volvo-eigenaar Gheely, onderzoekt of het auto’s in de Gentse Volvofabriek kan assembleren. Intussen is ook duidelijk dat de nieuwe V60 ook in Gent van de band zal rollen.
Het boek ‘Apal, de Luikse uitdaging’ is een geschreven documentaire over het verloop van een stukje Belgische autogeschiedenis en de voorliefde van zijn stichters voor polyester.
De Volvo XC40 kan aan zijn veroveringstocht van de wereld beginnen. In de Gentse Volvo-fabriek is het eerste exemplaar net van de band gerold.
Aston Martin breek resoluut met de klassieke stijl en kiest resoluut voor modernisme in de nieuwe Vantage. Daarmee hoopt het bedrijf 7.000 auto’s per jaar te produceren, wat het meer richting Ferrari en richting winstcijfers zou doen opschuiven.
Tesla stelt dat het in 2020 terug zal grijpen naar zijn eerste liefde en opnieuw een roadster zal maken. Dit zijn de eerste beelden… en de eerste gegevens.
In het derde en laatste deel van deze Honda-hommage behandelen we het model dat anno 2017 nog steeds de scepter zwaait, te weten de Civic Type R. En dat al onafgebroken sinds 1997.
Een Ferrari 250 GT LWB California Spyder associëren we doorgaans met filmiconen als Steve McQueen, James Coburn of Alain Delon. Maar deze die RM Sotheby’s op 6 december in New York veilt, is zo mogelijk nog specialer. Hij reed de 24 Uren van Le Mans in 1959 uit.
Zonder Viper rust alle Amerikaanse hoop op de Corvette. Maar met een Corvette ZR1 met 765 pk op het menu voor 2018, moeten Ferrari en Porsche daar vooral niet meewarig over doen.
Vijf jaar duurde het vooraleer de Type R-legende Europa aandeed. De verlossing kwam er in 1997 met de Integra driedeurs, op de hielen gevolgd door de Accord vierdeurs met hetzelfde achtervoegsel.
Ook die krankzinnige prijzen voor oldtimers beu? Dan is de veiling van Epic Auctions op 17 november in Rotterdam misschien wel iets voor u. Meer dan 300 oldtimers van allerlei pluimage moeten de deur uit.