Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.
Swift sport rear.jpg

Suzuki

1 / 14
Swift sport rear.jpg
tweedehands - jimny.jpg
Vitara.jpg
Across charging.jpg
Across side.jpg
eVX Concept.jpg
Geschiedenis-Suzulight-1955.jpg
Ignis front.jpg
Ignis rear.jpg
S-CROSS.jpg
swace front.jpg
Swace rear.jpg
swace side.jpg
swift sport front.jpg

Suzuki

Vind het model dat bij je past.

Suzuki

Suzuki is een Japans merk dat (naast motorfietsen) enerzijds bekend staat omwille van zijn compacte stadswagens en anderzijds omwille van zijn 4x4-modellen. Om de elektrificatie van zijn gamma te versnellen, werkt het merk op dit moment samen met een andere Japanse autobouwer, Toyota.

Vind nu uw droomauto. Tussen de 2,4 miljoen auto's, op de grootste online automarkt, Europawijd.

Specialiteiten van Suzuki:

  • Suzuki werd oorspronkelijk opgericht als weefgetouwenproducent maar al voor de Tweede Wereldoorlog werd er gedacht aan diversificatie, wat na de oorlog eerst gebeurde met motorfietsen en later (1955) auto’s.
  • Suzuki werd in het Westen eerst bekend met zijn motorfietsen, maar later ook met zijn lichte en compacte 4x4’s, een reputatie waar de Jimny vandaag nog op verder bouwt.
  • Enkele van de populairste modellen van Suzuki zijn de Swift, die voor het eerste gebouwd werd in 1983 en binnenkort aan zijn zevende generatie toe is, en de Vitara 4x4.
  • Vandaag is elke Suzuki minstens een ‘mild hybrid’, maar het merk heeft ook ‘full hybride’ versies van een aantal eigen modellen in zijn aanbod.
  • De eerste plug-in hybride van Suzuki is de Across, gebaseerd op de Toyota Rav 4. De Suzuki Swace is dan weer een hybride die gebaseerd is op de Toyota Corolla break.

Korte geschiedenis van Suzuki

Suzuki werd in 1909 opgericht door Michio Suzuki, maar bouwde toen met groot succes weefgetouwen. Omdat Michio wilde diversifiëren, startte hij nog voor de tweede Wereldoorlog met de ontwikkeling van zijn eerste kleine auto, maar moest daar omwille van de oorlog mee stoppen. Na de oorlog was er in Japan nood aan goedkope vervoersmiddellen, en dus ontwikkelde Suzuki eerst een benzinemotor die op een fiets bevestigd kon worden, en later een eerste lichte motorfiets gevolgd door zwaardere motorfietsen.

Pas in 1955 startte Suzuki met de productie van auto’s. Het eerste model was de Suzulight, een compact model dat modern was voor zijn tijd en voldeed aan de Japanse ‘Kei car’-wetgeving, die belastingvoordelen met zich meebracht voor kopers. In de jaren ‘60 volgde een iets grotere ‘Fronte’ en een kleine bestelwagen, de ‘Carry’. Aan het begin van de jaren ‘70 ontwikkelde Suzuki zijn eerste 4x4, de LJ, de voorvader van de Jimny van vandaag. Ook de export buiten Japan startte, en in 1979 werd het merk voor het eerst verkocht in België. Het merk verwierf zijn 4x4-faam in de jaren ‘80 met de Samurai en later de Vitara. Vandaag focust Suzuki nog steeds op praktische 4x4’s, maar ook zuinige stadswagens en ook (plug-in) hybrides, onder andere in samenwerking met Toyota. Het werkt ook aan de emissievrije toekomst, met de 100% elektrische eVX die in conceptvorm voorgesteld is.

