Audi Q3 te koop: tweedehands en nieuw

Audi Q3

Audi Q3

De Audi Q3 completeert de SUV-collectie

Als sportief premiummerk binnen het Volkswagen-concern nam autofabrikant Audi uit Ingolstadt in 2005 voor het eerst een Sport Utility Vehicle (SUV) in zijn collectie op: de Q7. In 2009 volgde de kleinere Audi Q5, hiervoor kon Audi een eigen bouwplatform gebruiken die in 2007 voor het eerst was gebruikt als basis voor de coupé van de nieuwe serie Audi A5. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

De Audi Q3 completeert de SUV-collectie


Als sportief premiummerk binnen het Volkswagen-concern nam autofabrikant Audi uit Ingolstadt in 2005 voor het eerst een Sport Utility Vehicle (SUV) in zijn collectie op: de Q7. In 2009 volgde de kleinere Audi Q5, hiervoor kon Audi een eigen bouwplatform gebruiken die in 2007 voor het eerst was gebruikt als basis voor de coupé van de nieuwe serie Audi A5. Toen de eerste Audi Q5 op straat verscheen, werkten de ingenieurs al aan de details voor een nog compactere SUV, deze zou in 2011 onder de naam Audi Q3 verschijnen en de SUV-collectie completeren.


Een compact coupédesign voor de Audi Q3


Audi presenteerde het prototype van de Q3 voor het eerst op de Motorshow van 2007 in de Chinese stad Shanghai. Deze leek al erg op de Q3 die uiteindelijk in serieproductie werd genomen. Destijds had de auto een nog wat ingewikkeldere naam, namelijk Cross Cross Coupé quattro. Deze naam geeft echter wel heel duidelijk weer waarvoor zowel de concept car als het latere seriemodel moesten staan: de autofabrikant uit Ingolstadt wilde SUV’s op de markt brengen die bijzonder dynamisch overkwamen, die zich dankzij hun lijnvoering van de grote modellen uit deze voertuigklasse onderscheidden en zo geheel eigen kenmerken vertoonden. Het coupédesign kon op deze wijze de dynamiek van het merk weerspiegelen en de Audi Q3 op de markt presenteren als stedelijke lifestyle auto.


De Audi Q3 als bedrijfsintern crossover-project van het VW-concern


Zoals bij veel modellen van het Volkswagen-concern, was ook de ontwikkeling van de Audi Q3 een bedrijfsintern crossover-project. Bij de ontwikkeling van de Q3 waren ingenieurs van Audi, VW en Porsche betrokken. De Spaanse VW-dochter Seat nam de serieproductie van de Audi Q3 op zich, dit gebeurde in Spanje. Deze productieplaats was niet in de laatste plaats gekozen om later parallel aan de productie van de Q3 een kleine SUV van het Spaanse merk te kunnen produceren. Dit model presenteerden de Spanjaarden in 2007 als concept car op de IAA in Frankfurt onder de naam Seat Tribu.


Een dynamisch optreden voor de lifestyle-SUV Audi Q3


Technisch gezien had de Audi Q3 veel dezelfde componenten als de VW Tiguan. Net als deze auto was zijn basis het bouwplatform dat ook voor de VW Golf en andere modellen van het concern gebruikt werd. Met zijn afmetingen van circa 4,40 meter lang en circa 1,80 meter breed had de Audi Q3 de typische afmetingen van een compacte SUV.  Het gewenste dynamische voorkomen bereikte de Audi Q3 dankzij zijn gereduceerde hoogte van circa 1,60 meter. Zijn coupéachtige silhouet had de compacte SUV vooral te danken aan de lange, aflopende daklijn en de schuine achterruit. Zijn sportieve indruk werd onderstreept door de smalle koplampen en achterlichten en een  imposante versie van het merktypische singleframe radiatorrooster. De onderrijbeveiliging aan de voor- en achterkant van de auto had een contrasterende kleur en maakte het optreden van de Audi Q3 als lifestyle SUV helemaal af. De vierwielaangedreven Audi Q3 werd aangeboden als benzine- en dieselmodel met verschillende prestatieniveaus en met viercilindermotoren. De instapmodellen waren bovendien ook verkrijgbaar met een traditionele voorwielaandrijving.