Opel Ampera te koop: tweedehands en nieuw

Opel Ampera

Opel Ampera

De Opel Ampera is de eerste elektrische auto van de fabrikant

Er zat verbazend weinig ontwikkelingstijd tussen de in 2007 gepresenteerde hybride conceptauto van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) en de vanaf 2010 gerealiseerde marktinvoering van het seriemodel dat met een elektromotor en verbrandingsmotor was uitgerust. Lees meer

Vind nu uw droomauto

In 2.4 miljoen auto's bij Europa-breed de grootste online automarkt.

De Amerikanen wilden vanwege de crisisverschijnselen op de internationale automarkten haast maken met de ontwikkeling van een nieuw soort aandrijvingen, om op die manier zo snel mogelijk op de markt voor elektrische auto's vertegenwoordigd te kunnen zijn. Technisch gezien kozen de ingenieurs van GM daarbij voor een plug-in hybridevariant. Terwijl het innovatieve voertuig op de Noord-Amerikaanse markten als Chevrolet Volt op straat kwam, verscheen er in 2011 in de meeste Europese landen een optisch licht gewijzigde versie onder de naam van de Duitse GM-dochter: de Opel Ampera.

Het technische concept van de Opel Ampera als elektrisch voertuig

De Duits-Amerikaanse zustermodellen zijn met uitzondering van enkele details en de vormgeving van de carrosserie gelijkgebouwd. Zo zijn zowel de Chevrolet Volt alsook de Opel Ampera met een GM Voltec-aandrijving uitgerust,die een elektromotor en een verbrandingsmotor combineert. Een bijzonderheid bij de elektrische auto Opel Ampera: de sedan wordt in principe alleen elektrisch aangedreven. De ottomotor dient om een extra ingebouwde generator van energie te voorzien, die op zijn beurt bij behoefte weer de elektromotor met een vermogen van 111 kW (150 pk) voedt. Puur elektrisch aangedreven haalt de motor haar energie echter uit de lithium-ionen accu, waarin tot16 kWh opgeslagen kan worden. De accucellen aan boord laten zich per oplaadkabel binnen zes tot elf uur in het stopcontact weer opladen. Sneller gaat het echter aan een oplaadstation, dat thuis vakkundig geïnstalleerd kan worden. Dan duurt het opladen slechts zo'n vier uur.

De aandrijving van de Opel Ampera zorgt voor een actieradius van 80 tot 500 kilometer

Met de in de accu opgeslagen elektrische energie kan de Opel Ampera afhankelijk van de rijomstandigheden tot zo'n 80 kilometer afleggen. Pas bij een bepaalde ontladingstoestand van de accu wordt de door de verbrandingsmotor aangedreven stroomgenerator ingeschakeld, zodat de Ampera zonder opladen en tussendoor tanken circa 500 kilometer kan afleggen. De fabrikant berekende uit deze waarden een gecombineerd brandstofverbruik van 1,2 liter per 100 kilometer, wat gepaard gaat met een CO2-uitstoot van 27 g/km.

De rijprestaties van de Opel Ampera

De maximumsnelheid van de Opel Ampera is vanwege de constructie elektronisch begrensd op 160 kilometer per uur. De 150 pk sterke elektromotor zorgt echter alsnog voor goede acceleratiewaarden. Aangezien direct het maximum koppel van de E-motor ter beschikking staat, heeft de circa 1,7 ton zware Opel Ampera slechts minder dan tien seconden nodig om van nul naar honderd te accelereren.

De Opel Ampera is geconstrueerd als vierzitter sedan

Vanwege het alternatieve aandrijvingsconcept moest er in de Opel Ampera ruimte voor het inbouwen van een accupack gecreëerd worden. Vanwege de betere gewichtsverdeling kozen de ingenieurs hiervoor de middenconsole uit en de ruimte onder de achterste zitplaatsen. Om de bijna 300 accucellen hier onder te kunnen brengen, werd de Opel Ampera achterin met twee losse zitplaatsen uitgerust, waardoor de sedan voor vier passagiers geschikt is. De kofferruimte van de bijna 4,50 meter lange Opel Ampera heeft een laadvolume van meer dan 300 liter.