Modellen en varianten

Overzicht modellen Suzuki per categorie

De nieuwste generatie van de Suzuki Jimny was een tijd lang verkrijgbaar in België en had een cult-aanhang, maar om in Europa zijn CO2-targets voor auto’s te halen, maakte Suzuki er een bestelwagen met twee plaatsen van. Omdat die qua laadbakafmetingen niet voldoet aan de Belgische wetgeving voor lichte bedrijfsvoertuigen, is de Jimny vandaag niet meer te vinden in het Belgische Suzuki-gamma. Op de Swace na, zijn alle Suzuki-modellen echter verkrijgbaar met vierwielaandrijving, zelfs de kleine Ignis.

Het huidige Suzuki-gamma

Model Koetswerkvorm Motoren \*Cilinderinhoud Vermogen in kW (pk) CO2-uitstoot in g/km
Ignis Hatchback Benzine 1.2 83 110-121
Swift Hatchback Benzine 1.2 tot 1.4 83 – 129 111 – 127
Swace Break Hybride 1.8 122 99
Vitara SUV Benzine 1.4 – 1.5 113 - 129 119 – 132
S-Cross SUV Benzine, hybride 1.4 – 1.5 116 – 129 214 - 216
Across SUV Plug-in hybride 2.5 306 22

Prijzen

Nieuwprijzen Suzuki

Model Vanafprijs in België in euro incl. btw
Ignis 21.099
Swift 21.299
Swace 33.499
Vitara 25.249
S-Cross 26.699
Across 61.999

Tweedehandsprijzen Suzuki

De tweedehandsprijzen van relatief recente Suzuki-modellen liggen vrij hoog. Het meest betaalbare recente model is de Celerio, die ook nieuw goedkoop was, maar zelfs voor een exemplaar van ongeveer 2015 moet je nog steeds rekenen op een startprijs van rond de € 6.000. Voor dat bedrag vind je ook de vorige generatie van de Swift van ongeveer even oud, maar vaak met een dieselmotor en redelijk hoge kilometerstanden. Reken voor een ruimere Baleno of SX4 S-Cross op minimum € 8.000. De Jimny heeft aan de tweedehandsprijzen te zien de cult-status als ‘echte’ 4x4 en offroader bereikt. Een model van de vorige generatie van 2015 kost je nog minimaal € 15.000. Een 5 jaar oud model van de nieuwste generatie kost je dan weer meer dan € 24.000. Als je een plug-in hybride Suzuki zoekt, ben je minstens € 40.000 kwijt... als je er één vindt op de tweedehandsmarkt.

Alternatieven voor Suzuki

De logische alternatieven voor Suzuki-modellen kan je gaan zoeken bij andere Japanse merken, zoals Honda, Nissan of Subaru, terwijl je bij Toyota zelfs bijna identiek dezelfde modellen vindt (Swace-Corolla, Across/Rav 4). Ook bij de Koreanen van Kia of Hyundai zijn er een aantal alternatieven te vinden, maar voor de compacte modellen kan je bij veel andere algemene merken aankloppen, zoals Citroën, Dacia of Fiat, om enkele merken te noemen die gelijkaardige prijzen hanteren.

FAQ

Uit welk land komt Suzuki?
Suzuki werd in 1909 opgericht in Japan.
Heeft Suzuki ook elektrische modellen?
In het Europese gamma van Suzuki zit nog geen elektrische model. In India, waar het merk in samenwerking met Maruti auto’s bouwt, heeft Suzuki wel een eerste 100% elektrisch model voorgesteld, de eVX.
Is de Suzuki Jimny nog nieuw te koop?
Suzuki verkoopt zijn Jimny in Europa enkel nog als bestelwagen met twee zetels, maar aangezien die niet voldoet aan de Belgische wetgeving voor lichte bedrijfsvoertuigen, wordt hij niet officieel ingevoerd in ons land.
Heeft Suzuki een sportwagen in zijn gamma?
Een echte sportwagen heeft Suzuki niet in zijn gamma, maar met de Swift Sport biedt het wel een leuke ‘hot hatch’ aan.

Alle modellen, alle uitvoeringen

Modellen

Type voertuigen

Versnellingstype